TOP 9 zemí, kde ještě vládnou tradice

TOP 9 zemí, kde ještě vládnou tradice

Tipy jsme sestavili ve spolupráci s průvodci CK Alvarez, kteří procestovali a prozkoumali snad každý zajímavý kout světa.

1. Indie

Do Indie pravděpodobně přijedete s obrovským kulturním šokem, nepochopením a děsem, dá se ale téměř garantovat, že odjíždět bude s nejsilnějšími zážitky, plni nadšení a touhy se sem zase jednou vrátit. Na každém kroku budete potkávat svaté muže, objevovat hinduistické svatyně či narážet na ašrámy. Je těžké si k Indii a zejména Indům najít cestu, ale zcela jiné kulturní prostředí vás určitě něčemu naučí.

(Poznejte Indii s CK Alvarez na zájezdu Indií od severu na jih!)

2. Ladakh

Pokud zamíříte ještě více na sever Indie, objevíte tzv. Malý Tibet, kde žije většina uprchlíků z Tibetu a buddhistický klid zde dýchá téměř z každé modlitební vlaječky, odlehlého kláštera či kamene položeného na Mani wall. I přes vysoký počet sezónních turistů zde stále můžete najít zapadlé vesničky, užívat si noclehy u místních, usrkávat slaný čaj a kochat se pohledem na nejvyšší horu Stok Kangri. Myslím, že v Ladakhu určitě necháte kousek své duše.

3. Sečuán

Za horskými etniky, divokou přírodou a trvale zasněženými horami se můžete vydat i do čínského Sečuánu, který hraničí s Tibetem. Desítky a možná spíše stovky let se tady život místních obyvatel příliš nezměnil, což je v kombinaci s nádhernými národními parky opravdu silný zážitek.

4. Barma

Díky uvolnění politické situace se Barma v posledních letech stala poměrně oblíbeným turistickým cílem. Ze sousedního Thajska sem míří mnoho turistů, přesto si ale Barmánci uchovávají nejen své zvyky, ale i jakousi plachost a nezkaženost. Zažijete zde mnohá poutní místa plná zlatých stúp, putování vesničkami i plavbu po jezeře Inle plném jezerních obydlí. A pokud vybočíte z tradiční trasy, dostanete se do opravdu odlehlých oblastí, kde žijí horské kmeny pyšnící se těmi nejpodivuhodnějšími tradicemi.

5. Pákistán

Pákistán coby cestovatelská země nemá moc dobrou pověst. I tak ale skrývá spoustu skvostů stojících za vidění. Nejčastěji sem míří horolezci, leží zde osmitisícovky Gašerbrum I a II, Broad Peak a Nanga Parbat. Návštěva základního tábora pod Nanga Parbat nebo hlavního města Islámabádu je zážitek na celý život. Příjemným bonusem také je, že zde nepotkáte davy turistů. Pozor, návštěvu doporučujeme jen opravdu zkušeným cestovatelům nebo se spolehlivými průvodci a cestovními kancelářemi. Také je nutné respektovat místní zvyky a tradice.

(Láká vás tato netradiční země? Navštivte Pákistán se zkušenými průvodci CK Alvarez v rámci zájezdu Po Karakoram highway do nitra velehor.)

6. Írán

Cestování do Íránu v poslední době zažívá obrovský boom. Aby taky ne, řada památek jako z pohádek tisíce a jedné noci, zajímavá příroda, pohostinná perská povaha a zároveň relativní bezpečnost z něj dělají ideální cestovatelský cíl. V historických městech jako je Jazd, Esfahán nebo Šíraz si nenechte ujít slavné medresy a modré mešity, navštivte také jedno z nejkrásnějších měst Kášan, „červenou“ vesnici Abyjane, vydejte se do vysokých hor nebo do pouštní vesnice Choranag. Samozřejmostí je prohlídka hlavního města Tehránu. Z Íránu rozhodně nebudete zklamaní, a i kdybyste zde strávili dva měsíce, pořád budete mít co objevovat.

7. Guatemala

Guatemala možná není první země, která se vám vybaví, když se řekne Střední Amerika, ale její návštěva nadchne jak milovníky historie, tak milovníky přírody. Dochované místní zvyky a tradiční kulturu můžete zažít na vlastní kůži ve vesničkách v okolí jezera Atitlán, mayské tradice ve vesnici Ajanachel, ztratit mimo civilizaci se můžete v řídce osídlených horských oblastech v regionu Alta Verapaz a rozhodně nevynechejte slavné mayské město Tikal. Návštěvu Guatemaly doporučujeme zkombinovat také se sousedním maličkým Belize.

(Guatemalu můžete navštívit v rámci zájezdu CK Alvarez Velká mayská cesta!)

8. Gruzie

V Gruzii vás nadchnou jednak nekonečně zelené kopce, na kterých se volně pasou koně, jednak místní kultura a tradice. Naplánujte si několikadenní trek v některé z horských oblastí. Pokud si trasu dobře naplánujete, je možné nocovat i u místních a jít v podstatě „nalehko“, zásoby vody a jídla u nich můžete pořídit také. Rozhodně doporučujeme výlet ke klášteru Cminda Samebaa nebo navštívit některé ze skalních měst. Pokud máte rádi historii, vydejte se do Gori– narodil se zde Stalin. I když město samo o sobě není moc krásné, bizarní Stalinovo muzeum připomínající doby dávno minulé za návštěvu rozhodně stojí.

(Gruzii můžete navštívit v rámci zájezdu CK Alvarez Gruzie!)

9. Torajové na Sulawesi

Etnikum Torajů žije v oblasti zvané Tana Toraja (Země Torajů) na indonéském ostrově Sulawesi. Torajové mají svoji bohatou a zajímavou kulturu, která se prolíná celým jejich životem. Většina z nich jsou křesťané. Křesťanská víra se na ostrov dostala ale až přibližně před 200 lety a do té doby vyznávali animistickou víru, jejíž znaky a tradice si v kombinaci s křesťanstvím zachovali dodnes.

alvarez_ck

CK Alvarez patří mezi odborníky ve svém oboru. Plánují zájezdy tak, aby program obsahoval vyvážený poměr poznávání místní přírody a kultury, ale také aktivního pobytu v přírodě a nezbytného odpočinku. Pokud chcete relaxovat v tropickém ráji, poznávat hory nebo starověkou kulturu, u CK Alvarez budete vždy správně.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: