Doprava

Na Kubu

Let na Kubu trvá cca 14 hodin, cena letenky se liší podle letecké společnosti a sezóny. Mezinárodní letiště je v Havaně, některé chartrové lety přistávají také ve Varaderu. Do Havany létá např. z Paříže společnost AirFrance.

Z letiště

Na havanské letiště neexistuje žádná veřejná doprava. Taxík do centra vyjde na 25 – 35 CUC (USD). Při odletu si dejte pozor, havanské letiště má několik terminálů a ani mezi nimi se nedá přepravit jinak než taxíkem. Než necháte taxikáře s balíkem peněz odjet, ať počká, než zkontrolujete odletovou tabuli, jestli jste na správném terminálu. Většina mezinárodních linek létá z luxusnějšího Terminálu 2, charterové lety např. z Německa, Španělska ale i USA létají i z Terminálu 3.

Na letišti ve Varaderu zastavuje asi 2x za den autobus na trase z Havany do Varadera a obráceně.

Na Kubě

Půjčení auta

Na Kubě se jezdí vpravo. Národní dálnice jsou v přijatelné kvalitě, ale ostatní silnice jsou většinou špatně udržované. Řada silnic je také během dešťù nesjízdných, jen málokterá komunikace je osvětlená, takže noční jízda je sice dobrodružná, ale i nebezpečná. Mnoho kubánských vozù jsou stařičké modely v katastrofálním stavu. Hojnost chodců, bicyklů a zvířat na silnicích je dostatečný argument pro pomalou jízdu. K řízení vozu potřebujete mezinárodní řidičský průkaz, který platí po dobu 180 dnù pobytu na Kubě, pak je třeba požádat o místní řidičský průkaz. Testů se bát nemusíte, získání je úřední akt. Na Kubě není zrovna přebytek státních i soukromých půjčoven automobilů (např. Havanautos). Obvykle se při vypůjčení skládá záloha, kterou obdržíte zpět po vrácení nepoškozeného vozu. Vzhledem k bezpečnosti silničního provozu, je užitečné auto pojistit. Cena za půjčení auta se pohybuje kolem 50 USD/den. Pronajmout si můžete také jízdní kola a mopedy.

Veřejná doprava

Hromadná doprava ve městech téměř nefunguje. Pro dálkové trasy doporučujeme autobusy ViaAzul (www.viazul.com), které mají pevný jízdní řád a jsou klimatizované (ceny např. Havana – Santiago de Cuba asi 50 CUC, Havana – Viňales 12 CUC). Další síť autobusových linek provozuje společnost Conectando nebo Transtur. Autobusy jsou nejpraktičtější pro cestování. Jezdí do většiny turisticky atraktivních míst (nově např. i Cayo Santa María) po celé zemi. Jízdenku je lepší si kvůli dostatku místa rezervovat i dva dny dopředu (tzn. vystát půl hodinovou frontu), v den odjezdu přijďte radši o 40 minut předem a znovu vystůjte frontu na lístek (předtím tot totiž byla jen rezervace).

Poslední dobou se rozmáhají také nabídky „taxi collectivo„, tedy kolektivní taxíky v podobě víc než 50 let starých veteránů, do kterých dohazovači namačkají turisty a kufry přivážou na střechu. Určitě je to silný zážitek, ale počítejte s tím, že auta nemají klimatizaci, sedíte namačkaní na sebe a otevřeným okýnkem vdechujete výfuky okolních krásných starých aut bez katalyzátorů.

Hlavní železniční trať vede z Havany do Santiago de Cuba, vlaky jezdí také do dalších velkých měst. Vlaky jsou ale extrémně pomalé a nespolehlivé.

Organizované výlety

Organizované výlety jsou často nejlevnější možností jak se podívat na zajímavosti v okolí měst, protože kvůli neexistenci veřejné dopravy se cesta taxíkem na místo dost prodraží. Ceny se obvykle pohybují mezi 20 a 50 CUC, za plavby na katamaránu i 100 CUC (např. Valle de los Ingenios u Trinidadu 30 CUC, výlet k vodopádu El Nicho z Cienfuegos 30 CUC). Informace a rezervace v kancelářích Cubanacán nebo Cubatur.

Taxi

Taxíky si účtují západní ceny a není jich mnoho. Objednávají se nejčastěji prostřednictvím hotelu nebo domácích v casa particular. Jistější je cenu si předjednat.

Ve městech

Městskou hromadnou dopravu zajišťují autobusy, minibusy a taxíky, ať už v podobě aut nebo i koňských povozů nebo bicytaxi v Havaně. Veřejná doprava je spolehlivá a levná, ale jen v hlavním městě a jeho okolí. Do vzdálenějších oblastí zvažte pronájem vlastního automobilu, protože pravidelná veřejná doprava je řídká a autobusy odjíždějí, když jsou plné.

Na kole

Díky tomu, že je na Kubě na vedlejších silnicích celkem malý provoz, by se dalo říct, že je Kuba ideální pro cyklistiku. To ale jedině v případě, že si přivezete vlastní kolo. U místních si většinou půjčíte tak akorát rozvrzanou herku, se kterou se štěstím ujedete 10 km.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: