Niagara Falls – zázrak přírody na hranici USA a Kanady

Niagara Falls – zázrak přírody na hranici USA a Kanady

V srdci severní Ameriky se na východní hranici Spojených států amerických a Kanady nachází jeden z největších zázraků přírody, Niagara Falls, vodopády, jejichž hukot a hřmění je slyšet na kilometry daleko. Niagarské vodopády sice nejsou, ani největší, ani nejmohutnější vodopády světa, rozhodně je však můžeme zařadit mezi ty nejslavnější. Jejich krása každoročně přiláká 12 milionů turistů, čímž je řadí mezi nejnavštěvovanější přírodní atrakce Severní Ameriky.

Jak se dostat k Niagarským vodopádům

Říká se, že pokud se ocitnete ve státě New York, je návštěva Niagarských vodopádů jakýmsi nepsaným pravidlem. Autem cesta z New Yorku trvá zhruba 6,5 hodin. Využít můžete také vlak či autobus. Často a levně se tam dostanete například společnostmi GreyhoundMegabus. Pokud si na cestu na vlastní pěst netroufáte, můžete využít i celé řady organizovaných zájezdů.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Nejširší nabídku průvodců a map USA (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Rady a tipy pro návštěvníky Niagarských vodopádů

Niagarské vodopády je souhrnné označení tří sousedících vodopádů, které se rozkládají na řece Niagaře. Největším a nejznámějším z nich je tzv. Podkova (Horseshoe Falls), jejíž převážná část leží na kanadském území. O něco menší Americký vodopád (American Falls) a nejmenší Nevěstin závoj (Bridal Veil Falls) se nacházejí na území USA.

Vstupné k vodopádům je zdarma, platí se až za jednotlivé atrakce. Na Americké straně jsou turistům k dispozici dvě vyhlídkové plošiny (Prospect PointGoat Island), ze kterých si lze vodopády relativně z blízka prohlédnout. Na Goat Islandu naleznete tzv. Jeskyně větrů (Cave of the Winds), díky kterým se budete moci dostat k vodopádům blíže, než byste si mysleli, že je to vůbec možné.

Z obou stran můžete absolvovat vyhlídkovou plavbu lodí s názvem MAID OF THE MIST, kterou rozhodně doporučuji. Za 17 dolarů vyfasujete u vstupu na loď modrou nebo žlutou pláštěnku a plavíte se přímo pod vodopády. Připravte se, že možná budete trošku promočení, přesto je to jedinečný zážitek, o který by bylo škoda nechat se ochudit. Kanadská strana turistům nabízí dvě velké vyhlídkové věže Skylon Tower a Minolta Tower.

Město Niagara Falls však poskytuje svým návštěvníkům i jiné atrakce. V okolí vodopádů narazíte na mnohé historické památky, které se vztahují k americko-kanadské válce v roce 1812. Jedná se především o pevnosti Fort ErieFort George a Fort Niagara. Najdete zde i velké množství restaurací, obchodů, kasín a zábavních parků. Díky tomu může na někoho oblast Niagarských vodopádů působit jako malé Las Vegas, byla by však škoda, kvůli tomu jejich návštěvu zavrhnout.

Na východním pobřeží USA můžete kromě Niagarských vodopádů navštívit spoustu dalších zajímavých měst. Inspirujte se třeba v článku 5 vyvrácených mýtů o New Yorku, Netradiční Washington nebo třeba Baltimore – kosmopolitní přístav.

Krása odsouzená k zániku

Každý vodopád je předem odsouzen k zániku, Niagarské vodopády nejsou výjimkou. Věděli jste, že dříve bychom těžko nalezli Niagarské vodopády na stejném místě, jako se nacházejí nyní? Niagarské vodopády se totiž původně zrodily o 11 km níže a při každém pohybu na své cestě, měnily velikost i tvar. Jejich postupné podemílání pokračuje i dnes. I když v současné době Niagarské vodopády ustupují pomalejším tempem, „pouze“ o několik centimetrů za rok je jenom otázka času, kdy tyto vodopády zaniknou úplně. Dle vědeckých odhadů však tato situace nastane za dalších 15 až 25 tisíc let.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí