Fenomén: Cestovní plánování šetří čas těm, kteří nechtějí cestovat se zájezdem

Fenomén: Cestovní plánování šetří čas těm, kteří nechtějí cestovat se zájezdem

Omar Jamein rád cestuje a hlavně rád cestování plánuje, právě proto se rozhodl, že se bude plánováním přímo živit. Dokáže naplánovat prakticky cokoliv, kdekoliv a pro kohokoliv. Umí připravit cestu do Jordánska, Černobylu i Ameriky.

Dnešní doba se stává poměrně hektickou a uspěchanou. Spoustu lidí by chtělo cestovat hezky sólo a s klidem, ale často se stane, že jim nezbývá mnoho volného času na plánování cesty, studování jednotlivých míst či průzkum ubytování a dopravy v dané zemi. Mnoho z nich proto končí na velkých organizovaných zájezdech cestovních kanceláří, což například pro ty, kteří mají na cestách radši samotu a program přesně podle sebe, znamená tak trochu zkaženou dovolenou.

Když jsme spolu dělali rozhovor před necelým rokem, služba „cestovního poradce“ byla v Čechách v začátcích. Začíná se už dostávat do povědomí veřejnosti?

Řekl bych, že rozhodně ano. Když se na mě teď obrací noví zájemci, tak už většinou přesně vědí, co služba obnáší a co od ní mohou očekávat. Ještě před rokem jsem většinou musel vysvětlovat rozdíly mezi zájezdem od CK a cestovním poradenstvím, a to už teď většinou není potřeba.

Raději ale pro začátek ještě jednou shrňme, co jsi vlastně schopen pro zájemce všechno zorganizovat?

Jsem schopen zorganizovat cestu tak, aby měl klient vše potřebné zajištěno, ale zároveň mu zůstala svoboda sólo cestovatele. To znamená od letenek, ubytování, přesunů mezi místy, přes program a aktivity na místě až po seznámení s místními specifiky. Součástí každé zorganizované cesty je i osobní tištěný průvodce na míru. Rozsah jednotlivých služeb se samozřejmě vždy liší a záleží, na čem se s klientem domluvím. Někdo chce kompletní balíček a někdo jen potřebuje poradit například s tím, kde si půjčit auto nebo kde překročit hranice.

Kolik času průměrně věnuješ plánování jedné cesty?

To je opravdu hodně individuální a záleží na mnoha věcech. Od počtu cestovatelů, termínu, destinace, množství aktivit na místě, transferů atd. Plánování věnuji tolik času, kolik je potřeba, aby byla cesta dobře zorganizovaná.

Vzniká ti v Čechách nějaká konkurence nebo si v podstatě pořád jediný poradce na cesty?

Pomalu vzniká a myslím, že je to jedině dobře. Je fajn, že se pojem cestovního poradenství a dovolených na míru mezi lidmi rozšiřuje. Každý to ale dělá trochu jinak, s jiným přístupem a nebojím se, že by byl trh cestovních poradců přesycený.

Další informace o cestovním plánování najdete v článku Travel Consulting: když si chcete užít sólo dovolenou, ale nemáte čas plánovat.

Jakou nejzajímavější cestu si doposud plánoval?

Mě nejvíc baví, když můžu plánovat cestu, která je něčím netypická a není to jen klasická dovolená. V tomhle smyslu jsem si velmi užil přípravu kulinářské cesty do ráje dobrého jídla a „michellinských“ restaurací, španělského Baskicka. Klient, který chtěl tuto dovolenou, kompletně zorganizovat ji navíc neměl pro sebe, ale jako svatební dar pro své přátele. O to větší radost pro mě tahle práce byla.

Zajímavá byla i cesta pro jednoho sportovce, který se chtěl zúčastnit maratonu v Luxoru na in-linech. Vše se povedlo, ale nakonec byl jediný, kdo startoval na bruslích, všichni ostatní běželi, takže tam byl taková rarita, ale i tak si to užil a jsem rád, že jsem mu zážitek mohl zprostředkovat.

Byly některé požadavky klientů téměř nesplnitelné nebo sis zatím dokázal poradit téměř se vším?

Ano, už se to stalo. Bylo to tím, že rozpočet na cestu a nároky na ubytování prostě nešly dohromady. Dá se toho vymyslet hodně, ale někdy je potřeba klientům říct, že je nutné buď přehodnotit rozpočet, snížit nároky nebo udělat nějaký kompromis. Navrhnu vždy i jiné možnosti a většinou se s klienty dohodnu na přehodnocení cesty tak, aby byla v pohodě realizovatelná.

Jak to vlastně děláš, abys pochopil přesně přání a představy klienta? Je potřeba nějaké osobní setkání?

Osobní setkání je vždycky obrovskou výhodou. Půl hodiny společného posezení nahradí spoustu mailů nebo telefonátů. Ne vždy je to ale možné, nebo klient preferuje komunikaci na dálku. I tak musím získat co nejvíc informací, přání a představ o plánované cestě. Nechám klienta takzvaně vypovídat, abych si udělal co nejlepší představu o tom, co ho na cestách baví a zajímá. Je dobré, když mi poví i o svých minulých dovolených, co se mu na nich líbilo a co naopak ne. Ze všech těch informací pak vytvořím nějaký první návrh, se kterým pak spolu s klientem dál pracujeme.

Předpokládám, že je nutné uspokojit opravdu velkou sortu lidí, od luxusních cestovatelů, přes dobrodruhy toužící po adrenalin, až po rodiny s dětmi. Zvládáš tak široký rozptyl klientů?

Je pravda, že rozptyl klientů se dost rozšiřuje. Přibývá hodně rodin s dětmi a také větších skupin, což zase vyžaduje trochu jiný přístup. Mě ale baví pracovat s různými typy lidí a připravovat různorodé cesty. Práce je tím zajímavější, takže v tom vidím spíš výhodu.

Přesto asi bude určitá skupina převládat. Kdo je typický člověk, který si nechá dovolenou připravit?

Většinu zájemců spojuje to, že chtějí zažít svým způsobem jedinečnou cestu, kterou zkrátka nenajdou v katalogu CK, ale úplně si netroufají připravit si všechno sami. Nebo na to nemají ve svých nabitých programech čas. Většinou je také spojuje zájem o něco navíc, než jen o dopravu a ubytování. To jsou ty různé tematické cesty, o kterých jsem mluvil – kulinářské zážitky, sportovní výpravy, svatební cesty nebo cokoliv dalšího.

Když se někdo rozhodne svěřit svou cestu do tvých rukou, kolik ho to vlastně bude stát?

To je velmi individuální. Konečnou cenu vždy určím poté, co si s klientem vyjasníme rozsah služeb, o které má zájem. Cena se odvíjí od celkové náročnosti přípravy – kolik času s ní strávím. Svou roli hraje také počet cestovatelů. Ceny sice neurčuji na osobu, ale je rozdíl mezi přípravou dovolené pro pár nebo pro větší skupinu. Celkově ale cena za poradenství v celém rozpočtu na dovolenou představuje zlomek. Aby si zájemci udělali představu, doporučuji, aby se podívali na moje stránky, kde najdou orientační tabulku časové náročnosti přípravy různých typů dovolených v hodinách. Za jednu hodinu účtuji 590 Kč.

Přidal si v posledních měsících do svého plánovacího seznamu nějakou novou zajímavou destinaci?

Na mých stránkách budou brzy doplněné destinace, které jsem v poslední době procestoval a které bych případným zájemcům o zajímavou dovolenou doporučil. Jsou to české vesničky v rumunském Banátu a Maroko. Na jaře se chystám do Íránu, který také přibude na můj plánovací seznam. Zájemci se na mě mohou obrátit s jakoukoliv destinaci.

TravelPlanner

Pokud vás tento systém plánování dovolené zaujal, navštivte web www.travelplanner.cz. Krom možnosti dovolené na míru zde najdete i spoustu inspirace, jako například návštěvu Černobylu, Alpy na motorkách, návštěvu Jordánska nebo poznávání Kuby.

Zkušenosti čtenářů

zdenka

Dotaz pro redakci Toto je „bezny“ clanek nebo placena inzerce?

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: