Barabášův film Polárník můžete vidět na SNOW FILM FESTU

Barabášův film Polárník můžete vidět na SNOW FILM FESTU

Ve světě ho uznávají, doma o něm ví málokdo. Peter Valušiak má za sebou zhruba dvě desítky výprav do polárních oblastí naší Země. Právě o něm vypráví poslední film Palo Barabáše – Polárník.

V roce 1998 se Petru se třemi Rusy podařil (jako prvním v historii) výkon z kategorie snů: přejít bez cizí pomoci od břehů Ruska napříč zamrzlým mořem Arktidy přes Severní pól až ke břehům Kanady. Dlouhé roky ho vábí další výzva, o kterou se už několikrát pokoušel. Chce přejít napříč Antarktidou přes Jižní pól. Film Polárník je portrétem člověka, který se pokouší přežít sám na nejchladnějším kontinentě.

Film si dává za úkol na pozadí dobrodružného příběhu v nehostinné Antarktidě odkrýt duši polárníka, jeho vnímání ledové pustiny, chladu, nepředvídatelných nástrah, ale i pocity samoty, rozhodování či instinktivního reagování ve vyplatých situacích.

snow film fest

Film Polárník můžete shlédnout na jednom z 200 míst promítání letošního SNOW FILM FESTu. Mimo něj se můžete těšit na snímek Arslanbob – příběh kyrgyzské zimy, High Tension nebo Icefall.

„Na expedíciách a vo vypätých situáciách najlepšie spoznáte, akých ľudí máte okolo seba. Práve to extrémne prostredie otvára možnosť nahliadnuť hlboko do duše človeka. A práve krajina okolo pólov Zeme je miestom, ktoré ho dokonale preveria. Kde zistí, ako dlho dokáže trpieť zimu, znášať nepohodu, neistotu a samotu. Tu som spoznal človeka, pri ktorom som pochopil, že jediný limit, ktorý máme v hlave, je ten, ktorý sme si sami vytvorili. Film Polárnik je portrétom Petra Valušiaka, ktorý sa pokúsil o niečo, čo je ďaleko, ďaleko za našim chápaním,“ říká o snímku režisér Palo Barabáš.

Trailer k filmu:

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: