EXPEDICE: Cesta za „nejvyšším“ vodopádem světa

EXPEDICE: Cesta za „nejvyšším“ vodopádem světa

Druhý nejvyšší vodopád světa Tugela je jen o 31 metrů nižší než nejvyšší Salto Angelo ve Venezuele. Je to ale skutečně tak? Rozhodli jsme se to přeměřit. Třeba bude nejvyšší, třeba nebude. Za tu legraci a pozdvižení to ale stojí!

Z vrcholků jihoafrických Dračích hor se do hlubiny vrhá druhý nejvyšší vodopád světa Tugela. Když jsme plánovali cestu za tímhle divem přírody, zjistili jsme, že se otevírají dvířka k pořádnému dobrodružství. Podle oficiálních údajů měří Tugela Falls 948 metrů. To je jen o 31 metrů méně než v současnosti nejvyšší vodopád Salto Angelo ve Venezuele (979m). Čas od času se také objeví názory, že Tugela je vlastně vyšší než Salto Angelo.

Na každém šprochu, pravdy trochu…

Jak je to ve skutečnosti? To právě nikdo neví. Na jihoamerické straně Atlantiku je jasné jen to, že do výšky vodopádu je započítán i skok, který je od hlavní kaskády vzdálený asi míli. Bez něj by tahle legenda mezi vodopády měřila „jen“ 807 metrů.

Jak je to tedy s Tugela Falls – poměrně jednoduché. Započítáme-li jako u Andělského vodopádu kaskády na dopadu posledního skoku, je jasné, že Tugela vítězí. Nebo není?

V okamžiku, kdy není nic jistého, zbývá jen sebrat se a vyrazit s metrem v kapse. Samozřejmě s pomyslným metrem, protože to měření bude trochu složitější. Ale na každý pád je to báječná mise. Vydat se změřit africký vodopád.

Plán je velmi jednoduchý

Chceme změřit nadmořskou výšku na hraně vodopádu, pak se vydat proti proudu Tugela River až k jeho patě a zopakovat měření. Z toho pak odečíst výšku, jakou všechny kaskády Tugela Falls překonávají. Přesný stav věcí samozřejmě zjistíme až na místě. Uvidíme, jak je to vlastně s těmi kaskádami a jednotlivými skoky vodopádu. Nádherná výprava.

A kdyby nám nevěřili? Asi nebudou, ale to nevadí, byl by veliký úspěch, kdyby nám nevěřili natolik, že by to po nás jeli přeměřit. A kdyby se nám vůbec nepovedlo vodopád změřit? I to se může stát. Takový je někdy život, taková je někdy Afrika. Jenže i zkusit to má pro nás velkou cenu. Držte nám palce a sledujte naši cestu na našem webu doneznama.cz

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí