Ne všichni Jamajčani kouří trávu. Raději provokují sexem na tanečním parketě

Ne všichni Jamajčani kouří trávu. Raději provokují sexem na tanečním parketě

Přesvědčení, že na Jamajce každý kouří trávu, rychle zapomeňte. Seženete ji zde sice levně, ale místní ji dnes už přestávají milovat. Mnohem raději mají tanec plný sexu.

Myslím, že každý člověk, který cestuje, mi může dát za pravdu, že cestování otevírá oči a člověk díky němu získává tak trochu despekt vůči všem encyklopediím, průvodcům a článkům v novinách a na internetu. Kdybyste se měli řídit průvodci o Jamajce, možná byste si návštěvu země i rozmysleli. Podle Wikipedie je Jamajka nejnebezpečnější zemí na světě, kde se stane v průměru 15 vražd denně (zejména v ghettech). Jamajčani mají být také rasisti a nejznámějším stereotypem je asi to, že všichni Jamajčani kouří jednoho jointa za druhým.

Samozřejmě, že vždy záleží na osobní zkušenosti, a tak se ta má může zcela lišit od zkušenosti někoho jiného, nicméně si upřímně nemyslím, že by Jamajka byla nebezpečná země. Jak už jsem psala v jednom ze svých předchozích článků, strávili jsme necelý týden v kingstonském ghettu a nikdy jsme se nedostali do nějaké život ohrožující situace.

Jezdili jsme autobusem a každé ráno chodili na trh pro čerstvé ovoce a zeleninu. Když jsme byli doprovodit Phillipovi děti do školy, procházeli jsme i cizím ghettem, kde byla popravdě cítit trochu jiná atmosféra něž v našem domácím, ale nikdy jsme nepocítili ani náznak nevraživosti. Dvakrát jsme v Kingstonu procházeli okolo toho samého žebráka, který když jsme ho míjeli, pokaždé zakřičel: “Thanks god I´m black!”, čemuž jsme se ale spíše smáli.

Jak na Jamajčany?

Obecně jsou Jamajčani velmi přátelští a samozřejmě zvědaví. Stane se vám tedy častokrát, že vás jen tak zastaví na ulici, začnou se s vámi bavit a po pár větách vám za rozhovor poděkují a rozloučí se. Může se stát, že za svou přátelskost budou schovávat touhu na vás vydělat a je pak na vás, zda toto dokážete rozlišit. Stalo se nám například na pláži v Montego Bay, že nám klučina z ghetta nasliboval, jak nás vezme k rodině Boba Marleyho a udělá nám snídani, zatímco za jeho zády na nás lidé gestikulovali, ať mu nevěříme, že je lhář. Nic to ale nemění na tom, že jsme s ním strávili super den a osobně si nemyslím, že nám chtěl ublížit nebo nás okrást, ale spíš s námi prostě celý den pochillovat a zapomenout na chvíli na život v ghettu.

Při nakupování nejlépe uděláte, když si vždy dopředu zjistíte cenu, abyste pak nekupovali například ovoce a zeleninu zbytečně za draho. Proto než půjdete na trh, zajděte si před tím například do supermarketu, ať víte, v jakém cenovém rozmezí se potraviny pohybují. Tváří v tvář vás Jamajčani okradou jen, když jim to dovolíte.

Když po nás lidé žebrali peníze a argumentovali tím, že máme peníze na cestování a že máme jistě jednoduchý život, vysvětlili jsme jim, jak cestujeme. Hodně na ně zapůsobilo, když jsme se zmínili, že jsme strávili část pobytu na Jamajce v ghettu a že pomáhe na farmě za jídlo a ubytování.

Určitě s vámi budou jednat trošku jinak, když budete znát alespoň základní jamajskou frázi: “What a gwaan?”, což znamená něco jako: “Jak se máš?” v patois – jamajské verzi angličtiny, mnohdy angličtině velmi vzdálené. Při setkání si vás Jamajčani mohou zkoušet, nakolik jste už zdomácněli. Při pozdravu vám proto nastaví pěst se vztyčeným palcem. Když jim do pěsti naoplátku ťuknete tou svou budou vědět, že jste pouhý turista. Když ale zároveň vztyčíte i svůj palec a nejdříve pěstmi a pak prsty se dotknete, ukážete jim, že znáte ropes – neboli víte, jak tahat za provázky.

Marihuana na měsíc za 200 Kč

Asi nejvíce proslula Jamajka reggae a samozřejmě marihuanou. Reggae hraje na Jamajce opravdu úplně všude a velmi přispívá k pohodové atmosféře země. Marihuanu překvapivě spousta lidí nekouří – naopak až odmítá. Zaprvé je Jamajka velmi katolická země, za druhé mnoho lidí podle mě vidí, kam jejich rodiče, případně kamarádi spadli a berou je spíše jako odstrašující případ.

Všechny Phillipovi děti, s kterými jsme bydleli v ghettu, se několikrát denně zapřísahali, že trávu nikdy nebudou kouřit. Alleya, u které jsme téměř celý měsíc bydleli, sice nehulila, zato do sebe dokázala během večera bez problémů obrátit flašku rumu. Pokud budete chtít trávu z Jamajky vyzkoušet, určitě nebudete mít problém ji sehnat velmi levně. Za měsíční spotřebu marihuany utratíte zhruba 200 korun.

Sex na parketě

Co nás na Jamajce hodně překvapilo, byl sex appeal všech Jamajčanů. Zejména Jamajčanky jsou, musím uznat, vážně k nakousnutí. Vysoké, dlouhonohé, se vždy upravenými vlasy, s krásnou postavou a na očích jim je vidět, že mají opravdu rády sex. O tom se přesvědčíte hned, jakmile zavítáte do místního klubu.

Spousta Jamajčanů totiž miluje provokativní sexy tanec daggering a pokud do klubu přijdete sami, může se stát i vám, že se ocitnete v pevném sevření vášnivého Jamajčana nebo šťavnaté Jamajčanky. Jamajčani netančí jenom v páru, ale třeba i ve třech, během tance střídají polohy, holky se klidně položí na zem, vyšpulí zadek a kluci na ně z výšky skočí a následně je uprostřed parketu přes oblečení hodně surově osouloží.

Jedná se nejen o pěkně dráždivou simulaci sexu na parketě, ale také agresivní. Může se prý i stát, že si muž při drsném daggeringu zlomí penis. Netančí takhle jenom dospělí, ale i děti a tanec nikdo nebere závazně. Záleží jenom na vás, kolikrát se chcete pomyslně pomilovat uprostřed parketu klubu během jedné noci. Pokud máte radi tanec i sex, můžete takhle řádit celou noc. Díky barvě pleti nebudete mít o zájemce určitě nouzi.

Další krásy

Jamajka stojí rozhodně za návštěvu nejen kvůli jejím sexy obyvatelům, ale také kvůli svým přírodním krásám. Cestování po věčně zelené zemi je o to jednodušší, že na ostrově uprostřed Karibiku nejsou kromě aligátorů a infikovaných komárů žádní nebezpeční živočichové. Bez obav se tak můžete vydat do nitra džungle nebo slézt některou z jamajských hor.

Když si obstaráte mačetu, můžete v jednom dni dojít z vrcholu hory na opuštěnou pláž. Obecně platí, že sever ostrova, kde je například letovisko Montego Bay, je více turistický a najdete tu známé bílé písčité pláže. Na jihu, kde najdete pláže s černým pískem ( např. příjemná vesnička Treasure Beach), a ve středozemí ( horské městečko Mandeville) žádní turisté nejsou, takže pokud po tom toužíte, určitě se Jamajčanům dostanete více pod kůži. Pro mě byla právě věčně zelená a rozkvetlá příroda důvodem toho, proč jsem si Jamajku doopravdy zamilovala.

Vycestovat na Jamajku bych doporučovala milovníkům pohody, přírody, reggae, marihuany, tance a sexu. Letenky z Kanady nebo USA se dají do Karibiku sehnat do 6000 korun. Na ostrově poměrně dobře funguje couchsurfing a dopravit se dá levně a bez problémů kamkoliv taxíkem nebo autobusem. Určitě se vám bude cestovat jednodušeji s rodilým Jamajčanem, a když budete otevření a přátelští, pravděpodobně svého místního průvodce potkáte velmi brzy. Co se bezpečnosti týče, myslím, že na Jamajce platí stejné pravidlo jako všude jinde – tedy mít se na pozoru, naslouchat intuici a přitom se nenechat zbytečně paralyzovat strachem, který by vás mohl ochudit o nevšední zážitky.

Martina Suchá se živí novinařinou téměř deset let. Momentálně dala přednost cestování a píše si spíše pro radost a na svůj blog www.mywaytonowhere.wordpress.com. Miluje přírodu, tanec, hudbu, intenzivní pocity, ráda medituje a cvičí jógu. Mezi její sny patří pěší cesta z Kanady do Mexika, prožít rok na samotě ve srubu a vydat vlastní knihu.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí