Lidé, zvyky, náboženství

V Ekvádoru je více než 13 miliónu obyvatel. Je to jedna z nejhustěji zalidněných zemí Jižní Ameriky s vysokou porodností. Převažuje zde indiánské populace, která žije především ve vysokohorských oblastech, menší skupiny žijí i v amazonské oblasti. Okolo 45% populace žije na pobřeží, 55% ve městech.

Od dob španělské kolonizace tu převažuje římsko katolické vyznání, domorodci do něj však přimíchávají prvky své tradiční víry. Na území Ekvádoru žije jedenáct původních domorodých národností, nejpočetnější skupinu tvoří andští Kečuánci, kterých je okolo 2 milionů. Mezi další patří skupiny Otavalenos, Salasacas, a Saraguros, potomci Inků, kteří žijí převážně v ekvádorských Andách. Obyvatelům Amazonie (např. Huaorani, Zaparo, Cofan, nížinní Kečuánci) se podařilo uchovat svoje tradiční zvyky a způsob života. Kromě těchto národností je Ekvádor domovem i dalších národů, žijí tu mesticové nebo Afro-ekvádorská kultura – potomci černých otroků, kteří pracovali na plantážích cukrové třtiny, známí především tanečními festivaly.

Původní indiáni i míšení mesticové jsou milí lidé, ale často jen do chvíle, než spatří váš foťák! Hlavně tedy indiáni se jsou velmi alergičtí na focení. „Un dolar, un dolar!“ ci „Paga, paga, paga!“ povolávají na vás neustále na tržištích. Překvapivě milí byli indiáni v regionuOtavala, kde se dalo i focení domluvit. Naopak rybáři na pobřeží se vám rádi pochlubí svým úlovkem.

Autor: Pavel Svoboda

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: