Tipy na nádherné a snadno dostupné ledovce napříč světem

Tipy na nádherné a snadno dostupné ledovce napříč světem

Majestátní a dechberoucí ledovce nás vždycky fascinují. Kam se vydat, pokud nechcete zdolávat vysoké hory a přitom mít autentický zážitek?

Sestavili jsme je ve spolupráci s průvodci CK Alvarez, kteří prolezli a prozkoumali snad každý zajímavý kout světa.

1. Ledovec na úbočí hory Gongga

Ledovcový park Hailougou leží v provincii Sečuán a může se pyšnit mnoha majestátními ledovci. Nejimpozantnější z nich je však ledovec zakončený ledopádem na úbočí hory Gonnga, která měří 7556 metrů. Kromě pohledů na majestátní ledovce si v parku můžete vychutnat také procházky rozlehlými lesy z bambusů, rododendronů nebo borovic, navštívit některou z ledových jeskyní, a pokud budete mít štěstí, možná spatříte i pandu velkou.

(Provincii Sečuán a ledovec v úbočí hory Gonnga můžete navštívit v rámci zájezdu CK Alvarez Tibetské šperky Sečuánu.)

2. Ledovec v kuloáru mezi Annapurnou III a Annapurnou IV

Vydejte se na trek okolo Annapuren, tzv. Annapurna Circruit. Měří 300 km a patří mezi středně obtížné treky. Vyhradit byste si na něj měli alespoň tři týdny. Kromě výhledů na ledovce a majestátní hory si v nížinách užijete procházky mezi rýžovými políčky, v podhůří Himálaje projdete suššími křovinatými oblastmi a nakonec vás čeká několik průchodů přes sedla vysoká 4 až 5 tisíc metrů nad mořem. Výhodou je, že můžete jít bez stanu – po celé trase najdete ubytování v lodgích u místních lidí.

3. Ledovec Khumbu pod Mt. Everest

Ledovec Khumbu pod Mt. Everest patří bezesporu mezi ty nejznámější v Nepálu. Měří sice „jen“ 12 kilometrů, ale v některých místech je široký skoro kilometr a jeho pověstný „Khumbu icefall“ komplikuje život horolezcům lezoucím na nejvyšší horu světa. Ledovec Khumbu leží na konci stezky do základního tábora pod Everestem, která začíná v Lukle a prochází Namche Bazaar, Dingboche a Gorak Shep. Po ledovci vede klasická cesta na Mount Everest a Lhotse.

(Výhledy na Mt. Everest,  nejvyšší horu světa, si můžete užít s CK Alvarez na zájezdu Treking k Mount Everestu.)

4. Ledovec Perito Moreno v Patagonii

Ledovec Perito Moreno v Patagonii je jediným současným ledovcem, který se nezmenšuje, ale naopak přibývá. Leží v národním parku Los Glaciares v Patagonii. Ledovec zasahuje až do jezera Lago Argentino a tvoří jeho přírodní hráz, která je vždy po několika letech prolomena. Tento okamžik místní nazývají „ruptura“ a vždy ho s velikým napětím očekávají.

5. Černý a modrý ledovec u vesnice Passu v Pakistánu

Pokud budete putovat třeba po Hedvábné stezce, nevynechejte v Pakistánu návštěvu Karákoramu. Vydejte se třeba k horskému ledovci Ultar a pak také k černému a modrému ledovci u vesnice Passu. Po cestě budete muset překonat několik visutých mostů, ale bude to stát rozhodně za to.

(Ledovce v pohoří Karákoram můžete navštívit s CK Alvarez na zájezdu Po Karákoram Highway do nitra velehor.)

6. Ledovec Mýrdalsjokull na Islandu

Název ledovce Mýrdalsjokull se do češtiny překládá jako „ledovec v bažinatém údolí“. Leží na jihu ostrova a je to čtvrtý největší islandský ledovec. Pod jeho ledem se nachází sopka Katla, která je stále ještě aktivní. Její poslední erupce v roce 1918 spustila obří bahnotok, jehož sedimenty dokonce posunuly pobřeží až o 5 kilometrů.

(Ledovec Mýrdalsjokull můžete navštívit v rámci zájezdu CK Alvarez Island s lehkou turistikou.)

7. Ledovec Athabasca u Jasperu v Kanadě

Tento ledovec je součástí ledovcového pole Columbia Icefield. V oblasti se nachází ledovců více, ale tento je nejnavštěvovanější díky snadnému přístupu. Od informačního centra vede k ledovci asi 1 km dlouhá trasa. Přímo k ledu se nedostanete, protože je velmi křehký a z bezpečnostních důvodů je tam vstup zakázán. Cestou si můžete ale prohlédnout například ukazatele s letopočty a uvědomit si, jak ledovec rychle ubývá. Nahoru se můžete dostat buď se zkušeným průvodcem, a nebo si zaplatit výlet dodávkou. Je otázka, jestli není lepší užít si ledovec jenom zespodu…

(Ledovec Athabasca můžete navštívit v rámci zájezdu CK Akvarez Cestou zlatokopů z Kanady na Aljašku.)

alvarez_ck

CK Alvarez patří mezi odborníky ve svém oboru. Plánují zájezdy tak, aby program obsahoval vyvážený poměr poznávání místní přírody a kultury, ale také aktivního pobytu v přírodě a nezbytného odpočinku. Pokud chcete relaxovat v tropickém ráji, poznávat hory nebo starověkou kulturu, u CK Alvarez budete vždy správně.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: