Hakuna Matata

Hakuna Matata

„Hakuna Matata – Nic není problém.“ Tato svahilská fráze nejde příliš dohromady s představami o nebezpečné Africe a krvelačných domorodcích. Ale jak je to s těmi domorodci vlastně v Tanzánii?

Velká neznámá

Před cestou do Tanzánie pro nás byli velkou neznámou místní obyvatelé.

Pro zajímavost počet obyvatel je 36 miliónů a rozloha asi třináctkrát větší než Česká republika. Náboženství: křesťané 45%, islám 45% a 10% ostatní. Všichni žijí v poklidu vedle sebe bez náboženských konfliktů v toleranci. Úřední jazyk je svahilština a angličtina.

Potkali jsme mnoho lidí a měli jsme možnost s nimi promluvit. Ještě večer po našem příjezdu, kdy jsme poznali našeho dobrého kamaráda Gabriela jsme si udělali obrázek, že to nebude tak zlé. Hodně nám na začátku našeho pobytu pomohl.

Když jsme chodili po městě, mnoho lidí nás zdravilo pozdravem JAMBO  a dále vítejte KARIBU nebo WELCOME. A vždy v rozhovoru zaznělo to známé HAKUNA MATATA – prostě nic není problém. Měli radost, když jsme jim odpovídali. Ptali se odkud jsme a ihned  zdvořile podávali ruku. Někteří chtěli emailovou adresu, nechali se s námi vyfotit a opravdu napsali. Na oplátku jsem jim fotky poslal. Takže máme v Tanzánii kamarády. Internet pronikl i do Afriky a jsou tam internetové kavárny.

Nesmlouváš? Jsi hlupák!

Samozřejmě je zde také mnoho obchodníků, kteří neustále nabízí své služby a zboží, až je to někdy nepříjemné. Pro člověka, který přicestuje ze země, kde jsou podmínky a ceny téměř vždy pevné, je Afrika něčím úplně jiným.

Mimo supermarketů, kterých je ale velmi málo a jsou jen ve větších městech, jsou ceny smluvní. Ale ne jako u nás, ale doslova a do písmene se musí tvrdě smlouvat. Koupit se dá všechno jako u nás, ale není to pod jednou střechou. Musí se vědět kam jít.

Ať jsme se vydali kamkoli, byli jsme středem zájmu všech obchodníku s různým zbožím.

Někdy nám to připadalo, že všichni jsou obchodníci a každý nabízí něco, co právě někde výhodně nakoupil a za každou cenu to chce zase prodat. Začínalo to vždy stejně. „JAMBO, HOW ARE YOU, FROM WHERE YOU ARE, WELCOME IN TANZANIA.“ „Ahoj, jak se máte, odkud jste, vítejte v Tanzánii.“ A pak už nabídka, mám pro vás to a to za super cenu.

Z počátku jsme neradi odmítali, bylo nám těch lidí docela líto. Chudoba byla vidět na každém kroku. Ale později to už jinak nešlo. A i když jsme nekoupili, dostalo se nám  milé odpovědi „NO PROBLEM- HAKUNA MATATA“.

V Tanzáni je všechno HAKUNA MATATA. Znamená to, že nic není problém. Když jsme přece jen o něco projevili zájem, tak jsem se zeptal jaká je ta super cena. Byla vždy na místní poměry astronomická. Odpověděl jsem, to je moc drahé. A odpověď byla: „Tak dej tvou cenu“. Ta byla zase hodně nízká. Tím začalo tvrdé a nekonečné smlouvání, ale už mi nic jiného nezbývalo. Projevil jsem zájem, tak musím koupit, ale před tím projít  cenovou válkou.Ta může trvat klidně půl hodiny. Místní se tím nesmírně baví, a kdybych koupil bez smlouvání, považovali by mne za hlupáka. Ale i to obchodování a smlouvání k Tanzánii patří a i tím je ta země jiná.

Nejširší nabídku průvodců a map Tanzánie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Tančící číšníci na Zanzibaru

Na cestách po národních parcích s námi byli po celou dobu kuchař a řidič terénního auta. Oba  byli také perfektní a zajistili nám příjemný pobyt. V restauracích jsme se setkávali s ochotou a velmi slušným vystupováním. Lidé si své práce váží a na Zanzibaru nás někteří číšníci obsloužili a ještě k tomu zatancovali. Cítili jsme se tam opravdu skvěle.

Škoda jen, že je tam tolik lidí chudých. Nejvíce nám bylo líto malých dětí, které nás často  prosili o peníze, oblečení a třeba jen o tužky do školy. Pro tyto situace jsme byli vybaveni dostatečnou zásobou propisek, a tak jsme jim vždy udělali velkou radost.

Velká neznámá vyřešena

Tanzanie je nádherná a velká země. Obyvatelé ač velice chudí jsou veselí, přátelští a vůbec ne hloupí. Tím byla ona neznámá vyřešena.

Při startu našeho letadla vidíme vzdalující se světla, loučíme se. Vrací se vzpomínky a my si říkáme, že jsme zde určitě nebyli naposled. Ještě se sem vrátíme. Zatím nashledanou Afriko. HAKUNA MATATA

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí