TOP 8 záhadných míst a památek, které jsou dodnes opředeny tajemstvím

TOP 8 záhadných míst a památek, které jsou dodnes opředeny tajemstvím

Objevujete-li rádi na cestách tajuplná místa s nejasným účelem či podivné památky s neobjasněnou historií, máme pro vás pár tipů, kam zamířit.

1. Nerezavějící sloup v Dillí

Pochází z období 4. až 5. století a v Kutubově minaretu v Dillí jej nechal vztyčit pravděpodobně král Čandragupta II. nebo jeho syn Kumáragupta I. Podivuhodný kovový sloup je vysoký 7,2 metrů, průměr má 50 centimetrů a krom toho, že není úplně jasné, jak mohl být ve své době vyroben, vědci, archeologové, mineralogové i amatéři řeší také otázku, proč jeho povrch vůbec nepodléhá korozi.

Vysvětlení je hned několik. Buď za to může horké a suché klima, které zapříčiňuje, že se na jeho teplém povrchu prakticky nesráží vlhkost, druhým vysvětlením je fakt, že při tavení nebyl použit vápenec, jenž z železa odstraňuje fosfor. Dalším vysvětlením je, že jeho povrch je tvořený tenkým povlakem amorfního materiálu misawit.

Časem byla vyřešena i otázka vzniku sloupu, pravděpodobně nebyl odlit, ale ukován desítkami kovářů.

2. Planina džbánů v Laosu

Co se neobjasněnosti týče, nezadá si Planina džbánů asi s žádnou jinou památkou. Okolo pěti tisíc kamenných nádob vysokých jeden až tři metry najdete rozesetých po krajině nedaleko laoského města Phonsavan. Některé objekty váží až šest tun a jejich věk se odhaduje na cca 2000 let. Pokud se ale budeme pídit po původním účelu nádob, zůstanou jen otázky. Někteří vědci tvrdí, že sloužili k lapání dešťové vody či sýpky na plodiny, jako je rýže. Existují i teorie o pohřebních urnách či místě, kde vysychaly mumie ještě před kremací. Žádný z účelů ale zatím nebyl stoprocentně potvrzen.

Objasnění celé záhady stojí také na tom, že většina zmiňované oblasti je dodnes plná nevybuchlé munice z dob Vietnamské války, proto v oblasti není snadné provádět další archeologické práce a i turisté mohou zavítat do již vyčištěných oblastí.

3. Tajemné sochy a menhiry středního Sulawesi

O něco méně známější tajemné stavby naleznete na indonéském ostrově Sulawesi, konkrétně pak v Národním parku Lore Lindu. V údolí Bada se nachází mnoho na půl pohřbených čtyřmetrových soch lidských těl ve spíše minimalistickém vzhledu, tedy s velkou hlavou, vykulenýma očima a poměrně malým tělem.

Přirovnat by se daly k sochám na Velikonočních ostrovech a vznikly pravděpodobně před tisíci lety, ale určení je to velmi přibližné. O tom, kdo sochy postavil a jaký měly účel, se neví prakticky nic, jasné je pouze to, že se muselo jednat o poměrně dobře organizovanou a schopnou společnost. Kam se ale ona civilizace poděla, dnes už jen těžko zjistíme.

4. Ztracené město Ciudad Perdida v Kolumbii

Tenhle zapadlý kout světa je zajímavý především svou polohou uprostřed neprostupné kolumbijské džungle. Abyste město vytvořené v 8. století tayronskou indiánskou kulturou vůbec spatřili, budete muset putovat několik dní pralesem, překonat značné převýšení i mírné nepohodlí. Tajemné město bylo po příchodu španělských conquistadorů pohlceno džunglí a o jeho existenci věděli jen indiáni z kmene Kogi, kteří posvátné místo před světem tajili.

Znovuobjeveno bylo až koncem sedmdesátých let minulého století a okamžitě se stalo jednou z nejvýznamnějších archeologických oblastí Kolumbie. Krom jiného zde byly nalezeny i nádherné zlaté předměty a podle některých je ještě stále možnost objevit v kamenných troskách zlatý poklad.

5. Záhadné obrazce v Nazce

O obrovských obrazcích (tzv. geoglyfech) vytvořených na zemském povrchu v Nazce toho dodnes víme jen velmi málo. Dobře si je prohlédnete pouze při pohledu z letadla či létajícího balónu a připravte se na to, že zatím neexistuje uspokojivá teorie, proč  v období přibližně 200 př. n. l. až 800 let n. l. vůbec vznikly.

Nejpravděpodobnější je tvrzení, že sloužily k náboženským účelům, tedy komunikaci s božstvy. Setkáte se ale i s myšlenkami, že se jedná o zavlažovací kanály, gigantický astronomický kalendář, označení místa podzemní vody nebo jsou dílem mimozemské civilizace. Názor si asi budete muset udělat sami.

6. Tajemství inckého města Machu Picchu

Jedna z nejznámějších památek světa přitahuje nebývalé množství turistů a není se čemu divit, prožít východ slunce nad inckým skalním městem situovaným v téměř dvou a půl tisících nad mořem, je totiž zcela nepopsatelný zážitek. Dnes kolem Machu Picchu vyvstávají dvě základní otázky: jaký účel vlastně celé město mělo a proč bylo velmi brzy opuštěno.

Co se týče účelu, existují teorie, že se jednalo o ženský klášter, což by dokazoval nález 150 ženských koster z celkových 173 koster v oblasti. Podle jiných se jednalo o obrannou pevnost. Sympaticky se jeví také teorie, že se jednalo o centrum v posvátné a uctívané krajině.

Ještě více teorií existuje o opuštění města. První teorie, že byli místní z města vyhnáni Španěly, se nejeví příliš pravděpodobně vzhledem k tomu, že město není nějak poničené. Nabízí se také možnost, že populace vymřela na některou z tehdejších epidemií moru či malárie. Nejpravděpodobnější je ale myšlenka, že Inkové zkrátka místo sami opustili z nějakého neznámého důvodu, možná nabyli dojmu, že si je bohové na daném místě prostě nepřejí.

7. Záhadný skalní masiv Tajchar Čulú v Mongolsku

Za dalším zajímavým útvarem s nejasným účelem se můžete vydat do Mongolska konkrétně do pohoří Chanagaj. Posvátný žulový kámen Tajchar čulú leží nedaleko Cecerlegu a je vysoký okolo 25 metrů. Najdete na něm prastaré tibetské a ujgurské nápisy a je opředen mnohými pověstmi, krom jiného je zde prý velká zemská energie.

8. Slavné skalní město Petra

Závěrem ještě připomeňme skalní město Petra v Jordánsku, které vzniklo ve výjimečně krytém místě, kde se setkávají tři údolí. Původně sloužilo jako pohřebiště, později se stalo hlavním městem království Nabatejců, nejlépe na tom bylo v období 62 př. n. l., kdy poskytovalo útočiště více než třem tisícům lidí.

Po dvou ničivých zemětřeseních pak byla Petra v 6. st. n. l. opuštěna a pomalu na ní svět zapomněl. Jako první Evropan sem pak vkročil až v roce 1812 Švýcar Johann Ludwig Burckhardt přestrojený za Araba.

Nejširší nabídku průvodců a map Laosu (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: