HedvabnaStezka.cz Pohora.cz SvetOutdooru.cz SvetBehu.cz TuleniPasy.cz Festival OBZORY Hydromagazín Expediční kamera SNOW Film fest Klub Hedvábná Stezka Klub cestovatelů Praha/Brno

ETNOKUCHYNĚ A RECEPTY

POSLEDNÍ DISKUSE

Hummus místo knedla-vepřa?

Hummus místo knedla-vepřa?

 

Pokud přemýšlíte nad tím, co uvařit k nedělnímu obědu, nechte se inspirovat pestrou a velmi chutnou arabskou kuchyní. Pod pro nás prapodivnými názvy jako hummus, soosí nebo faláfel se skrývají opravdové lahůdky.



Základy arabské kuchyně

Maso - vepřové maso v arabské kuchyni nenajdete. Je pro muslimy zapovězeno koránem jako nečisté. Že je to pro Čechy vykrmené vepřo-knedlo-zelovou dietou nepředstavitelné? I bez vepřového masa však není arabská kuchyně o nic chudší. Vynikající jídla se totiž dají vykouzlit s masem kuřecím či skopovým. Obzvláště ze skopového umí arabská kuchařka vykouzlit velmi lahodné speciality. Tady totiž neplatí zažitý mýtus, že skopové se vždycky pozná po čuchu.

Chléb - Na křupavou kůrku vypečeného bochníku v arabských zemích nenarazíte. Chléb tu má totiž poněkud placatější podobu. Placky všech chutí, vůní i velikostí jsou základem všech příloh. Placky mohou být z těsta kynutého i nekynutého. Vyrábí se v tradičních pecích, ale i v moderních pekárnách. Často slouží i k nabírání pokrmu místo příboru.

Koření - Gurmánský zížitek začíná v arabských zemích často již na tržišti. Správný trh s kořením hýří všemi barvami i vůněmi. Prodejci se přímo předhání v tom, kdo lépe vystaví své zboží. Výjimkou tedy nejsou ani desítky centimetrů vysoké pestrobarevné homole toho nejvoňavějšího koření. Jen pozor na názvy. Často se požívají názvy krajové.

Sladkosti - Sladkosti jsou od slova sladké. Arabské cukrovinky jsou ve sladkosti nepřekonatelné. U nás je asi nejznámější turecký med, ale zákusků je v arabské kuchyni mnohem více. Nejčastějšími přísadami je med a různé druhy oříšků a mandlí.

Praktické rady a recepty

Faláfel - smažené cizrnové "karbanátky" v chlebové placce

Soosí - arabský chleba s cibulkou a vejci

Hummus - Cizrnová pasta, nejčastěji podávaná jako předkrm

Bílá rýže - tradiční příloha s netradičním kořením

Jehněčí maso - Je doma v kuchyni každé arabské země. Tady je v jemenské variantě

Fetha - sladká jako med

Šafůd - Tradiční jemenský předkrm. Kukuřično-obilná kynutá placka s jogurtem a bylinkami

Zahawak - rajčatová omáčka

Chubs - Jedna z mnoha variant chlebových placek.

Toto ale zdaleka nejsou všechny recepty na skvělá jídla arabské kuchyně.

Znáte nějaký dobrý nebo osvědčený recept z arabské nebo jiné exotické kuchyně? Pošlete nám ho do redakce, aby ho mohli vyzkoušet i ostatní čtenáři.


18.04.2008, Katka Roudnická


Diskuse


Ještě donedávna jsem si myslel, že vepřové je pro muslima opravdu zapovězené. Avšak jen do chvíle, kdy si má známá pozvala do Čech svého přítele z Tunisu. Na Václaváku si nechal naložit vepřovou klobásu v množství větším, než malém a po poznámce "Ty přece vepřové nesmíš." odpověděl: "To platí jenom u nás. Tady mě nikdo nevidí!" Vepřo-knedlo-zelo i vepřové řízky si pak dopřával dosytosti. Trochu překvapivé, ale zato dost úsměvné. Islám totiž pro některé platí jenom "u nich". Tady oko Alláha asi nevidí...
28. 04. 2008, 00:40:23

Sem vložte diskusní příspěvek.


 
 +   = 
*napište slovy, kolik je pět plus pět
 
* - antispamový filtr není vyžadován u registrovaných přispěvatelů
 

RSS této diskuze

NAJDI SI ČLÁNKY V OKOLÍ

KALENDÁŘ AKCÍ


ANKETA

Co nejhoršího vás na cestách překvapilo v hotelovém/hostelovém pokoji?

Štěnice
Nadměrně velcí pavouci
Had
Gekoni
Absence okna
Absence postele
Absence čokoládky na polštáři
Šváb
5 a více švábů