Los Andes photo expedition: Bolívie – chudá krásná indiánka

Los Andes photo expedition: Bolívie – chudá krásná indiánka

Bolívie je jako žebrák, který pospává na pokladu. Surovinová velmoc, přesto nejchudší zemí Jižní Ameriky. Poslední léta se Bolívii snaží vzkřísit jako novodobý Robin Hood – první indiánský prezident Evo Moráles. Bolívie je zemí s extrémní geografií, nabízí ideální podmínky pro dobrodružné cestování. 

Délka pobytu, volba termínu, počasí

46 dní (30 nocí v hostelu, 12 stan, 4 noční bus). Bolívii jsme navštívili na konci hlavní trekové sezóny (od 8. září do 23. října 2014) a na trecích v pohoří Cordillera Real, které je exponované vůči oblačnosti z Amazonie, již bylo špatné počasí. Na Altiplánu je víceméně stále hezky, zde prší celkově mnohem méně. V Amazonii samozřejmě horko, nicméně bez deště i komárů!

Highlights

Sajama – zaledněná sopka, nejvyšší hora Bolívie, se tyčí více než dva kilometry nad pověstné pouštní Altipláno. Krátký (2 až 3 denní) okruh obsahující i „ilegální“ vstup do Chile vede přes gejzírové pole, několik vysokohorských lagun a končí v přírodních termálních pramenech s famózním výhledem na zaledněný kužel Sajamy (6542 m)!

NP Madidi (Amazonie) – 20hodinová cesta autobusem do městečka Rurrenabaque v Amazonii je dobrodružství samo o sobě. Několikadenní pobyt v pralese s indiánem, ochutnávka housenek a termitů, chytání ryb, hledání zvířat, večerní táboření u ohně a zvuků džungle je silným zážitkem. V pralese nicméně moc zvířat neuvidíte, na říční safari plné zvířat je lepší se vydat do pampy na řeku Yacuma. Aligátoři, želvy, opice, tukani, říční delfíny, chytání piraní či hledání anakondy!

Isla del Sol – jezero Titicaca je hodně turistickým místem, nicméně pořád stejně krásné. Kdo má čas na ostrově přespat, může nasát venkovský život i mystickou atmosféru místa, kde se zrodili Inkové.

Condoriri masiv – krásný rozervaný hřeben se zrcadlí na hladině jezera Chiar Khota pouhé 2 až 3 hodiny jízdy od La Pazu. Krátkým trekem se dá dojít až pod horu Huayna Potosí (6088 m), oblíbený lezecký vrchol. Odkud by neměl být problém domluvit odvoz zpět do La Pazu.

Okruh po Salar de Uyuni a Altiplánu –  bolivijská klasika. Třídenní tour terénními auty nicméně není to pravé pro milovníky divoké přírody, často se jede pustou krajinou v koloně džípů. Tomu se dá vyhnout čtyřdenní variantou jedoucí v protisměru z Tupizy či si pronajmout na několik dnů auto s řidičem bez jakýchkoli služeb a programu. Tuto dražší variantu bych na podruhé ale určitě zvolil. Solné pánve, sopky a barevné laguny s plameňáky jsou jako z jiného světa! Kraj plný surreálna.

Lanovky Teleférico v La Pazu -hlavní město, které není hlavním. La Paz je jako kynoucí těsto, které přeteklo z mísy. Moderní lanovky vedoucí do vysoko položené čtvrti El Alto nabízejí krásné výhledy na celé město, skromné domečky a za jasného počasí (červen až září) i zaledněné hory v pohoří Cordillera Real, přímo za městem se tyčí šestitisícovka Illimani (6438 m). Za cenu pouhých 3 boliviánů, je to nejlevnější exkurze v Bolívii! (v roce 2014 platil kurz 1 bolivián = 3,2 Kč)

V rámci expedice Los Andos photos expedition navštívil Pavel Svoboda už i Ekvádor -zemi Indiánů pod sopkami, nebo Peru – sever proti jihu.

Ceny a náklady

Bolívie je nejlevnější zemí Jižní Ameriky. Stravování (obědové menu 12 až 15b), ubytování (náš průměr byl 100 Kč/osoba/noc) i veřejná doprava jsou velmi levné. Dražší alkohol (pivo 650 ml – 12 až 15 b, láhev nedobrého vína 20 – 30 b.) a bohužel vše spojené s turismem. Na řadu míst se dá dostat jen taxíkem či s agenturou, což začne náklady na cestování v jinak velmi levné Bolívii řádně zvedat: Salar tour na tři dny 600 až 900 b. + 150b vstup do rezervace, 3 dny v džungli včetně průvodce, dopravy a stravy stojí 900b., 3denní safari v pampě 900 b. + 150b vstup do rezervace …

Náklady na den (bez suvenýrů): Celkově 23600,- Kč na 46 dnů, průměrně tedy 500,-Kc / den včetně výletů s cestovkami! Bez výletů klesají náklady na den na 300,-Kc / den

Nejširší nabídku průvodců a map Bolívie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Lidé

Bolivijci mají pověst studených „psích čumáků“. Někdy to bohužel platí, někdy ale mohou být příjemnější než třeba Peruánci. Indiánky na Altiplánu nesnáší focení, na to pozor. Při focení bez jejich souhlasu (který stejně většinou nedostanete) se mohou škaredě a nahlas rozčílit. To platí hlavně o La Pazu, na venkově a v horách jsou lidé milejší. Situace se mění při poklesu do nížin, do Amazonie, zde má Bolívie více přívětivou tvář. V Bolívii celkově je mnohem příjemnější zaměřit se na focení krajiny než lidí.

Bezpečnost

Bolívie nemá nejlepší pověst. Nicméně situace není nikterak tragická. Pozor hlavně na nádražích a na batohy v zavazadlovém prostoru v nočních autobusech (nenechávat tam žádnou elektroniku!) Největší nebezpečí číhá v La Pazu. Historky popsané v průvodcích jsou bohužel pravdivé. V přelidněné uličce vám někdo hodí ta krk či na hlavu hrst štěrku, hlíny, či nějaký hrnek vody a než se člověk vzpamatuje, kapsy jsou dokonale vybílené. Nic nenosit jen tak v kapsách, vše řádně zavřít na zip, foťák mít stále popruhem přehozený přes krk atd. Mimo La Paz jsme o ničem podobném neslyšeli.

Celkový dojem

Bolívie je extrémní punková země! Doporučujeme.

Historka na závěr

„Nediv se, seš v Bolívii!“ Zde je všechno možné

Tak nějak marně hledáme v ulicích La Pazu turisticky známý „čarodějnický trh“ Mercado de Brujas. Tak dlouho procházíme kolem dokola, až zjistíme, že už tam vlastně jsme. Těchto několik stánků s všemožnými lektvary, prášky a různorodým harampádím, to je ono. Místní čarodějnická specialita jsou sušené lamy. Či dokonce sušená lamí embrya. Neznám divnějšího suvenýru z cest. Jelikož ale z Bolívie pojedeme do Chile, kam se nesmí přivézt ani jablko nebo šiška, natož sušený zárodek zvířete, rozhodujeme se poslat domů balíček s tímto drahocenným obsahem.

Na hlavní bolívijskou poštu přicházíme s krabicí plnou dalších suvenýrů a již nepotřebných drobností. Kdo nyní očekává hladký průběh, zaplacení a odeslání balíku, ten pozapomněl, že jsme v Bolívii! Balík je třeba otevřít, prohlédnout a celý obsah řádně sepsat při dohledu pracovnice pošty. Paní vše řádně kontroluje. Přes náramky, vlněné ponožky, mapy a cédéčka proniká do nižších „zakázaných“ vrstev!

Vlastnoručně nalezená zkamenělina s přimhouřením oka prochází. „Lamy? Tak to je mi líto. To poslat prostě nemůžeme.“ Tuhne mi krev v žilách. Ale jsme v Bolívii, říkám si. Přesvědčujeme paní za přepážkou, že to nějak půjde. Odchází za šéfem pošty. Modlíme se, ať to projde, je to přeci ten hlavní důvod, proč balík vůbec posíláme… Dlouho nejde. Nakonec náš tříkilový balík přece jen za 1500 Kč odesíláme. Nyní my lamy smrdí doma na balkoně.

Cestu Los Andes photo expedition podpořili WarmpeaceAEE Magicam. Děkujeme.

Krátká video ukázka ze sedmiměsíčního putování Pavla Svobody po Jižní Americe:

Zkušenosti čtenářů

Pavel

Více fotek z této naší cesty po Bolívii na webu:
http://www.photo-svoboda.cz/galerie-fotky/jizni-amerika-bolivie

AM

Chuda krasna indianka? proc vzdycky chuda je to co prvni se pise o Bolivii, to se skoro nestane u jinych latinoamerinskych statu ktere maji i horsi ekonomickou situaci nez Bolivie. Proste to co ukazete v tomto pseudoreportaz je uzky pohled plny predsudku proti zeme ktere je hezsi nez odkud pochazite.
Vadi Vam ze puvodni obyvatele, opravdove AMERICANE ne indiani, se nenechaji vyfotit? to se muze stat vsude ne jenom v Bolivii proste rusite jejich kazdodenni zivot, mluvite o nich ne jako lidi ale jako by byly jiny druh bytost. Chcete aby vsechni se na Vas usmali? vypada ze nevite jak se chovate vy sami Cesi k cizincum!
A co chcete rict s tim Nediv se, ses v Bolivii? je to jako tato zeme bylo to nejhorsi. Opravdu ta ceska neznalost a nafoukanost nema limit.
Vadi Vam ze ceny pro turisty jsou drazsi nez pro obvykle bolivijec? pochazite z Evropy, nakupni cena Vam vyhovuje obecne v Bolivii, a jsou veci kteri stoji za to i kdyz meli byt drahe, co pak, myslite ze kvuli tomu ze je chuda zeme vsechno musi byt skoro zadarmo?
Nevratte se tam, tento druh turistu neni treba, protoze to co delate je jenom rozsirit uzky pohled a presudky proti Bolivii.

AM:

No, to jste tu pane AM vytvořil pěknou slátaninu. Článek vůbec není protibolívijský a nekritizuje Bolívii ani v tom smyslu, jak se snažíte naznačit.
Bolívie je spolu s Guyanou opravdu nejchudší země Jižní Ameriky při srovnání HDP na hlavu (GDP per capita či GDP per capita PPP):
http://www.tradingeconomics.com/bolivia/gdp
http://www.tradingeconomics.com/guyana/gdp
http://www.tradingeconomics.com/paraguay/gdp
Ostatní mají vyšší HDP včetně Venezuely, která má ale jinak velké problémy:
http://www.tradingeconomics.com/venezuela/gdp

AN

Nevim jestli se da uplne verit jen jedne internetove strance, ale i kdyz by bylo tak, vzdycky je to co prvni a jediny co se pise o Bolivii, jako duvod, snad jako reknete mozna uz hodne lide to tusi, tak proc to porad zopakovat jako blbec?
Ano, terminologie a zpusob jak pisete o Bolivii demostruje hodne presudky a nesnalost, typicka mentalita evropan ktery ma kolonialni mentalitu. Nejste prvni, a co se da ocekavat, cesky geograf ktery nerozumi jinim kulturam.
Chtel jste poslat fetus lamy do CR, to neni suvenir, to se ma pochovat pod zemi. A v Bolivii je normalni revize baliku, kvuli boji proti drogam, kdo vy, evropan take muze byt dealer, to uz se stalo.
A ucte se neco noveho, puvodni obyvatele nejsou indiani, tento nazem dostali protoze evropani si mysleli ze prijeli do Indie. Tyto „indiani“ o kterech pisete jsou ty prave americane, na rozdil od pristehovalci z Evropz ktere si rikaji americani hlavne ve Spojenych Statech. Navic, jako vy, domorodec z CR jste cech,nebo jine evropani franzouci, nemci,  v americkem kontinentu jsou aymarove, kecua, guarani, atd. Zapomente na mentalitu od 19 stoleti, nebudte ignorant.

AM

Nevim jestli se da uplne verit jen jedne internetove strance, ale i kdyz by bylo tak, vzdycky je to co prvni a jediny co se pise o Bolivii, jako uvod, snad jako reknete mozna uz hodne lide to tusi, tak proc to porad zopakovat jako blbec?
Ano, terminologie a zpusob jak pisete o Bolivii demostruje hodne presudky a nesnalost, typicka mentalita evropan ktery ma kolonialni mentalitu. Nejste prvni, a co se da ocekavat, cesky geograf ktery nerozumi jinim kulturam.
Chtel jste poslat fetus lamy do CR, to neni suvenyr, to se ma pochovat pod zemi. A v Bolivii je normalni revize baliku, kvuli boji proti drogam, kdo vy, evropan take muze byt dealer, to uz se stalo.
A ucte se neco noveho, puvodni obyvatele nejsou indiani, tento nazev dostali protoze evropani si mysleli ze prijeli do Indie. Tito „indiani“ o kterech pisete jsou ti prave americane, na rozdil od pristehovalci z Evropy kteri si rikaji americani, hlavne ve Spojenych Statech. Navic, jako vy, domorodec z CR, jste cech,nebo jine evropani jsou franzouci, nemci,  v americkem kontinentu jsou aymarove, kecua, guarani, atd. Zapomente na mentalitu od 19 stoleti, nebudte ignorant.

Ten článek jsem nepsal já, jen autora bráním, protože to, co jste sem napsal, se vůbec netýká smyslu článku. Sám bych ale si fetus lamy nekupoval, natož posílal domů. Pokud jde o indiány, všichni vědí, jak název vznikl, ale přesto se běžně používá a nemyslí se hanlivě.

Nevadi ze jste to nenapsal, stejne plati pro autora a ostatni lidi kteri mysli stejne jako on (vetsina evropanu). Pokud uz vite odkud pochazi nazev tak urcite byste meli vedet v te dobe, ze neni spravny, ze oni maji jine nazvy, podle jejich narodu jako se vysvetlilo predem (aymara, etc) nebo jsou proste bolivijci. Pochopite nebo ne? Proc se snazite jim nazyvat indiani, tim ignorujete jejich identita, mozna tomu nerozumite, protoze jeste mate mentalitu z kolonialnich casu, i kdyz nebudete to akceptovat.
Ano, indian, do dnes to slovo je velmi kontroverzni protoze jeste je pouzivan jako urazka k tem lidem, je to kdybyste rekl africanum „nigger“, zkuste to dneska udelat, a uvidite jak budou reargovat africani a jejich potomcu v jinem kontinentu. Jen puvodni americane si nechaji rict cokoliv, a navic jeste jsou diskriminovani v Americkem kontinentu.

Vy jste nějaký fanatik do politické korektnosti. My běžně říkáme černoši a vůbec to není nic nekorektního nebo urážlivého jako v USA nigger. Vy žijete evidentně někde jinde a plácáte tím pádem nesmysly. Indián má u nás spíše nádech romantiky. Když se napíše do článku aymara, většina neví, co to je. Žádnou mentalitu koloniálních časů mít nemůžeme, protože jsme nikoho nekolonizovali (ani naši předkové).

Jo a jak bychom vůbec podle vás měli třeba těm afričanům žijícím v Evropě říkat? Afrobrit, afroněmec, afročech jako se jim říká afroameričan v USA?

Politicke koreknosti? v dnesni dobe cesi pouzivaji tato dva slova az moc. Tim chcete rict ze to neni pravda? bohuzel jste ignorant. Ano cernosi reknete AFRICANE nebo cernosi nebo jihoafricane, a pokud se narodili v evrope franzouci atd, ale ne nigger.
Indian nadech romantiky? nebudte absurdni, co pak, moc se podivate na Vinnetou (navic ten herec ma evropsky puvod vubec nereprezentuje ten pravy american), uz je vysvetleno proc neni spravny ten termin. Reknete ze pokud se pouziva termin aymara, tak nikdo nebude vedet o kom se mluvi, tak to je ukazka proc ten termin jim bral identitu, dneska ani se nevi kdou jsou (ale mohli byste jako evropani otevrit knihu a ucit se neco nebo mozna myslite ze to neni tak dulezite, typicka mentalita o kterem se psalo tady) , ale delejme to pro Vas lehci, proste muzete jim ric bolivijci, ekvadorci, atd, snad vite kde jsou ty staty ze jo.
Vase predkove nekolonizovali, mozna uz nemohli  protoze jini prisli prvni, ale stejne cela Evropa dostala nejaky zisk z kolonialismu, a take ta mentalita ze patri k lepsi kulture atd. Navic, cesi a hodne lidi z Vychodni Evropy migrovali do Spojenych Statu a lidi se chovali k nim lepsi nez k puvodnimu obyvatele. Dobre se vi take, ze lidi z Stredni/Vychodni Evropy jsou racisti do dnes, tak ze nebylo treba abyste kolonizovali nebo lepe receno okupovali tamto kontinent, mate stejnou mentalitu jako ti ktere to udelali.

Nejde o Vinnetoua a kdo ho hrál, ale o to, že Indiáni žili a mnozí ještě žijí život spjatý s přírodou, což mnozí Češi obdivují. Jsem rád, že jsme v ČR ještě tak nezmagořili jako vy v USA nebo kde to jste. Podle vás je tedy nekorektní i slovo „afroamerican“, když černoch narozený ve Francii se může nazývat jedině Francouz? Zisk z kolonialismu měli i ti kolonizovaní, mnoho dříve kolonizovaných zemí je rozvinutější než jejich sousedé.
V USA nebo jinde rasisti nejsou? Co např. Ku-klux-klan, Hitler, Brejvik, různí střelci a útočníci v USA, Švédsku či Německu i v poslední době? V ČR policie nestřílí po černoších jako v USA, třeba jen kvůli nefunkčnímu brzdovému světlu:
http://zpravy.idnes.cz/north-charleston-policista-cernoch-usa-jizni-karolina-p1m-/zahranicni.aspx?c=A150408_071443_zahranicni_aha
Nedávno napsal významný český jazykovědec Karek Oliva sloupek v magazínu LN o politické korektnosti, který vám tu částečně ocituju, protože není na webu:
„… Když ovšem problémy nemůžeme pojmenovat…nemůžeme je řešit, ba ani diskutovat o jejich řešení. Zametáme tak z obavy ze společenské konfrontace problémy pod koberec, kde utěšeně bobtnají. … politická korektnost není pojmenování pro slušnost. Politická korektnost je lhaní.“

Ano jim reknete afroamerican, african atd, ale ne nigger. A jeste se snazite jim rict indiani…. opravdu jste trvdohlavy, jsou Americane, anebo ty jine varianty, nejsou moje vymysleni.
Kdo rekl ze v USA a v jinych casti Americkeho kontinetu a Evropy nejsou rasisti? proste tento krat se pise o Vas protoze autor clanku pochazi z CR. Tato myslenka ze puvodni americane musi byt vdecni za okupaci ukaze tu mentalitu o ktere se tady psalo, vice zisk dostali Evropany nez puvodni Americane. Jo, jste z tech lidi kteri si mysli ze Vase kultura je lepsi, atd, vy stejne jako ty ze Zapadu porad verite ve Vasi svrchovanost a povazujete ty „indiani“ za necivilizovane, spinave, atd atd, vratime se zpatky na kolonialni mentalitu.
Jasne, v USA a v jinych statech kde jsou pritomne potomci Evropanu ( ze Zapadu a Vychodu) jsou tyto skupiny jako KKK, atd, oni sami jsou pristehovalci a chteji rict ostatnim ze tam nepatri, a maji dalsi absurdni napady, je to zajimave, porad jste vy kdo mate takove myslenky, i kdyz jste v jinem kontinentu, opravdu nejste tak civilizovane jak mate radi zopakovat vzdy.
Vy jako prijedete do Americkeho kontinentu, treba do USA, rychle jste povazovane za Americane, driv nez jine etnicke skupiny, jenom protoze jste Evropany. Vy meli jste a jeste mate privilegium v ruznych sferach zivota.
Navic, znam nektery lidi ceskeho puvodu, nebo polovicniho ceskeho puvodu kteri se narodili v Latinskoamerice, oni maji rasiste myslenky proti Latinoamericanum, hlavne proti tem chudym, s tmavejsi pleti (casto puvodni americane nebo misenci), vase potomci maji radi pocasi, priroda, krajina tech statu ale lidi…. to je jina vec. To sami delaji lidi puvodem Ukrajiny, Polska, Ruska, Balkanu, atd.
Zajimave je ze po tom vsechno co ti puvodne obyvatele museli projit, oni netvorili skupiny ktere bijou do smrti lide kteri maji evropske rysi, naopak k Vam se chovaji slusne az moc.
To je jedno co ten cesky jazykovedec pise, porad vychodoevropany rikaji politickou koreknost vsemu co se jim nelibi a nehodi ale ze je pravda. Jste vy kteri nechcete zmeny, jste vy kteri zametate veci pod kobercem, jste vy kteri se pevne drzite lze. Jestli obdivujete opravdove americane zacnete jim nazyvat pod spravnym nazvem, nic neztratite. Navic nechte ten paternalismus, puvodni obyvatele Americkeho kontinentu nejsou deti a neschopne bytosti.

Napsal jste, že „lidi z Stredni/Vychodni Evropy jsou racisti do dnes“, z čehož vyplývá, že jste chtěl říct, že jinde už teď tolik nejsou. Rasisti jsou ale přitom třeba i černoši v USA, možná intenzivněji než Češi. Já se vám jen snažím vysvětlit, že článek z našeho pohledu vůbec nevyznívá rasisticky a že žijete jinde, kde se některé věci vnímají jinak, možná kvůli pocitu viny vůči původním obyvatelům. Ze zabrání půdy těmto původním obyvatelům jste získal hlavně vy (a vaši předkové, pokud jste tam nepřijel rovnou z ČR) a vaši známí, které zmiňujete, ne my tady ve střední Evropě.
To, že zisk z kolonialismu měli i ti kolonizovaní a že mnoho dříve kolonizovaných zemí je rozvinutější než jejich sousedé, jsem myslel na africké a asijské země, kde bylo těžiště kolonizace (lepší infrastruktura, státní správa), ne na Severní Ameriku a Austrálii, kde byla původní kultura převálcovaná.
To, že naše kultura je lepší a o naší svrchovanosti, jsem nepsal a ani si to nemyslím. Naopak jsem psal, že mnozí obdivují sepětí s přírodou původních národů (ovšem lidstvo je teď tak přemnožené, že většina už takto žít nemůže). Tvrdohlavý jste vy a navíc dost mimo. Už těch nesmyslů, pramenících z vašeho nepochopení, nechte, Čechobolívijče, nebo jak se chcete korektně nazývat.

Jste nerozumel, rekl jsem ze ve Stredni /Vychodni Evrope TAKE  je rasismus do dnes, rozdil je ze projevite to otevrenejsim zpusobem. A to ze cernosi nebo jine jsou horsi (casto tohle vzniklo jako reakce proti rasismus evropanu a jejich potomci) je proste vymluva abyste zduvodnili jak vy se chovate.
A to ze JENOM ty kteri bydli v americkem kontinentu meli zisk z kolonialismus je falesni, CELA Evropa take dostala nejaky zisk nejen materialni ale v ruznych vecich, vcetne Vychodni, kde porad se schovate za tim ze jste nic nedelali ze jste neokupovali   atd. Mozna rozdil je ze o tom nevite nebo o tom se nepsal ve vase historii rovno s temi slovy, proto ve skole to Vam urcite nereknou.
Jeste jednou, ve smyslu mentality (o diskriminaci, jak vnimate jine, atd) nejste moc odlisny od tech ze Zapadu. Take abyste projevili tu mentalitu o kterem jsem psal, neni treba rict narazky ani kricet, to take se ukaze ve filmech, medii, casopisech, “turisticke reportazi” kde vzdycky davate prednost na zapornou stranu, ukazujete nejspinavejsi mista, pujdete na nejhorsi hotely (skrblici), a pak chcete rict ze to je standard v tech zemich, je videt take ve zpusobu jak popisujete lidi, kultura.
To hlavne delate v zemich o kterych si myslite jako necivilizovane (oblibene slovo Cechu), pak porad pisete jako uvod  PRVNI to negativni, treba jak se psalo v clanku o Bolivii, vzdy to PRVNI “chuda zeme” “nejchudsi” ,tolik se to zopakuje ze nikdo nevi vic nez toho, delate opravdu spatnou reklamu , I kdyz Vam prijde dobre.
Neni prvni clanek ktery pise nejaky Cech, videl jsem jine a urcite nasel horsi veci, treba, ceska ktera si mysli ze ty “indiani” se ji zdaji tupe, ze jejich deti nemaji “jiskru” v ocich jako ti ceske deti, nebo nejaka blbka ktera nevi rozdil mezi fast food a tradicni jidlo, pak ta ktera mluvi ze veri jenom v lekari kteri studovali v zahranici ne v Bolivii a dalsi nesmyslu (same presduky), nakonec ti tupe bolivijci ji zahranili zivot. Jo a autor toho clanku take je zaskocen kdyz on take musel sledovat pravidly na poste v Bolivii, co si myslel, ze  ti necivilizovane lidi nemaji zakony? pak zvola, JSME PRECE V BOLIVII, co to ma jako znamenat, ze je v zemii kde vsechny nesmysli se stanou?
Nereknu zadne nesmysly o vasi pochopeni/nepochopeni, proste je to pravda, a nepotrebuju byt bolivijec nebo Cechobolivijce (to je vase absurdni vynalez) aby si uvedomil jak jste vy, je evidentni ze vam VADI ze nekdo Vam rekne veci narovinou,  schovejte se pak za slovem politicke koreknosti, uz vime ze ten vyraz pouzivate jako vymluva pro vasi neznalosti. Na videnou.

V tom článku určitě nebyly akcentovány záporné stránky Bolívie (byť by se jistě našly jako všude), spíš to byl údiv nad něčím, co u nás neznáme. Na fotkách u něj ani třeba na mých fotkách nejsou žádná nejšpinavější místa, spíš jen krásná příroda případně lidé.
Vy jste fakt h.lupák a lepší už to nebude, když nejste ochoten připustit, že byste se mohl někdy v něčem mýlit. Nezaduste se tím negativismem a viděním zla ve všem okolo sebe.

Musite cist znovu paty odstavec, komentar nejde jen o tomto clanek, ktery neni nejhors, jenom prectete si na ty priklady ktere jsem napsal. V ceskych mediich neni to o moc lepsi (ani v tech z  rozvinutych zemi). Cesi nedejlete ze to se nedeje.

Tato diskuze byla jen o tom článku, pod kterým je, a ne o jiných. Jistě jsou i mnozí Češi hloupí a s předsudky zrovna jako lidi z jakýchkoli jiných zemí. Jste moc přecitlivělý a jednou se vám to může vymstit (třeba rakovinou).

Diskuze zacinala v tom clanku a pokracovala o tematech ktere se nejak vztahujou, jinak preju Vam dvakrat toho co si prejete pro me.

Zase jste ukázkově předvedl, jaké Vám dělá potíže porozumění textu. Ano, diskuze pokračovala i o tématech vztahujících se tomu, ale ne o jiných článcích – ty jste tam doplnil až v závěru, když už vám docházely argumenty. Já Vám nic zlého nepřeju, naopak Vás varuju, že s takovýmto přístupem k názorům jiných a vůbec dění ve světě Vás může něco zlého potkat.

Vy nerozumite ani ve vlastnim jazyku, tam jsem daval jenom priklady, jinak argumenty jsou hodne a tam jsou uz napsane. Jste vy kdo nema argumenty, drzite se jenom o tom clanku, ale jako jsem Vam predem rekl, tento clanek jenom byl zacatek diskuze o tematach ktere urcite vy cesi (a jiny evropane) nechcete ani videt, ani slyset, o kterech nemate argumenty protoze nevite (i kdyz si myslite chytry) a ani chcete vedet. JO, VAM TO NEVYHOVUJE.
Jasne, ja take jsem Vam nic spatnyho nepral, urcite nemate rad moje pristup k tematu, evropane a jejich potomci nemaji radi kdyz lidi Vam reknou jak opravdu jste, porad reknete to co ostatni delaji spatne podle Vas, kritizujete zpusob zivota jinych kultur, ale kdyz to same delaji s Vami, reknete ze jsme citlive, blazne, je skoro jakoby byl konec sveta.

Pavel

Jsem autor tohoto článku. Bolívie je krásná země, v žádnem případě bych ji neoznačil za „necivilizovanou“ atd. Každý cestujeme z jiného důvodu a můžeme mít různé pohledy na svět, nicméně prosím diskutujte s pokorou, stejně jako na cestách přistupuji k obyvatelům jejich země. Rád vás uvidím na některé z mých přednášek, kde vám rád osobně odpovím na některé negativní postoje vůči článku či na cokoli jiného 🙂

Jo a to co jsem psal tady bylo take protoze uz dlouho o tech puvodnich americanu a jejich kulture se psaly, rekly  hodne nesmysly bud v CR nebo v mezinarodnich mediich a NIKDO, nic nerekne (ty nesmysly urcite jine etnicke skypiny v dnesni dobe bych netolerovali). Vypada ze zidove, cernosi, atd maji pravo se branit, ale u lidi americkeho kontinentu to se skoro neocekava.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí