Dámy, zkusily jste menstruační kalíšek?

Dámy, zkusily jste menstruační kalíšek?

Během cestování se musíme vždy trošku uskrovnit a vzdát se komfortu, které si užíváme doma. Zvláště když máme své dny, nemáme to jednoduché. Možným řešením může být právě kalíšek.

Ať už v Evropě na kole nebo na treku po horách, nebo v nějaké exotické zemi za mořem, nikdy nevím, kdy se zase naskytne příležitost se normálně osprchovat (o teplé vodě se ani nebudu zmiňovat) nebo si dojít na záchod někde, kde je to jakžtakž čisté.

Má to ale i svoje výhody. V Praze skoro denně přemýšlím, co si vezmu na sebe, abych vypadala k světu, nakupuju šampóny a kondicionéry, aby měly moje vlasy „ještě větší objem“, a krémy, abych neměla suchou pleť. Na cestách tohle všechno odpadá. Všechny ty hadry a serepetičky by se mi do baťohu nevešly.

Právě jsem se vrátila po pěti měsících z Afriky. Tři měsíce jsem učila na střední škole Masuku na zambijském venkově a další dva cestovala po Zambii, Tanzánii a Keni. V Masuku nebyla tekoucí voda, museli jsme ji nosit 200 až 500 metrů v kanystrech ze studny (podle toho, která pumpa byla zrovna v provozu), na „koupel“, jak tam tomu vznešeně říkají, musel člověku stačit jeden menší lavór. Záchod byl suchý a turecký a v noci se tam muselo s baterkou. I když to byl ve srovnání s domovem velký rozdíl, vůbec mi to nevadilo. Zvykla jsem si hrozně rychle. V Zambii nemají skoro nikde zrcadla (ve většině domácností na něj ani v koupelně nenarazíte), takže po nějakých „krásných a lesklých vlasech“ nebo něčem podobném jsem ani nevzdechla.

Před cestou jsem se trochu bála, jak to bude s pitnou vodou. Jako mzungu (bílý, Evropan) nejsem připravená na africké bakterie a prvoky a z vody bych mohla snadno chytnout něco, proti čemu jsou místní imunní. V Africe (nebo alespoň v zemích, kde jsem cestovala já) je ale všude k dostání chlór na desinfekci vody na pití. Pokud jste tedy na nějakém místě delší dobu, je nejsnazší koupit si plastový kýbl a v něm vodu chlorovat. Není to skoro cítit. Na cestách jsem potom pila pouze vodu balenou.

Jsou jen dvě věci osobní hygieny, které jsem si do Afriky musela dovézt a bez kterých bych se neobešla. První je zubní nit. Ta se v Africe shání těžko. Používala jsem ji téměř pokaždé, když jsem jedla maso a v období manga byla naprosto nepostradatelná, protože toto ovoce má spoustu vláken, která se vám vždy dostanou mezi zuby.

Magda uci

Dobrou pomůckou je menstruační kalíšek

Tou druhou je menstruační kalíšek. Tak před třemi lety, když jsem ještě tuhle věcičku neznala, bych si s sebou do Afriky vezla balík svých oblíbených vložek a tampónů (značka, která mi vyhovovala, by se v Africe rozhodně nedala sehnat) a předem bych se děsila, jak se v tom horku budu během „svých dnů“ pařit ve vložkách, nebo přemýšlet, jak si na latrýně co nejhygieničtěji zastrčit tampón. Muži to mají v tomhle ohledu při cestování mnohem jednodušší…… Tentokrát jsem ani já nemusela nic řešit. Do baťohu jsem strčila malý silikonový kalíšek a bylo. Ptáte se co to je? Podívejte se na www.kalisek.cz a pořiďte si ho taky. Je to totiž věc, která vám usnadní ty dny nejen při cestování. A navíc, z každého prodaného kalíšku jde 10 korun na školné pro Nody, jednu z mých studentek v Masuku.

deti nesou vodu

Zkušenosti čtenářů

Iva

Je mi 46 a rozhodla jsem se ten zázrak vyzkoušet. Nesnáším menstruaci a nechala jsem si 2 roky píchat Depo-Proveru, abych ji neměla. Výsledkem byly 2 roky špinění. Teď zkusím kalíšek a jestli budu spokojená, koupím je k vánocům svým dcerám.

petra
Iva:

by me teda zajimalo, jestli je ten kalisek opravdu tak zazracnej, nebo to sem pisou jen dealeri kalisku 🙂 …

Kíťa
petra:

Zkus to a uvidíš sama pak budeš moci hodnotit. Delaerka nejsem jen ho používám a jsme spokojená mám menstruaci a přitom o ní ani nevím.

Lenka
Iva:

Kalíšek používam asi rok, a jsem maximálně spokojená, je to hygienický a velmi ekonomický 🙂 prostě zázrak 🙂
a to ani nejsem dealer 🙂

trnitko
Lenka:

Psosila bych podrobný návod jak se "menstruační kalíšečk" zavádí 🙂 Jsem z toho trochu vyděšená a nedovedu si představit jak nemůže být zdrojem infekce 🙂

dagmara
trnitko:

Používám klasický sklad kalíšku uváděný v návodech (stisknu a přeložím podle osy napůl), zavedu dovnitř jen okraj a než zastrčím zbytek kalíšku, nechám ho rozvinout (v téhle fázi se do něj totiž ještě může dostat trochu vzduchu). Pak ho teprve popostrčím na místo. Když jsem kalíšek nechávala rozvinout až na místě (tj. až byl zavedený celý), často se sice rozvinul, ale zůstal „splácnutý“ (na úplné rozvinutí v něm byl příliš velký podtlak a už si neměl odkud nasát vzduch), a tím pádem někdy mírně protékal.

Ona
Iva:

Zde http://www.scoutdoor.cz/menstruacni-kalisky/
najdete informace, které potřebujete.
Jsem s ním moc spokojená. Dealer nejsem. Kalíšek jsem zakoupila v kamenném obchodě zde http://www.greenwave.cz/popis/Mooncup/

Hela
Iva:

Ahojky, už skoro rok používám kalíšek. Jsem s ním moc spokojená. Vypozorovala jsem však, že ke konci mentruace je muj děložní čípek směrem dolů. Kamarádka mě straší, že bych mohla kvůli tomu mít v budoucnu problém s donošením mimča. Je to možné? Díky za odpověď.

Brundi
Hela:

Helo, to je hloupost. Precti si neco o symptotermalni metode a o zmenach cipku behem cyklu. Behem menstruace (a behem ovulace take) cipek temer zmizi, ze byva i nehmatny (je mekky, umisten hodne nahore, otevreny). Po menstruaci (a po ovulaci) se uzavre, ztvrdne a vycniva vic do pochvy, tedy sestpoupi niz a je tak lip nahmatatelny.
Kamaradka te zbytecne strasi, jde o normalni fyziologicky jev! 🙂

misa

no, ty budou urcite nadsene..

Vlada

Vyzkoušela jsem a je skvělí 😉

zuzka

menstruační kalíšek používám a jsem sním hodně spokojená ze začátku jsem se trošku bála protože jsem nevidomá ale při první ms jsem zístila že je to úplně v pohodě

veronika

ahoj, ja jsem z kalisku taky nadsena. koupila jsem si ho v Countrylifu v Praze a fakt uz me zachranil pri par cestach. dealerka taky nejsem 🙂

Martina

Mám ho půl rok a jsem nadšená.Sice to s ní chce trocu cvik.Ale teď vůbec nevím co je menses.Vždy to byl stres že to zas budu mít.Teď je mi to jedno.

Eda

Kalíšek používám skoro rok a jsem moc spokojená. Neprotéká mi, stačí ho vyměnit max. 3x za den a ušetřím peníze, které bych jinak utratila za tampony a vložky. Paráda.

Dominika

Sama kalíšek používám už přes rok a je fantastický – můžu se na něj kdykoli spolehnout. Navíc jsem díky němu objevila krásu menstruace. Nic nezapáchá, krev je krásná a čistá. Díky svým zkušenostem jsem kalíšek pak také začala prodávat, aby se mohl dostat mezi osatní ženy, které se také jako já bály jej vyzkoušet.
Zdravím.

Klára

Ahoj.. já jsem si koupila menstruační kalíšek a nyní jsem ho zkoušela poprvé a jsem trochu zklamaná, protože stejně protéká a špiním a malou vložku mít tedy musím.. nevím, zda dělám něco špatně.. ale myslím si, že ne.. tak uvidím příště.. ale jestli to bude to stejné.. tak jsem asi vyhodila 600 Kč a vracím se zpět k tampónům.. :o(

Martina

Ahoj kalíšek používám již 3 rok jsem s ním naprosto spokojená když se ho naučíte dobře zavést tak neprotéká už mám takový cit,že cítím,že je plný a při nejsilnějších dnech si pro jistotu vezmu i slip. vložku,ale zašpiním ji jen vyjímečně.Nejsem dealerka a k vložkám už bych se nevrátila

Lara

Ahoj, jsem ráda, že tu čtu samé pozitiva. Já jsem si kalíšek objendala (už je ke mně na cestě :-)) ze dvou důvodů. Už mi vadilo, kolik odpadu vyprodukuji jen za jeden menzes. Je to vždy hora vložek. Z tampónů mi je špatně, takže je nepoužívám. A druhý důvod je právě cestování, vždy jsem vozila na dovolenou a výlety batoh plný vložek. Také je to hygieničtější než si sedět na špinavé vložce v létě …. dámy znáte to 🙂

venuše

dobrý den mám já sama si asi kalíšek obědnám, ale mám dotaz: mám 10letou dceru předpokládám že brzy začne menstruovat a chci jí to co možná nejvíc zjednodušit, může kalíšek používat i takto (malé) děcko? děkuji za odpověď a pochopení nashle Vendys

venuše

dnes mi o kalíšku řekla kolegiňka, já sama pro sebe si jej asi obědnám ale mám dotaz pro mě dost závažný, mám 10letou dceru tak počítám s tím že brzy začne menstruovat a chci jí to co nejvíc zjednoduši a tak se ptám může to použít takto (malé) děcko nebo je lepší začít hezky blbě s vložkami děkuji za odpověď a pochopení Vendys

Klára
venuše:

Zdravím,

já sama ti na tuto otázku neodpovím, ale doporučuji se kouknout na stránky Dominiky Špačkové:

http://www.vedomezenstvi.cz/

a jí se na toto zeptat.

RR

Kalíšek mám třetí měsíc, zpočátku jsem s tím trochu zápasila, ale už je to v pohodě. Dvakrát mi to proteklo, ale pak jsem zjistila, že mám špatně zavedeno, čípek byl mimo. Už jsem se to naučila, přijde mi zajímavé vidět, kolik krve odchází. Rozhodně to není pro dívky, které neměly pohlavní styk, pokud si tedy nechtějí panenskou blánu schválně poškodit.

Apolena
RR:

„Dvakrát mi to proteklo, ale pak jsem zjistila, že mám špatně zavedeno, čípek byl mimo.“

Samozřejmě, že čípek je mimo, kalíšek se totiž necpe tak hluboko jako tampón!

Reg

Kalíšek používám 3 roky a jsem maximálně spokojená. Přála bych si, aby se k používání odhodlávalo víc žen.

Ina

Kalíšek jsem si taky pořídila a je super a to ho mám první měsíc ,ale chci se zeptat jestli to můžu mít při každé antikoncepci mám nitroděložní tělísko.

Iveta
Ina:

Ja ho pouzivam i s teliskem. Ptala jsem se na tech strankach, co jsou v clanku uvedene. Navic jsem kalisek poridila i dceri, ktere je 14 (a doufam, ze je jeste panna:). Psali tam, ze LadyCup je vhodny i pro panny, pokud pouzivaji vetsi tampony a to dcera pouzivala – dostala to uz ve 12 letech. Ted je s kaliskem moc spokojena a myslim, ze uz ho doporucila i nejakym spoluzackam.

Lucka

Kalíšek používám již delší dobu. Jsem zdravotní sestra na JIP a vadilo mi-ať už vložky nebo tampony, že si je musím jít vyměnit hned,když musím-což pokaždé nebylo možné. U kalíšku, až mám čas:)Z počátku jsem měla problém s jeho vydnáváním, ale to je otázka cviku:)Doporučuji všem:)

petra
Lucka:

A jak se cisti? Horkou vodou? z toho bych spis mela strach. Na ceste s vlozkou je to blbe, ale skocis si na hajzlik a vymenis, ale kde bys vymyvala kalich?

Martina
petra:

Vždycky máš u sebe nějakou vodu na pití, nemusí být teplá a nemusí jí být ani hodně… Jen jdu na záchod s petkou.

Pavlina

Já používám kalíšek už 3 roky, nikdy jsem s ním neměla žádný problém. K vložkám ani tampónům se vracet nechci, protože je to zbytečného odpadu navíc a moc peněz. Navíc jsem měla s tampóny problém, že mě vysušovaly a při výměně mě zavádění dalšího tampónu bolelo. Kalíšek se dá zavádět za mokra, což je pro mě pohodlnější. Na cesty vozím kalíšek sebou. Už jsem doporučila svým kamarádkám, a byly spokojené 🙂

Jitka

Tak jsem si ho taky objednala a čekám, kdy přijde. Nejdřív jsem ho chtěla koupit v lékárně. Zašla jsem do lékárny, kterou vlastní lékárnice kolem 35 let. Říkala jsem si, že určitě bude vědět, o co se jedná. Jelikož jsem v lékárně nebyla sama, tak jsem nechtěla moc křičet. Přes pult jsem se jí zeptala, jestli má menstruační kalíšek. Ozvalo se „Co????“.“Menstruační kalíšek“ povídám já už o něco hlasitěji. Koukala na mě jak kdybych přišla z jiný planety a pak mi povýšeně odpověděla „Nemám žádný kalíšek“. No do týhle lékárny už nevlezu. Zkusila jsem se zeptat i v jiné. Tam sice věděli, o co jde, ale řekli, že ho nevedou.Tak jsem sedla k netu a objednala. Snad brzy přijde.

jozko
Jitka:

Zeleznicna stanica Zilina, ranne pokojne nnedelne rano,…..nutne som musel .weee. vbehnem do WC a tam, mala= 15c, velka=20c … dal som do misky drobaky, a pani na mna ‚NA MALUUUu ? ALEBO NA VELKUUU ?? 🙂 kukam na nu neviem ako zareagovat…a ona svojim mocnym hlasom ktory bolo pocut urcite az do Prioru, ‚PANEE IDETE NA MALUUU ?? ALEBO NA VELKUU ??? 🙂 .. naklonim sa k nej… pani, nemusite predsa kricat, je pokojne nedelne raano .. 🙂 ..absolutely embarssing… ked som vychadzal z WC potom sa mi ospravedlnovala, ze vraj, „viete co ja si tu musim vsetko uzit‘ 🙂
..neni to o kalisteku, a neni som ani dama, ale podobny pribeh 🙂

Jitka

Tak ho mám a právě zkouším. Zatím nic nevyteklo, takže super. Ještě není krvácení tak intenzivní, jsem zvědavá, co to udělá zítra.

Renata

Také se ho chystám koupit i když ne asi už na dlouho,ale vyplatí se.Jen nevím kterou firmu vybrat poradí mi někdo.Našla jsem pěkný stránky na koupy vkládám -http://www.biooo.cz/search.php?search=menstrua%C4%8Dn%C3%AD+kal%C3%AD%C5%A1ky&from=0&save=OK

škubánek

Mám za sebou první menstruaci, kdy jsem použila menstruační kalíšek a jsem nadšena. První nasazení a vyndání bylo složitější, musela jsem s tím bojovat, ale s tím jsem počítala. Ke konci už mi to šlo lépe a věřím, že časem a s cvikem se to ještě zlepší. Každopádně nošení je super. Opravdu jsem ho vůbec necítila. Plavala jsem s ním, jezdila na kole a paráda.

KláraMF

Menstruační kalíšek používám několik let, a doopravdy nevím, jak jsem to mohla bez něj vydržet. Menstruace nezapáchá, nejsem v mokru s plastovou vložkou, takže odpadá problém s opruzením. Tampóny jsem vždycky cítila a hodně mě jakoby drhly (tím, že asi vysoušely). Musím uznat, že když jsem ho použila poprvé, byla jsem nadšená jak se dobře zavádí a vyměnuje. Hned jsem odstřihla to vytahovátko. Pak jsem kalíšek nemohla vytáhnout, strávila jsem asi hodinu ve vaně a skoro jsem vzteky brečela, že budu muset někam na pohotovost, ať mi to vytáhnou.. Takže to chce ze začátku cvik. Jsem půl roku po porodu, chtěla jsem si koupit větší velikost, ale zjistila jsem že můžu i dále používat tu menší. Nejsem dealerka, ale skoro bych uvažovala se jí stanu, protože je to věc, kterou bych ráda doporučovala dál.

Dana

Já mám s pohybem v terénu a s řešením hygieny při menstruaci v horách, na vodě a pod. letité zkušenosti. O kalíšku vím od kolegyň, které ho používají v podmínkách naprosto civilizovaných. Upřímně, neumím si jeho aplikaci právě v náročných podmínkách, kde je nedostatek vody, nedostatek soukromí a pod. vůbec představit. Musí se přeci někam vylít, opláchnout, je třeba si umýt ruce po této manipulaci a pod.. Odnést si v batohu vložky (na značku pravda nejsem háklivá), podle potřeby je měnit a omytí rukou i intimních míst vlhčeným ubrouskem, to se dá zvládnot i na hřebenovce bez vody nebo v poušti, to mám vyzkoušené. Od firmy, která vyrábí kalíšky jsem vyzkoušela Lady P neboli „čurokap“. Použitelný je, ale že by řešil čůrání v terénu ažtak ideálně a učinil ho stejně pohodlným jako čůrání chlapské, to nemohu tvrdit. Záleží na oblečení, ale třeba džíny nebo jakékoli přiléhavé kalhoty je třeba dosti spustit, má-li se čurokap přiložit opravdu pořádně a bezpečně. To, že se jen otočíte zády ke světu a s čurokapem se vyčuráte stejně pohodlně jako chlap, to je spíš sen než realita. Máte-li některá s těmito pomůckami nějaké zkušešnosti z terénu a hlavně vychytávky, které vylepší použití, uvítám je.

Káča
Dana:

čurokap jsem si vyrobila z lahve od šamponu a slouží mi dobře. V divočině na něj nedám dopustit. Ale je pravda, že nenosím upnuté kalhoty, které by to asi dost komplikovaly. Kalíšek jsem si pořídila dnes a zatím se s tím ještě peru – pro použití v civilizaci s dostatkem soukromí i vody je to v pohodě, uvidím, jaké budou zkušenosti v lese a na horách…

denusch

Já si konečně koupila kalíšek, pořád sem o něm jen četla. Sice nemám potíže s menstruací, navadí mi, mám ji vlastně ráda, ale vadí mi používání vložek z důvodů finančních, hygieny a ochrany životního prostředí. Ne, nedělám reklamu 🙂 Tu kalíšek snad ani už nepotřebuje. Problém mimo civilizaci v něm vůbec nevidím, ano, je potřeba trocha vody, ale tu vždy nějakou máte. Vyvařovat ho je potřeba jen jednou před prvním použitím počaté mens. Krev se dá vylít do přírody, kam patří, zem ji ráda přijme, je to vůbec ta nejlepší možnost, jak s vlastní menstr. krví naložit, dát ji Zemi. Než vložce, pak koši a nakonec skládce. Ale jak se zdá, je to věc postoje.
http://denuschas.blogspot.com.es/

lenka

Já používám menstruační kalíšek od Mooncupu, koupila jsem si ho asi před rokem, už se mi vrátily peníze a zatím koupě nelituju. Je fakt, že prvních pár cyklů bylo takový tápání, ale už jsem se zajela a v pohodě. Přijde mi fajn ta ekologie a hlavně ho nosím pořád v kabelce a neřeším, jestli mám zásobu vložek a tamponů, kamkoliv jedu. Je fakt, že je to jednorázově docela investice (koupila jsem ho za necelou pětistovku myslím na poharek.cz), ale zase se docela rychle vrátí.

M

Dobrý den,

stejně jako Dana si nedokážu dost dobře představit používání kalíšku někde na tůře v horách, kde je nedostatek pitné vody, takže nějaké vyplachování kalíšku moc nepřipadá v úvahu. Ruce se samozřejmě dají otřít vlhkými ubrousky, ale co s kalíškem? A není to trochu nehygienické? Bála bych se, že si dovnitř zavedu bakterie, které mám na prstech, třeba pod nehty.
A jak se to řeší v noci? Moje menstruace je dost silná a jsem ráda za noční velké vložky, které vypadají jako plínky, a i přesto mi občas protečou. Obávám se, že objem kalíšku nepojme celonoční množství menstr. krve. A probouzet se kvůli tomu, abych si někde v noci v divočině vyplachovala kalíšek…? Když je člověk rád, že na těch pár hodin zalehne, než se zase vydá dál na cestu…
Máte s ním někdo zkušenosti takhle v terénu?
Dekuji.

Jarmila
M:

Dobrý den.
Já osobně mám velmi silnou menstruaci a tamponů jsem vždy měla spotřebu vskutku velikou. Přes užívání tamponů jsem si nikdy, krom posledních dnů cyklu, nedovolila nepoužívat i vložku, pro jistotu. Nemám obvykle možnost si měnit tampon každou hodinu, což je v mém případě většinou v prvních cca 4-5ti dnech cyklu nutné.
Kalíšek jsem si pořídila asi před půl rokem. Dozvěděla jsem se o něm od kamaráda, jehož manželka ho již řadu let používá.
Vzhledem k síle krvácení se i nadále v nejsilnějších dnech musím jistit vložkou, ale oproti tamponům jsem rozhodně spokojenější. Rozhodně už nevstávám v noci. Co neudrží kalíšek, to zastaví vložka.
Jsem vděčnou majitelkou kalíšku o velikosti cca 34 ml a chystám se ke koupi ještě jednoho o velikosti 42 ml od jiné společnosti. S prvním jsem spokojená, ale prostě je malý a větší firma nevyrábí, tak doufám, že větší bude lepší pro silnější dny, a ten menší budu používat při slabším krvácení.
Uznávám, že manipulace s kalíškem na toaletě, kde není zpravidla moc místa, aby se dal pohodlně zavést, umyvadlo obvykle mimo kabinku a také voda v pet lahvi není zrovna hitparáda, ale například v přírodě to vůbec nevidím jako problém. Tu petku s vodou máte u sebe i na tůře. Zajisté už unesete jednu půllitrovou láhev navíc na oplachování kalíšku případně rukou. Na ruce vám pomůžou i vlhčené ubrousky.
Rozhodně bych se nebála infekce, pokud dodržíte hygienu, jak jen to půjde. Já si omývám ruce desinfekčním gelem, pak je opláchnu vodou, abych do sebe nezanášela zbytky gelu (asi hlavně pro můj pocit), tedy pokud nemám možnost tekoucí vody na umytí rukou před zaváděním kalíšku.
Žiji střídavě ve dvou státech a kalíšek používám i na cestách (6-10 hodin v autě) a bez problémů. Teď jsem si ho zapomněla přivézt s sebou. Musím říct, že nucený návrat k tamponům je pro mě dostatečným trestem a věřím, že kalíšek už doma při příštím odjezdu nezapomenu.
Kalíšek má své výhody i nevýhody, stejně jako tampony a vložky, ale pro mě je to z těchto možností ta nejlepší.
Navíc jsem upřímně ráda, že nemusím řešit, zda mám doma zásobu těchto hygienických potřeb, zda jsem nezapomněla vynést koš, který rychle začne zapáchat a hlavně, že nezanáším životní prostředí dalším odpadem, v tomto případě snadno nahraditelným ekologičtějším kalíškem. 🙂
Kalíšek se snažím přiblížit ženám a dívkám ve svém okolí. Hodně jich o něm neví, nebo má strach, případně předsudky.
Omlouvám se za román, ale snad mé zkušenosti někomu pomohou.
Jarmila

Martin

Moje žena používá kalíšek víc než 10 let….

Kateřina

M: Kalíšek je vyroben z lékařského silikonu. Proč je použit právě lékařský silikon?

Materiál je antibakteriální!

Tento materiál má takové vlastnosti, že se na něm neudrží a nemnoží mikroorganismy/bakterie.
Srovnání materiálu kalíšků s vložkou a tampony

Vložky a tampony jsou vyrobeny ze savého materiálu (buničiny), který podporuje množení bakterií.
Vložky a tampony tak podporují vytváření nebezpečného prostředí pro tělo ženy.
Tyto kalíšky jsou vyrobeny z lékařského silikonu, který se již po 50 let používá v lékařství a vkládá do lidského těla, jako například srdce. Napadlo by Vás dát si kus tampónu do srdce? A přesto je ženy pravidelně zavádějí do svého těla.

I kalíšek je možné vylít a vytřít dětským zvlhčeným ubrouskem.

Pokud máš silnou menstruaci je potřeba kalíšek opravdu vyprazdňovat častěji. V noci většinou není krvácení silné, teda aspoň u mě. Pokud máš silnou je možno kombinovat kalíšek s menší vložkou na noc…
Jinak já s ním jezdím na koni a chodím do sauny a všechno v pohodě. Menstruaci mám silnou jen první dva dny pak už je to pohoda. Na horách jsem s ním zatím byla jen jednou a je to stejné jako s tamponem, prostě nějak si člověk poradí a naplánuje…Rozhodně méně stresu :O)

Kdybys chtěla ještě něco vědět, kalíšky i prodávám, tak se i ozvi. Nebo koukni na moje stránky je plno info i zkušeností od ostatních žen.

Katka
http://www.mujmenstruacnikalisek.cz/

Kamis
Kateřina:

S tím srdcem a silikonem bych byla trochu opatrná. Nejsem odborník, ale vím, že cévní náhrady a srdeční chlopně se dělají z jiných materiálů. Nicméně zpět ke kalíškům, dělají se i z jiných v humánní medicíně běžně používaných materiálů. Jenom nejsou určeny k vyvařování. Příkladem budiž Softcup. Trochu mne mrzí, že o něm zase tolik žen neví. Protože ideální a univerzální řešení menstruace v podstatě neexistuje. Každá jsme jiná. No a kdo má problém právě se silikonem, může vyzkoušet Softcup. Pro mě je kombinace jednorázových a opakovaně použitelných Softcupů skvělým řešením zvláště na cestách. Navíc jsou země, kde se dá koupit v síti drogerií. U nás na netu.

Lea

Můžu se zeptat, jak se kalíšek používá bez vody a ještě v nehygienických podmínkách? Nechápu to!
Kalíšek mám, ale VŽDY si ho měním pouze ve sprše. Jinde toho nejsem schopná..
Pokud jedu někam, kde 3 x denně nemůžu do sprchy, tak si ho s sebou ani neberu, protože ho tam stejně nemůžu použít:( Lea

Barbora
Lea:

Naprosto jednoduše 😉 Sednu na záchod /případně zadřepnu někde za stromem/, ruce otřu ubrouskem či antibakteriálním gelem, vyndám a vyliji kalíšek, z předem otevřené petky opláchnu kalíšek, trochu ho otřu, složím a zase zavedu. Ruce a frndu otřu ubrouskem a jede se dál. Bydlím na velké koleji, takže s petkou funguji už od začátku používání kalíšku, jelikož tu nechci někoho znechucovat u umyvadla. A když je nejhůř, dá se kalíšek opláchnout i středním proudem moči, vzhledem k tomu, že je za normálního stavu sterilní :)) člověk pak ani na vodě nebo trampu nemusí řešit, kam s nechutnými smrdutými balíčky vložek/tamponů

Míša

Kalisek pouzivam pres tri roky. Po prvnim vyzkouseni jsem ho chtela vyhodit, jelikoz mi ho neslo vyndat ven :). Pak jsem mu ale dala jeste jednu sanci. Od druhe menstruace uz na nej nedam dopustit. O menstruaci vubec nevim, obcas na kalisek i zapomenu a vyndavam ho po 12ti hodinach a nikdy me nezklamal. Rada beham a jezdim na kole, coz s vlozkami byl vzdy nadlidsky ukon (pri behu vytykalo najednou hodne krve, na kole jsem se zase hrozne zaparila). Pokud to slo, sport jsem uplne odkladala. Co mam kalisek, neodkladam uz vubec nic. Bazen, kolo, beh, cestovani. Kenpovani pod stanem uz take neni zadny problem kdyz to zrovna vyjde na me dny. Proste staci petka s vodou a nic jineho nemusim resiit 🙂 nejsem zadna dealerka, ale musim rict, ze kdyz se me kdokoli na to zepta, jen mu to doporucuji, protoze to proste ma jen same vyhody a zatim jsem neprisla na zadnou nevyhodu. Jen tomu musi clovek dat sanci a mit trochu trpelivost pri prvnich menstruacich. Naucit se ten ,,grif“ a pak uz je to super. Ze zacatku mi vyndani a znovu zabdani trvalo cca 8-10 min, ted mam cely proces hotovy behem minutky :))

KamcaKralova

Jak je kalíšek spolehlivý při koupání? Ptám se, protože mám zaplacený kurz plavání, který mi koupila kamarádka odtud: https://potapeni.seawolf.cz/. A podle mých výpočtů bych pravděpodobně měla mít “své dny”, tak hledám nějaké příjemné řešení, abych si to mohla pořádně užít.

Ivulenka

Tak to i já jsem o menstruačním kalíšku docela dost dlouho přemýšlela a docela dost informací jsem se dozvěděla právě díky vám a hlavně díky této diskuzi zde – https://zivotavyziva.cz/menstruacni-kalisek/ a také té tady… Myslím si, že je to určitě moc fajn alternativa k tomu, co my všichni známe a je to nějakým způsobem budoucnost 🙂

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: