TOP 7 míst pro rok 2016 podle redaktorů webu HedvabnaStezka.cz

TOP 7 míst pro rok 2016 podle redaktorů webu HedvabnaStezka.cz

Každý rok redaktoři HedvabnaStezka.cz i dalších našich projektů vyrazí na mnoho zajímavých míst. V lednu se vám pak z našich cest snažíme doporučit země či oblasti, které nás nejvíce zaujaly a nadchly. Ani letos tomu není jinak, tak se nechte inspirovat! Madeira, Kanada, Island, Ladakh nebo teřba Súdán.

1. Madeira

Jestli chcete objevit nádhernou a exotickou zemi a přitom necestovat moc daleko, doporučujeme Madeiru. Však také byla vyhlášená v soutěži World Travel Awards nejlepší ostrovní destinací světa pro rok 2015. Madeiru loni objevoval šéfredaktor sesterského webu Pohora.cz Michal Kroužel a vrátil se plný nadšení!

„Na Madeiře si každý najde „to svoje“. Oblázkové pláže, vysoké zelené hory, malebné rybářské vesničky i strmé útesy s divokým mořem. I když je tu jedinečná možnost podívat se pohodlně, pomocí cest podél zavlažovacích kanálu (levád), do nitra strmých hor, doporučil bych místo ležící na samém východním cípu ostrova. Ponta do Forado. Nečekaný pouštní charakter tohoto místa, jeho obklopení temně modrým oceánem a přírodou vytvořena členitost celého mysu musí zákonitě nadchnout každého cestovatele. Krásný maják už jen doplňuje trochu romantiky.“

2. Kanada

Na celé tři měsíce odjela objevovat Kanadu manažerka našeho festivalu Expediční kamera Kateřina Karlová. Po tak dlouhé době v divoké přírodě a lyžování v prašanu, se jí jen velmi těžko vracelo zpátky do redakce v Praze. Přijela jsem do Kanady v říjnu ještě do hezkého počasí. Nejprve jsem stihla roadtrip na Vancouver island a kempování v horách, pak už mě čekaly dlouhé týdny na svahu. Zalyžovala jsem si více, než za posledních pět sezón. Pro mě je Kanada synonymem panenské přírody!

3. Indonésie

Bára Trnková se jako editorka a redaktorka dostala do redakce HedvabnaStezka.cz teprve nedávno, a to hned po návratu z ročního pobytu v Indonésii. Místo ji opravdu přirostlo k srdci a uvažuje, že se sem také v dohledné době vrátí. I na tak známém ostrově, jako je Bali, ještě pořád můžete najít místa nezaplavená turisty. Doporučuji prostě sednout na skútr, vyzbrojit se úsměvem a vyrazit,“ vysvětluje, proč je podle ní Indonésie výjimečná, i když je cílem stále většího počtu turistů.

V Indonésii můžete zakusit nejen jízdu na skútru, ale i další dobrodružství mnoha chutí. Jistě si oblíbíte místní kuchyni, nakoukněte do pralesa, ze stromu si utrhněte exotické ovoce a vydejte se vyzkoušet surfování na vlnách. Výhodou je, že je v zemi levně a díky snadno dostupnému internetu se dá odtud i pracovat.

4. Island

Málokde zažijete takovou koncentraci přírodních divů jako na Islandu. Stále činné sopky, obrovské ledovce, lávová pole, polární lišky, horké prameny i legrační papuchálci. To je jen hodně krátký výčet toho, co zde stihnete za pár dní. „Překvapilo mě, že i když na Island jezdí poměrně hodně turistů, tak se na té obrovské ploše úplně ztratí. Stačí poodjet od velkých turistických atrakcí a budete spát sami mezi keři, koupat se v horkém pramenu jen s místními a pozorovat velryby ve fjordech,“ popisuje šéfredaktorka HedvabnaStezka.cz Katka Smolová, které se na Island vydala v červnu loňského roku.

Více o trekování v opuštěných oblastech Islandu si můžete přečíst třeba zajímavém v článku o Hornstrandiru.

„Mám takový osobní tip, kam se zajet podívat, pokud chcete zažít opravdu opuštěný Island. Lodí se nechte zavést na severní výběžek Hornstrandir, kde si můžete dopřát několik dní úplně sami v divočině. Pamatujte ale, že si dopředu budete muset domluvit, kde vás loď zase vyzvedne.“

5. Ladakh

Tlustý led na řekách, mráz zalézající i pod tu nejlepší péřovku a popíjení čaje se slaným jačím máslem. To všechno zažijete, vydáte-li se do oblíbené trekařské destinace v zimě. Indický Ladakh nabízí nespočet zážitků po celý rok a je jen na vás, jak ho chcete zažít. „Vydala jsem se do Ladakhu v únoru, protože tu v tuhle dobu jednoduše nejsou téměř žádní turisti a relativně profláklá destinace se tak mění v něco neskutečného. Mráz mě sice pronásledoval 24 hodin denně, ale zimní setkání hluboko v horách byla prostě neskutečná,“ vysvětluje šéfredaktorka HedvabnaStezka.cz Kateřina Smolová. Nicméně zima není podmínkou, i v létě Malý Tibet nabízí mnoho.

6. Kosovo

Michal Kroužel ale nezůstal jen u Madeiry. Rád totiž objevuje destinace, do kterých se pořád tak nějak nejezdí. Na podzim se proto vydal do Kosova a velmi ho překvapilo, o jak přátelskou zemi se jedná. „Kosovo není velkou zemí a nezabere vám mnoho času prozkoumat jej celé. Nejkrásnější je ale na jihu. Tam se z polí a vinic začínají zvedat vysoké zelené hory, které skrývají řadu kouzelných míst. Nejjižnější vesnice Brod je toho jasným důkazem. Prostý život jeho obyvatel dokreslují pasoucí se stáda ovcí a krav po okolních pastvinách. Můžete zde pojídat čerstvé sýry a relaxovat anebo se  po mnoha turistických trasách vydat vstříc horám.“

7. Súdán

A jako perličku na závěr doporučujeme poněkud netradiční africkou destinaci, a to Súdán. Objevovat opuštěné pyramidy málo navštěvované země se vydala cestovatelka a běžkyně Míša Kofrová, která vede portál SvetBehu.cz.

„Súdán pro mě byl velkým otazníkem – nikde se o něm moc nepíše, nemluví a když, tak jedině dost zkresleně v souvislosti s bezpečnostní situací. Očekávání tedy byla smíšená, ale o to větším překvapením byl skutečný kontakt a poznání na místě. Nejprve vás sice trošku potrápí nutná byrokracie po příjezdu (jako by nestačilo vyřizování víz). Registrace na policii a povolení na výjezd z hl. města vás bude stát celý den,“ vysvětluje Míša a dodává: „Pokud chcete zažít cestování jako za dob minulých v orientální zemi, kde nefungují kreditní karty ani roaming, kde jsou oslíci, velbloudi a koně běžnými dopravními prostředky a turistická infrastruktura prakticky nulová, pak volte Súdán.“

A co o Súdánu vědět ještě? Jedná se o pouštní zemi s hlavní dominantou – řekou Nil, díky níž má také velmi bohatou historii. Informací je však kromě několika hlavních památek málo, a tak je zde spousta šancí na průzkumné cesty. Je to také země plná specialit, které jinde nenajdete – chcete si vychutnat pyramidy a být u nich úplně sami bez davů turistů? Čajovnice (tzv. „tea ladies“) jsou na každém rohu – dejte si vynikající čaj s příchutí skořice, máty a dalších a k tomu sladké koblížky „zalabiya„, rozhodně nebudete litovat. Krásně vyzdobené autobusy (pouze uvnitř!) a nekonečné kilometry pouště – to vše je Súdán.

Autorka Kateřina Smolová vystudovala žurnalistiku a mediální studia. Jejím koníčkem je nejen cestování, ale i sport, zejména lezení, vysokohorská turistika, jízda na horském i silničním kole a v neposlední řadě jóga. Má ráda země s vysokými horami, milými lidmi a neobjevenými místy. Už více než tři roky pracuje jako šéfredaktorka portálu HedvabnaStezka.cz, čímž se ji podařilo spojit volný čas a zaměstnání v jedno.

Nezapomeňte si před cestou zjedná cestovní pojištění! Na výběr toho nejlevnějšího použijte srovnávač cestovních pojištěním na portálu Hyperfinance.cz.

Zkušenosti čtenářů

elfina

Zatím na ty místa koukám jen v kalendáří http://www.pg.cz na fotky od Jakuba Kasla, ale již brzy se vydáme….

Cestopisnik.cz

Madeira je zajímavý nápad. Děkuji za tip.

Pedro

Súdán je můj sen, ale omezená dovolená mi takovej punk asi nedovolí.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: