HedvabnaStezka.cz SvetBehu.cz Pohora.cz SvetOutdooru.cz TuleniPasy.cz Pádler.cz Festival OBZORY Expediční kamera SNOW Film fest Klub cestovatelů Praha/Brno

HMYZÍ SPECIALITY ŠÉFKUCHAŘE

 

Jídlo teď

 

 

Hmyzí kuchyně v Klubu cestovatelů pod taktovkou šéfkuchaře Milana Václavíka

Máte chuť zažít nevšední gurmánský zážitek? Chcete zkusit něco výjimečného? Přijďte ochutnat hmyz k nám do restaurace. Návštěvníci na vlastní oči uvidí přípravu hmyzu, tepelnou úpravu a samozřejmě ochutnají veškeré speciality večera. Celá akce je doprovázena odborným výkladem hmyzího šéfkuchaře Milana Václavíka.



Kde hmyz ochutnat?

  • Každou druhou neděli pořádáme večer na téma hmyzí speciality přímo v Klubu cestovatelů v Brně, přesné termíny najdete v našem programu. Cena hmyzího večera je 279 Kč a je potřeba si rezervovat místo dopředu.
  • Druhou možností je pozvat našeho šéfkuchaře k vám do restaurace či na firemní párty.

 

Šéfkuchař Milan Václavík

 

Šéfkuchař Milan Václavík

Vystudoval brněnskou SOŠ Charbulova v oboru kuchař. Pracoval v Rakousku a Anglii jako Head Chef ve francouzské hotelové restauraci. V současnosti pracuje jako šéfkuchař v Arabsko-indické restauraci Klub cestovatelů v Brně. Aktivně cestuje za jídlem do exotických zemí, píše články o etnokuchyních, přednáší pro školy o exotickém jídle a pořádá multikulturní programy pro mládež zaměřené na kurzy vaření arabské a indické kuchyně. Entomofágii se věnuje od roku 2011.

Více informací najdete na Cestyschuti.cz nebo www.hmyzikuchyne.cz.

Entomofágie: pojídání hmyzu

Využití hmyzu jako potravy (odborně entomofágie) je zcela běžná záležitost ve většině zemí světa – tedy až na onen „vyspělý“ Západ. V Africe, jihovýchodní Asii a severní část Latinské Ameriky nejen, že na konzumaci hmyzu doslova závisí lidské životy, ale tato početná skupina živočichů je především vyhledávanou lahůdkou. Je otázkou, proč i v bohatých průmyslových státech není entomofágie rozšířená a neobohacuje tak jídelníček spousty lidí – vždyť kromě nesmyslných předsudků neexistuje snad ani jeden objektivní důvod, proč nejíst hmyz. I v Japonsku, což jistě není žádná rozvojová země, jsou běžně k dostání dárkové koše plné jedlého hmyzu...

Hmyz obsahuje vysoce kvalitní bílkoviny a to až v 80% množství, obsah tuku kolísá – některý hmyz je velmi tučný, což je důležité pro obyvatele rozvojových zemí, jiný má zase tuku mizivé množství, což jistě ocení lidé posedlí nízkokalorickými potravinami, držící si linii. Vzhledem k obsahu do jisté míry nenasycených mastných kyselin, může být hmyz kvalitou přirovnáván k masu drůbeže či ryb. Na rozdíl od jiných živočichů, ze kterých až 40% živé hmotnosti tvoří nevyužitelný odpad, je ve většině případů možno hmyz konzumovat celý. Jistě není potřeba zdůrazňovat obrovskou reprodukční schopnost hmyzu, která je mnohanásobně vyšší než u běžně chovaných zvířat.

Zajímavých je několik čísel – entomofágie je rozšířena ve 113. zemích světa a počet etnických skupin živících se hmyzem se blíží číslu 3000. Dosud je známo přes 1400 druhů jedlého hmyzu, což jistě není vzhledem k celkové početnosti druhů (kolem 400 miliónů) konečné číslo. Např. v Mexiku je po hovězím a fazolích hmyz třetím národním jídlem – využívá se takto asi 200 druhů. A ještě jeden neuvěřitelný, ale přesto pravdivý údaj – kdybychom zvážili všechny živočichy obývající souši planety Země, desetinu z této váhy by tvořili termiti a mravenci. Řád Insecta zahrnuje široké spektrum jedlých druhů: od klasických moučných červů, termitů a mravenců, přes larvy vos a včel až po sarančata, cvrčky a brouky. Mezi nejčastěji pojídané druhy hmyzu patří ty, které žijí ve velkých skupinách a vytvářejí husté populace, které se dají snadno a rychle nasbírat.

Přednášky o hmyzí kuchyni

Málokdo ví, že hmyz je blízký příbuzný humrům a krevetám (patří do stejného kmene) a že je stejně chutný a přitažlivý jako jeho známější a dražší příbuzní korýši. Naprosto chybná je představa, že hmyz je špinavý a přenáší různé nemoci. Ve svém exoskeletu totiž vyrábí antibiotické látky, které nedovolují přítomnost člověku nebezpečných mikroorganismů. Navíc se hmyz upravuje tak jako jiné živočišné potraviny, tepelně (zasyrova se jí opravdu jen vybrané exotické druhy).


27.05.2015, Katka Smolová