Top 7 míst, kam se vydat na aktivní dovolenou ve světě

Top 7 míst, kam se vydat na aktivní dovolenou ve světě

Jak je to dlouho, co jste se vrátili ze své poslední cesty? A kdy jste začali plánovat tu další? Vsadíme se, že to bylo už při minulé výpravě. Kam se ale vydat na, když je cílů tolik? Pokud máte rádi aktivní dovolenou, při které není čas na pokojné odpočívání a meditaci, máme pro vás několik tipů. A vy nám na oplátku můžete do diskuze napsat své vlastní.

1. Ponořte se do zatopených jeskyní v Mexiku

Termín cenoty zná nejeden nadšený cestovatel po střední Americe. Zatopených jeskyní je zejména na Yucatánu nepočítaně. Krom koupání ve smaragdových jezírcích uprostřed bzučící přírody nabízí tyto jeskyně taky neodolatelný zážitek v podobě potápění. Krasové jeskyně mívají často více pater a mnohdy narazíte na cenoty, kde přechází sladká voda ve slanou. Potápění v těchto jeskyních však není pro začátečníky. Pokud tedy za sebou nemáte už pěkných pár ponorů, raději si na tenhle zážitek ještě počkejte.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

2. K nepálským vrcholům

Možná se zdá, že vydat se k nejvyššímu bodu světa, je dnes skutečně jednoduché. Nedávné události spolu s velkou sněhovou bouří nás však znovu přesvědčily, že Mt. Everest si nenechá svou majestátnost vzít jen tak a že je pořád místem, kam se opravdu nemůže vydat každý. Máte-li dobrou fyzičku a před sebou zvláště vysoké cíle, pak je tento trek jako stvořený pro aktivní dovolenou. Himálajské vrcholky a údolí vám navíc poodhalí dech beroucí výhledy.

3. Zdolejte velehoru na rovníku

Úchvatná sopka Chimborazo se tyčí nad tropickým Ekvádorem. Věděli jste, že z jejího vrcholu je nejdál do středu země? Zdolání této hory a vulkánů Cotopaxi a Ilinzia Norte si nemůže nechat ujít žádný nadšenec vysokohorské turistiky. Kontrast sopek s bílou sněhovou pokrývkou a horké latinskoamerické země vám ukáže, co je opravdový extrém.

4. Sjeďte divokou řeku v Patagonii

Divoká Patagonie nabízí široké ledové pláně, rozervané hory i z dáli hučící řeky. A právě na jedné z nich – Futaleufú – se můžete projet na raftu či kajaku. Není to žádná zábava pro milovníky klidných dovolených, ale krom adrenalinu si užijete přírodu s vysokými horami, nenápadně krásnými říčními zákoutími i přátelskými zemědělskými osadami v okolí divokého vodního toku.

5. Vydejte se do nejúžasnější zoo světa

Možná vás po návštěvách všemožných zoo ani nenapadne, že pozorování zvěře z afrických savan může být životní zážitek. Zkuste si ale představit, že sedíte se zatajeným dechem uprostřed cesty v národním parku v Keni či Tanzanii a z blízkosti několika metrů vás pozoruje obrovský sloní samec. Vteřiny, které uplynou od jeho rozhodnutí přejít cestu nebo auto prozkoumat blíž, si budete pamatovat po celý život. (Základem je vybrat si dobrého průvodce, aby bylo na co vzpomínat.)

6. Prozkoumejte uhrančivé mořské dno u Sinajského poloostrova

Akabský záliv Rudého moře znají potápěči velmi dobře. Jeho podmořský les tvořený korálovými útesy s bujným životem, malé jeskyně a zajímavá zákoutí podmořského dna totiž musí lákat každého, kdo na sobě někdy měl potápěčskou výstroj. Viditelnost moře u Dahabu bývá celoročně dvacet až třicet metrů a teplota vody neklesá ani v zimě pod dvacet jedna stupňů. Vyrazit zde můžete prostě kdykoli!

7. Projděte se rudými skalami utažského kaňonu

Americké kaňony ve státech Utah či Arizona budí zasloužený obdiv. Hluboce rozbrázděné skály zbarvené od oranžové po tmavě rudou jsou vhodné pro individuální výletníky i skupinky. Třeba Little Wild Horse Canyon v Utahu přímo vybízí k sestavení vlastní trasy. Můžete si jednoduše projít kratší úseky nebo si naplánovat půldenní hike úzkými průsmyky a hlubokými zvlněnými údolími. V každém případě si ale budete uprostřed skal připadat jako mravenci přihlížející mocné přírodě.

Připravili jsme pro vás seznam tipů, které může využít úplně každý! Aktivní dovolená totiž nemusí být pouze extrémně náročná. Vydejte se s Extrem Tour, autorem tohoto článku, na aktivní dovolenou. Třeba do Nepálu na trek k Everestu

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí