Díky couchsurfingu si ustelete na gaučích po celém světě

Díky couchsurfingu si ustelete na gaučích po celém světě

Poznat svět můžete i jen s pár drobnými v kapsách, a to nemusíte spát zadarmo jen ve stanu nebo snad pod širákem. Nadšení cestovatelé, batůžkaři, si vzájemně vypomáhají sdílením svého volného gauče.

Couchserfovat se dá po celém světě, volné gauče jsou už skoro ve všech koutech planety. Člověk si může vybrat hned z několika internetových komunit a portálů, které možnost sdílení gauče nabízejí.

Couchsurfing je celosvětový fenomén, který podporuje nízkorozpočtové a zážitkové cestování. Nejde jen o přespávání zadarmo. Couchsurfing je totiž především o sdružování lidí, sdílení informací a poznávání nových kultur. Při návštěvě místních se totiž můžete dozvědět věci, které se v turistickém průvodci nepíší. Jen místní vám totiž poradí, kde jsou nejlepší hospody, jak se vyhnout frontám u památek a kde jsou místečka, na kterých se nebudete muset tlačit s autobusy fotoaparáty ověšených turistů.

Samozřejmě že couchsurfing není asi pro každého, vyžaduje trošku odvážného ducha a také chuť seznamovat se s novými lidmi. Když se k někomu nastěhujete na noc, neměli byste za sebou zavřít jen tak dveře a s hostitelem neprohodit alespoň pár slov. Přeci jen je couchsurfing především o potkávání nových lidí a poznávání odlišných kultur. Pokud tedy raději o samotě po nocích na cestách meditujete a z konverzace s ostatními máte kopřivku, dobře to zvažte.  Hold někomu spíše vyhovuje dopředu rezervovaný hotel či postel v hostelu, i to má však své výhody.

Jak na to?

Jednoduše. Začít může každý a to kdykoliv. Stačí si jen vybrat internetový portál, který vás nejvíce osloví. Každému sedí něco trošku jiného, naštěstí je však výběr docela široký. Vybrat si můžete třeba z Couchsurfing.org, HospitalityClub.org, Servas.org, Pasportaservo.org a mnohých dalších.

Zaregistrujete se a můžete začít plánovat výlet. Začnou se vám hlásit surfaři, kteří by rádi na cestách světem využili vaší pohostinnosti a přespali u vás doma. Stejně tak vy, můžete samozřejmě využít nabídky ostatních a přenocovat na gaučích v nejrůznějších koutech planety.

Couchrequest – začít může i úplný zelenáč

Začít couchsurfovat může opravdu každý. Nemusíte mít hromadu referencí ani virtuálních přátel, i když s nimi je to samozřejmě snadnější. Stačí se odhodlat, vybrat si místo a poslat osobní zprávu, tzv. couchrequest. Vyhněte se otřepaným frázím, buďte osobní. Jen tak můžete zaujmout.

Mnohem jednodušší je také získat volný gauč v menších městech. Najít totiž místo v turistických metropolích jako je Londýn, New York nebo Paříž chce opravdu pořádnou výdrž a i kousek štěstí. Tamní couchsurfeři dostávají pravděpodobně desítky žádostí o nocleh, a tak se na vás nemusí jednoduše dostat. Zkuste si však najít nějaké městečko poblíž, místo Bruselu si k přespání zvolte třeba Antverpy, vaše šance se tak několikanásobně zvětší. Gaučů je tam požehnaně a poptávka je mnohem nižší.

Jednička mezi gauči

Největším a nejznámějším portálem je Couchsurfing.org. Má již přes 7 milionů členů ve více než 100 000 měst po celém světě. I mezi Čechy patří k nejčastěji využívané komunitě. „Jsem na CouchSurfingu již asi čtyři roky. Převážně hostím lidi u sebe doma, za ty roky jsem měl určitě přes padesát surferů. Několikrát jsem při cestách do zahraničí také sám surfoval. Nikdy jsem neměl žádný problém. Nejhorší, co se může stát, je, že si s druhým člověkem úplně nesedneme – vše se pak odehraje v rovině slušnosti a pohostinnosti, ale nebudou z nás zkrátka kamarádi,“ popisuje své zážitky student medicíny Marek Veselý.

Couchsurfingu rozhodně doporučuje i třicetiletý IT specialista Pavel Svoboda. Ale ne každému. „Člověk musí být otevřený, tolerantní a pokorný. Když mě někdo pustí k sobě domů, mám pouze minimální očekávání – místečko na přespání a tekoucí vodu. Cokoliv nad to považuji za nadstandard a jsem za to vděčný. S tímto přístupem je surfování vždy skvělý zážitek,“ dodává.

První vlaštovka

Na výběr máte i z jiných komunit. Jako první ve světě začala fungovat komunita hospitalityclub.org. I ta má mezi Čechy své fandy. „Mám raději hospitalityclub, je podle mě více „evropský“, přestože funguje také po celém světě. Couchsurfing je na mě takový příliš americký. Členem Hospitality Clubu jsem už nějakých pět let, za tu dobu jsem tam potkal hodně více či méně zajímavých lidí, z nichž asi s deseti udržuji pravidelný stálý kontakt. Byl jsem jejich hostitelem i hostem,“ svěřil se student Viktor Koutný z Brna.

Kladné zkušenosti má s Hospitalityclubem i Hynek Dočekal z Prahy. „Zjistil jsem, že i když byste se vůbec touto formou nesnažili sami někam cestovat, už jenom poskytnout ubytování jiným a povídat si s nimi je velkým zážitkem, který stojí za to. A vůbec nevadí, jestli vaše angličtina není perfektní, protože ta jejich také často ne a pro obě strany je to velká příležitost se zlepšit,“ dodal.

Mezi největší couchsurfingové komunity patří:

www.hospitalityclub.org

www.couchsurfing.com

www.pasportaservo.org

www.globalfreeloaders.com

www.stay4free.com

Vyzkoušet však můžete také některý z těchto specificky zaměřených portálů:

Ženy ženám – www.womenwelcomewomen.org.uk
Lesbičky a gayové sobě – www.lghei.org
SERVAS – www.servas.org

Epojištění

Partnerem článků je ePojisteni.cz – největší poskytovatel online pojištění. Pomůže vám vybrat nejlevnější cestovní pojištění. Nabízí online sjednání i v den odjezdu.

Zkušenosti čtenářů

Honza

My poprve vyuzili couchsurfing v Keni – dve noci u suprovych lidi v Embakasi (predmesti Nairobi) a jednu noc u tradicni rodinky v Eldoret. Mame na to skvele vzpominky. Diky couchsurfingu se clovek dostane trochu „hloubeji“ do zeme, ve ktere cestuje – pozna mistni lidi, dostane se na mista turistum skryta a kam by se bez mistnich ani nevydal… Byl to proste uzasny zazitek a couchsurfing opravdu doporucuju! V prosinci letime do Indie a take uvazujem o couchsurfingu alespon na dve noci.

Adam

Je to hrozně zajímavé, vždy jsem chtěl potkat lidi z celého světa, povykládat si s nimi a poznat jejich kulturu..Jen neporadíte mi prosím z vlastní zkušenosti, když cestujete někam, tak couchsurfujete celou „dovolenou“ nebo se někde ubytujete, a přespáváte u couchsurferů na jednu nebo dvě nocí?

Tento příspěvek byl redakcí smazán jako nevhodný

ripper6

Ano zni to zajmave. Jenze zapomina se napsat, ze je treba udrzovat kontakt nez prijedete. Nemuze clovek jen tak, domluvit ze prijede a potom dobu nic. Netusim zda to lze jen po netu, ale potom treba musime posilat si sms, pripadne i zavolat a to uz neco stoji. Dale to uz potom vyzaduje i dobre umet Anglicky. Jinak tezko po tel pokecate. Stejne tak na miste, pokud dotycny neumi dobrej AJ, nebude ten pokec prilis silny 🙂
Takze je to zas jiste bremeno, ktere musite resit a take tam nejak rozumne dorazit dle dohody. Pokud odjedete nekam a prijedete dyl, nemusi mit dotycny uz cas a muze se i urazit. Navic je to asi vhodnejsi pro nekoho, kdo muze i v CR nechat nekoho prespat. Asi nebude uplne koser, rict ze nemate misto a tak to nejde.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: