TOP 7 národních parků Asie, které stojí za návštěvu

TOP 7 národních parků Asie, které stojí za návštěvu

Tipy jsme sestavili ve spolupráci s průvodci CK Alvarez, kteří procestovali a prozkoumali snad každý zajímavý kout světa.

1. Národní park Čitvan v Nepálu

Po dokončení jednoho z treků v okolí nepálské Pokhary nám zbylo několik dní, kdy už se nevyplatilo vydat do hor. Jako okrajovou aktivitu jsme proto zvolili návštěvu Národního parku Čitvan. Jeho návštěvu teď už všem doporučuji. Nejen hory, ale i tenhle kousek Nepálu stojí za to! Volíme třídenní pěší výpravu, jsme dva a dostáváme dva průvodce, kteří nás s holí v ruce provádí krajinou. Prý zde můžeme spatřit i tygry (na ně asi ty hole), ale většina lidí sem míří za nosorožcem indickým. Ten byl prakticky na pokraji vyhubení, jeho populace nyní vzrostla, ale ještě nemá vyhráno. Pokud se sem vydáte, je téměř stoprocentní, že zkušení průvodci vám za ty tři dny pár těchhle obrovských a majestátných zvířat vystopují.

(Národní park Čitvan můžete navštívit s CK Alvarez v rámci zájezdu To nejlepší z Nepálu, Indie a Tibetu!)

2. Národní park Sundarbans na hranicích Indie a Bangladéše

Na hranici Bangladéše a Indie jen nedaleko Kalkaty v Západním Bengálsku najdete nádherné mangrovové lesy plné života. Právě tyto lesy jsou dnes zapsány v UNESCO jako Národní park Sundarbans. Dvoudenní cesta lodí proplétající se zelení, ranní pozorování ptáků a dokonalý západ slunce nad hladinou patří mezi jedny z mých nejhezčích cestovatelských zážitků. Co na tom, že jsme nezahlédli tygra bengálského, kvůli němuž vlastně zdejší rezervace vznikla, stačilo nám nasát tu dokonalou atmosféru neprostupné přírody. A třeba vám se tygra spatřit podaří.

3. Národní park Yalla na Srí Lance

Srí Lanka se pyšní hned několika nádhernými národními parky, které lákají zejména vysokým počtem slonů. Snad nejpopulárnější je Yalla, do níž sice míří poměrně hodně turistů, ale ti se na obrovské ploše snadno rozptýlí. Vstup je možný pouze na korbě džípu, což je koneckonců výhoda, protože řidiči dokáží vytipovat ta správná místa. A pokud byste neměli cestu kolem NP Yalla, vydejte se třeba do Huluru Eco Parku, Národního parku Minneriya nebo Národního parku Uda Walawe.

4. Národní park Huanglong a Jiuzhaigou v Sečuánu

Nemohli jsme vynechat ani dva nádherné přírodní parky v oblasti Sečuánu, čínské provincie hraničící s Tibetem. Národní park Huanglong je známý díky kaskádovitým jezírkům z kalcitu, nádherným lesům, termálním pramenům a zasněženým vrcholkům hor. A taky tu můžete potkat pandu velkou! V druhém zmiňovaném parku tomu není jinak, koneckonců od roku 1992 se stal Světovou biosférickou rezervací.

(Národní parky Huanglong a Jiuzhaigou můžete navštívit v rámci zájezdu Tibetské šperky Sečuánu s CK Alvarez!)

5. Národní park Hakone v Japonsku

Legendární hora Fudži se svými téměř 3 800 m n. m. přitahuje pozornost nejen Japonců, ale i cestovatelů z celého světa. Nejznámějším cílem turistů je Národní park Hakone, který je jednou ze čtyř oblastí většího systému NP Fudži-Hakone-Izu. Rozkládá se na ostrově Honšú a jeho centrem je krásné jezero Aši obklopené botanickými zahradami a nechybí ani termální prameny. Siluetu hory Fudži by měl každý zapálený cestovatel spatřit alespoň jednou za život.

(Národní park Hakone můžete navštívit v rámci zájezdu Podzim v Japonsku s CK Alvarez!)

6. Národní park Taman Negara v Malajsii

Předposledním tipem je nejstarší a největší národní park v Malajsii – Taman Negara. Chrání nádherný deštný prales, kde žije slon indický, levhart indočínský, medvěd malajský či kriticky ohrožený nosorožec sumaterský. V husté džungli vás mimoto nadchne zpěv ptáků a pestrobarevní motýli. „Ztratit“ se tu můžete hned na několik dní a chodit po visutých mostech, vystoupit na horu Mount Tahan nebo lovit ryby. Ideálním výchozím bodem pro návštěvu národního parku je pralesní vesnice Kuala Tahan, kam můžete doplout loďkou po řece.

7. Národní park Kaziranga v Indii

Indický Ásám je známý především čajem, uniknout by vám ale neměl ani Národní park Kaziranga ležící u Brahmaputry. I on je zapsán na seznamu UNESCO a poskytuje útočiště třetině světové populace nosorožce indického. Rozkládá se na čtyřech vegetačních typech – travnatých lukách, savanách obrostlých dřevem, tropických vlhkých lesích a monzunových lesích. Kromě nosorožce zde můžete spatřit třeba tygra, slony, buvoly nebo obyvatele ptačí říše. Status národního parku  užívá od roku 1974.

(Národní park Kaziranga mžete navštívit v rámci zájezdu Za přírodou Indie s CK Alvarez!)

alvarez_ck

CK Alvarez patří mezi odborníky ve svém oboru. Plánují zájezdy tak, aby program obsahoval vyvážený poměr poznávání místní přírody a kultury, ale také aktivního pobytu v přírodě a nezbytného odpočinku. Pokud chcete relaxovat v tropickém ráji, poznávat hory nebo starověkou kulturu, u CK Alvarez budete vždy správně.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: