Proč digitální nomádi milují coworking v Thajsku

Proč digitální nomádi milují coworking v Thajsku

Thajsko je dlouhodobě na prvním místě v nejoblíbenějších destinacích pro digitální nomády. Důvodem nejsou jen nízké životní náklady a asijská exotika. Velmi výrazným činitelem jsou coworkingová centra, která umožňují magická setkání a spojují digitální nomády v silnou komunitu.

Evropské Kanárské ostrovy drží aktuálně 2.místo a jsou dnes již tradiční destinací pro české digitální nomády v období února až března. Thajsko ale obsadilo hned 4 pozice v žebříčku TOP5 destinací pro digitální nomády. To nemůže být náhoda. A tak jsem se na konci roku 2015 rozhodl, že zjistím, proč je tento asijský tygr mekkou pro podnikatele a freelancery na cestách.

Chaing Mai, mekka digitálních nomádů

První kroky mě nutně nasměřovaly do Chiang Mai, města v severní části Thajska. Město jako takové je velmi rozlehlé, pokud však neopustíte kamenné brány centra, budete mít pocit života v malém a útulném městečku.

Možností pro coworking je v Chiang Mai stále několik – Mana Coworking, C.A.M.P., Punspace. Oblíbený Coffee Monster bohužel ukončil provoz v září 2015, podobně jako Bibie Cowoking v říjnu 2015.

Punspace jako nejoblíbenější coworking

Coworking Panspace je nepochybně jedním z nejproslulejších coworkingů na celém světě. Původně začínal jako malá sdílená kancelář ve čtvrti Nimman, v roce 2015 však společnost vybudovala druhou sdílenou kancelář v samotném centru Chiang Mai, poblíž Tha Pae Gate.

Nejvíce se mi líbila možnost přístupu 24/7 (netřeba klíče, snímání otisků prstů pro vstup), stabilní internet a možnost využít obě kanceláře bez příplatku.

Punspace ve čtvrti Nimmad je živelnější, networking mi přišel snazší a lidé byli otevřenější a sdílnější. Panspace u Tha Pae Gate je zase mnohem prostornější, má skvělou pohovku pro siestu, tabuli na kreslení, dobré místnosti pro skype a dostatek stolů pro práci vestoje. Obrovskou výhodou je místní “restaurace” hned za rohem, kde vaří jídlo za 35 Bahtů (cca 23,-Kč).

Punspace je v úzkém partnerství s coworkingem Hubba v Bangkoku. Pokud se stanete členem některého z nich, můžete následně vyjednat u druhého slevu. Hubba je velmi moderní a cítíte zde příjemnou atmosféru. Osobně mi jen vadila pevná otevírací doba (9.00 – 22.00) a tedy nemožnost zůstávat déle či přicházet velmi brzy ráno.

Během svého experimentování s životním stylem jsem během 35 dní v Punspace pochopil, že oblíbenost Chiang Mai vychází z několika pilířů. Životní náklady jsou tu opravdu minimální. Pokud nebudete utrácet za hlouposti, dostáváte se pod 10 tisíc měsíčně, včetně měsíčního nájmu coworking centra.

Přestože stabilita a rychlost internetu nenaplnila moje evropské očekávání, práci tu odvedete bez většího zdržení a pokoušení vlastní trpělivosti. Těšit se můžete na celoroční teplo. Hrozivá dešťová sezóna ve skutečnosti znamená silné dešťové přeháňky, které trvají obvykle jen několik desítek minut. Na komáry, resp. používání repelentu si zvyknete rychle.

Doprava je tu hustá, přestože Bangkok je horší, smog a provoz mi vadil také v Chiang Mai každý den (jogging doporučuji jen brzy ráno). Najdeme tu desítky volně přístupných chrámů, které dodávají městu obrovské kouzlo. Svůj volný den snadno vyplníte outdoor aktivitami a večer máte možnost navštívit zajímavé bary s živou muzikou.

Ať už jste digitální nomád nebo ne, Thajsko můžete procestovat i s nízkým rozpočtem. Strávit 3 týdny v jižním Thajsku, přičemž většinu na turisticky „profláklém“ ostrově Phuket vypadá jako hodně „low end“. Přesvědčte se o tom v článku Víte, jak procestovat Thajsko za 120 USD?

Kohub na Koh Lantě

Kohub je rychle rostoucím coworkingem, které je silně spjato s komunitou digitálních nomádů.

Největší lákadla pro coworking Kohub je 3 minutová vzdálenost od pláže a moře, a to pomalou chůzí. Bambusová křesla a stoly s výhledem do zahrady s obrovskou sochou Buddhy a všudypřítomnými ještěrkami a ještěry. Uvolněná a přátelská atmosféra, otevřenost i sdílení nápadů. Velmi se mi líbila aktivita Kohub týmu, který se staral o program jako byly výlety, sportovní aktivity, večerní posezení, diskuze nad tématy, atd. Toto řadě coworkingů schází a Kohub jde ukázkovým příkladem, jak se to má dělat.

Přestože zde máte 5 různých připojení na internet, optické kabely, vlastní záložní generátor, internet v Kohub padá, a to nepříjemně často. Jsou to často výpadky na několik vteřin, avšak i to ztěžuje základní práce ve WordPressu. Bambusová křesla zní dobře, na druhou stranu se na nich nesedí tak pohodlně jako na kancelářských. Na Koh Lantě se připravte na téměř dvojnásobné výdaje oproti Chaing Mai.

Ačkoli ze zahraničních blogů jsem získal počáteční názor, že Chiang Mai je lepší pro networking s digitálními nomády, sdílení a předávání, byla to Koh Lanta, která ve mě nechala pocit silnějších vazeb. Cestovatelé a podnikatelé na ostrově mi přišli uvolněnější s větším nadhledem a prostorem pro konverzaci.

Kde hledat coworking centra?

Digitální nomádi mají možnost pracovat odkudkoli, výběr destinace je pro ně ale velmi často stěžejní. Jedním z kritérií podle kterého vybírat svoji další destinaci může být právě přítomnost coworking centra.

Coworking centra po celém světě můžete najít v obsáhlém katalogu ShareDesk. Jako alternativu můžete využít méně známý DeskSurfing.

Vřele doporučuji progooglovat řadu blogů, protože tam najdete ty pravé reference. Nezapomeňte, že existují nejen oficiální facebook stránky coworking center, ale také facebook skupiny, a to veřejné i tajné. Vyplatí se dostat do těchto skupin dříve než se rozhodnete odjet a s pár členy popovídat o místních poměrech.

Nejširší nabídku průvodců a map Thajska (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Zkušenosti čtenářů

Pedro

Chiang Mai je děsná díra. Lituju, že jsem tam jezdil. Taková Legerova ulice obklopující čtverec plný špíny a lidí. Nechápu, proč se pořád protěžuje zrovna tohle město, když jsou v Thajsku mnohem lepší a hezčí místa…

Max
Pedro:

Pedro…zkus nám raději napsat a doporučit ty hezčí místa… ,)

Pavla

Chiang Mai mě zaujalo. Moc se mi tam naopak líbilo, právě kvůli všudepřítomným nespoutaným nomádům z celého světa .. fakt odvaz:) Plánuji tam taky pobýt ňáky čásek a začít nomádovat.

Bel

Z fotek se zdá že to teda moc navštěvované není, i přes tu celosvětovou slávu. Koncem 2015 dva oblíbené podniky skončily, to asi nebude taková hitparáda. Ono to těch pár lemplů asi neuživí. V Chiang Mai jsem byl několikrát ještě před érou fejsbůku a nomádů. Takové příjemné město, z hor a vesniček v okolí se tam člověk rád vracel na pořádnou postel a jídlo. 🙂

PETR

Z Chiang Mai se díky těmhle ztraceným nomádům stala turistická díra

Katka

Chiang Mai je sympatické město obklopené úžasným okolím. I když je pravda, že už se stalo hodně oblíbeným a ne každému to může vyhovovat. Zase zde najdete kvalitní servis od restaurací, přes ubytování, až po wifi.

Do Thajska v zivote neletim.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí