Tunisko – (ne)bezpečný ráj pro turisty

Tunisko – (ne)bezpečný ráj pro turisty

Po teroristických útocích na muzeum Bardo v Tunisu, kde zahynulo 25 lidí, převážně zahraničních turistů, se nyní Tunisko obává dopadu, který to bude mít na cestovní ruch.

Útoky byly přesně mířeny. Poté, co se ozbrojenci nedostali do Parlamentu, kde se tou dobou schvaloval protiteroristický zákon, zamířili do vedlejší budovy a povraždili dvacítku převážně zahraničních turistů, než se je podařilo zlikvidovat. Velvyslanec Tuniské republiky v ČR, Moncef Hajeri, k tomu říká: „Teroristé zaútočili v samém srdci města a našeho kulturního bohatství s jasným záměrem zemi zlomit. Existují skupiny Arabů, kterým se nelíbí naše demokratické směřování, které dokážeme spojit s islámem tak, aby to fungovalo. Nesmíme však dovolit teroristům vyhrát, nemají na to žádné právo.“

Z takzvaného Arabského jara před čtyřmi lety, kdy proběhly politické převraty v několika zemích, vyšlo Tunisko možná vůbec nejlépe. Uchytila se tam demokratická vláda a země funguje jak ekonomicky, tak společensky. „Tunisko je homogenní země, nejsou tam vnitřní konflikty a rozbroje mezi různými skupinami obyvatel jako je tomu například v Turecku nebo Iráku, nemáme zde znesvářené Sunnity a Šíity, Kurdy a podobně,“ podotýká velvyslanec.

I díky této stabilitě a bezpečnosti je Tunisko vyhledávanou turistickou destinací. A navíc má mnoho co nabídnout: pláže a hotely, ale i mnoho historických památek a kulturního dědictví od Kartáginců, Římanů i muslimů. Vzpomeňme třeba bývalý Kartáginský přístav necelých pět kilometrů od muzea Bardo, největší a nejzachovalejší amfiteátr v Africe ve městě El Jem či čtvrté nejsvětější město islámu, Kairouán, kam podle místních ústí pramen ze samotné Mekky.

Přijde Tunisko o turisty?

Tuniská vláda a úřady se v těchto chvílích snaží ze všech sil přesvědčit turisty, že není čeho se bát a že mají do země jezdit i nadále. Premiér propustil v reakci na útoky několik policejních velitelů i ředitele národní bezpečnosti. Podle Hajeriho byla zavedena mnohá opatření, aby se podobný incident neopakoval. To je jistě záslužná činnost, ale otázkou zůstává, zda se podobným akcím vůbec předcházet dá. Lze jen doufat, že šlo opravdu o ojedinělý čin, který není součástí nějaké dlouhodobější strategie Islámského státu o destabilizaci země tak, jak se mu to daří například v sousední Libyi.

Napjatější situace je na jihu země, kde přes hranice s Alžírskem a Libyí přecházejí radikálové. Jen několik dní před útoky byli ve městě Tataouine známém zejména skalním fanouškům Star Wars, protože v jeho blízkosti se v roce 1976 natáčely části série, zadrženi tři mladíci, kteří měli v plánu přejít do Libye a přidat se tam k teroristické buňce. V okolních vesnicích jsou zřízeny vojensky hlídané checkpointy a na úplný jih do pouštních oblastí v zóně o šířce 20 km se nedá dostat bez písemného povolení. O něco užší, tříkilometrové, nárazníkové pásmo okolo hranic už je pro vstup zapovězeno úplně.

Tunisko patří mezi oblíbené turistické destinace. Podívejte se třeba do Tuniského Tozeuru, datlové oázy uprostřed pouště nebo na Hudbu, tanec a velbloudy na saharském festivalu v Douz.

Letoviska jsou bezpečná

Velvyslanec Hajeri přesvědčuje české turisty, že regiony na okraji pouště jsou bezpečné a hlídané. Je to oblast vyhledávaná pro pořádání rallye, zrovna v těchto dnech se v okolí jezera Chott el Djerid jede závod 1000 Dunes. Avšak návštěvu pouště doporučuje důrazně jen s průvodcem: „Pouštní oblasti jsou nebezpečné samy o sobě, zejména pro někoho, kdo se v takovém prostředí neumí pohybovat. Například loni se na jihu země ztratil jeden rakouský pár. Rok předtím dvojice oblast navštívila s průvodcem, líbilo se jim tam, a usoudili, že další výpravu zvládnou sami. Jenže podcenili ztíženou orientaci mezi liduprázdnými dunami a zabloudili až do Alžírska. Tam byli zajati místními a rakouská vláda za ně nakonec musela zaplatit výkupné.“

Tunisko je zemí s milými lidmi, fungujícím systémem dopravy i množstvím ubytovacích kapacit, která láká na přírodní, kulturní i historické památky. To tvoří velmi silný potenciál pro cestovní ruch. V reakci na útoky se podle Tuniského národního úřadu pro turismus zdvojnásobily rezervace zájezdů z Itálie a Francie. Představitelé země doufají, že podobnou solidaritu ukáží i Češi a na zemi nezanevřou.

Zkušenosti čtenářů

Charles

Poznamka k ilustracni fotografii s velbloudem: clanecek je o Tunisu tak proc davat fotku z jihu Alzirska (pohled z Assekremu na jihozapad, Hoggar). Urcite by se nasla pekna fotka z jihu Tunisu!

Michal

Jak je to aktuálně s bezpečností? Myslím tím trošku komplexněji. Někde se člověk dočte všechno OK, třeba tady: https://tunis-informace.eu/tunisko-bezpecnost/ ale jinde zase líčí Tunisko jako naprosto nevyhovující destinaci, rizikovou. Argumentuje se i nějakými útoky z posledních let podobně jako třeba u Egyptu. Což mě až tak netrápí. Myslím tím tedy spíš třeba bezpečnost z hlediska vlastních výletů, chození po městech, kriminalita apod.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí