REDAKCE NA CESTÁCH: 5 otázek pro Míšu Kofrovou o cestě na Dominiku a Guadeloupe

REDAKCE NA CESTÁCH: 5 otázek pro Míšu Kofrovou o cestě na Dominiku a Guadeloupe

Dominika (neboli také Společenství Dominika) je ostrovní stát v souostroví Malých Antil v Karibiku. Díky sopečnému původu je jeho povrch velmi hornatý a vnitrozemí je pokryto tropickým deštným pralesem, ale na pobřeží narazíte i na pohádkově bílé a často opuštěné pláže. Letos na jaře Dominiku a sousední Guadeloupe procestovala i naše kolegyně Míša a hned po příjezdu jsme ji vyzpovídali.

Proč ses vlastně vydala na Dominiku a proč by se do ní měli či neměli vydat naši čtenáři?

Karibik mě lákal už dlouho. Odrazovala mě však vždy představa poměrně vysokých cen a také trochu obava, že to bude jen o lenošení na pláži, což není nic pro mě. Když jsem ale ostrovy začala zkoumat více, zjistila jsem, že to jsou úplně perfektní místa na cestování. Deštné pralesy, vodopády, treky ve spojení s nádhernými a často i opuštěnými plážemi s bohatým podmořským světem. Hned bylo jasné, že to je pro mě ideální dovolená.

Tato destinace je skvělé místo pro lidi, kteří nejen rádi jedou za sluníčkem a bílými plážemi, ale také pro ty, co v sobě mají kus dobrodruha. Přes celý ostrov Dominika dokonce vede trek se zastávkami u hlavní highlightů jako jsou Boiling Lake, sírová jezírka, vodopády, zajímavé pláže, vrcholy a další.

Které místo tě nejvíce zaujalo?

Určitě Dominika jako celek, pokud bych ale měla vybrat jednu věc, byl by to trek do Údolí zkázy k Vroucímu jezeru (Boiling Lake). Ostrov není moc velký, ale má toho strašně moc co nabídnout. Celodenní trek k jezeru Vroucímu jezeru je jeden z top zážitků vůbec. Prochází se nádherným pralesem se vzrostlými stromy, po hřebenech hor, kde vám kolem hlavy lítají kolibříci, skrz „Údolí zkázy“, kde cítíte sirovodíkové výpary, země pod vámi vře, brodí se několik řek a potoků, jednou vede cesta dokonce skrz a nakonec se dostanete do údolí, kde je jezero. Díky sirovodíkovým výparům tam neroste nic než jeden druh orchideje a člověk si připadá jako na jiné planetě. Jezero vře, doslova. Uprostřed je vroucí gejzír a z celého jezera stoupá pára, voda má totiž 80 – 90 stupňů a tak to není zrovna na koupání. Budete od bláta, několikrát zmoklí, unavení a trošku omámení výpary, ale budete si to pamatovat moc rádi.

Na jaké cenové a kvalitativní úrovni jsou zde služby?

Dominika i Guadeloupe jsou dost drahá místa. Pokud člověk vyžaduje kvalitu, dá se to cenově srovnat s New Yorkem a nejdražšími městy světa. Pokud ale budete hledat, tak najdete levnější alternativy a na Dominice se dá hodně ušetřit tím, že budete jíst v místních restauracích a stáncích. Jídlo je tam výborné a navíc bio a narazíte na něj všude u silnice. Kvalita za cenou dost pokulhává, ale opět to je třeba brát tak, že jste na ostrově a spoustu věcí se sem musí dovést.

Přivezla sis nějaký velmi silný, ať už příjemný nebo nepříjemný, zážitek?

Rozhodně! Dominika je hrozně pestrá, ať už na pozorování zvířat nebo rostlin. Největším zážitkem bylo pozorování velryb a hlavně šnorchlování s želvami na sousedním Guadeloupe. Nestojí to nic, želvy zde žijí a pasou se na mořském dně 3 metry pod hladinou. Stačí vám jen šnorchl, informace od místních a můžete si tam s nimi hrát, jak dlouho chcete. Co se týká lidí, tak na Dominice jsou lidé neskutečně milí. Žije zde hodně rastafariánů, jejichž kultura a životní styl jsou mi celkem sympatické. Mají znalosti mnoha druhů ovoce a zeleniny, které jsou základem jejich jídelníčku, ale i medicíny. Každý s vámi rád prohodí pár slov, určitě si ale držte odstup v případě, že jsou nebývale přátelští.

Kolik dní si na Guadeloupe a Dominice strávila? Bylo to moc či málo?

Na Dominice 8 dní, na Guadeloupe 4 a myslím, že v obou případech to bylo tak akorát. Na Dominice je více outdoorových aktivit. Guadeloupe je hodně turistické a pro rodiny s dětmi. Jsou tam botanické zahrady, aquaparky a krásné, ale dost přeplněné pláže. Člověk si musí vybírat a hlavně hledat, což zabere trošku více času. Na Dominiku bych se ale určitě ráda vrátila 🙂

Autorka Michaela Kofrová nejčastěji cestuje se svým přítelem Davidem. Společně vyhledávají destinace, kde se ještě dá setkat s tradiční kulturou nebo zažít dobrodružství. Její největší zábavou je vylézt nebo vyběhnout v každé zemi nebo místní části nejvyšší vrchol (pokud to lze). V poslední době navštívila země jako jsou Súdán, Uganda nebo Tanzánie.

Zkušenosti čtenářů

Val

Diky za pripomenuti Dominiky. Jen dodam, ze me dost zaujala stezka pro pesi ktera se tahne pres cely ostrov – Waitukubuli National Trail. Pruchod odhaduji tak na tyden az dva – neni to dlouhe, ale nesmirne clenite a hrabat se po jilovite cestice do prudkeho kopce da zabrat. Trochu paradoxni je, ze vybudovani sponzorovala EU 🙂
Ted koukam, ze uz se za pouziti stezky pati :/ Na druhou stranu – udrzovat to pruchozi v prostredi kde vsechno rychle zarusta nebude zadarmo…

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí