Libreville, Lambaréné a další místa

Libreville, Lambaréné a další místa

Libreville Je hlavním městem země. Centrální část s obchody, hotely, restauracemi, univerzitou a ambasádami má široké dlážděné ulice s moderními budovami, v okrajových oblastech jsou chudé obytné čtvrti s prašnými uličkami a ubohými domky. Stejně jako v jiných afrických městech, i zde jsou živá tržiště (Mon Bouet, Nkembo), kde můžete obdivovat nebo nakoupit různé domorodé výrobky. Desítky venkovních restaurací a barů nabízejí kromě jídla a pití i rytmickou africkou hudbu.

Další možnosti nákupů nabízí řemeslnicko-umělecká vesnička Le Village des Artisants. Můžete koupit tradiční masky, dřevěné sošky a misky, hudební nástroje nebo ručně tkané látky a koberečky.
Pokud se chcete podívat na expozice domorodého umění a řemesla, navštivte muzem Musée des Arts et Traditions.Nejkrásnější stavbou ve městě je kostel sv. Michala (L’Église St-Michel). Celá jeho fasáda je pokryta mozaikami a dřevořezbami znázorňujícími výjevy z bible. Bohoslužby doprovází hudbou, zpěvem a tancem Sbor Sv. Trojice, vidět ho v akci je pro Evropana zážitek. V okolí Libreville jsou nádherné pláže, např. u Pointe-Dénis nebo Cap Estérias.Na pláži v Cap Estérias si můžete pronajmout i bungalow (CFA 15 000 za noc). Do Pointe-Dénis se můžete dostat ferryboatem. Vyhlášeno svými plážemi je i město Cocobeach severně od Libreville. Pokud máte zájem o delší výlet po moři, z Libreville odjíždí ferry na ostrov Sv. Tomáše (Sâo Tomé), případně i do Kamerunu.

Lambaréné

Nejznámějším městem v Gabonu je zřejmě Lambaréné. Toto třetí největší gabonské město leží ve vnitrozemí (asi 300 km od pobřeží) na ostrově v řece Ogooué. U Lambaréné, přibližně 8 km severozápadně od města, v roce 1926 vybudoval lékař a filozof-humanista Albert Schweitzer svou známou nemocnici. Nemocnice je stále funkční a dodnes patří k nejlepším v Gabonu. Část nemocnice funguje jako muzeum, dodnes jsou zde k vidění Schweitzerova pracovna, knihovna, laboratoř či ošetřovna. Nositel Nobelovy ceny míru Schweitzer zde ve svých 90 letech zemřel.Poblíž Lambaréné se rozkládá jezerní oblast kolem Lac Onangué, kam se můžete dopravit najatým člunem. Vyskytuje se zde populace hrochů.

Franceville

Transgabonská železnice spojuje hlavní město Libreville na severozápadě země s městen Franceville na jihovýchodě. Franceville a blízká města Bacoumba a Moanda jsou stará hornická města, v oblasti se těžila a někde stále ještě těží uranová, železná a manganová ruda.Poblíž Franceville se v deštném pralese nachází vodopády Poubara.K další přírodní zajímavosti musíte jet z Franceville asi 3 hodiny do pohraničního městečka Lékoni, které leží na Bateke Plateau. Tou zajímavostí je Lékoni Canyon, tvořený nádherně červeno-žluto-bíle zbarvenými skálami.[cut]

Park Lekedi

U Bacoumby je velký přírodní park Lekedi, částečně pokrytý savanou a částečně deštným pralesem. Můžete zde vidět kromě buvolů a antilop i krokodýly a gorily.

Lopé

Další rezervace divoké zvěře je v centru země poblíž vesničky Lopé – Réserve de la Lopé. Rezervaci tvoří zčásti savana a zčásti hustý prales. Z Librevillu se sem pořádají placené zájezdy.

Oyem

V severní části Gabonu je největším městem Oyem. Leží v oblasti kakaových plantáží. Je domovem velkého počtu muslimských obchodníků kmene Hausa z Nigérie.[/cut]

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí