Re:Indie - listopad 2012
19. 02. 2012, 20:10:58
Laďa
Ahoj Evo
Před odjezdem jsem sledoval aktuelní zprávy od lidí, co zrovna byly v Indii a uváděli, že tam nemohou něco sehnat: Hned jsem letěl do města a kupoval vše, protože jsem věděl, že část pobytu budeme i mimo civilizaci někde v ašrámech mezi rýžovým polem, také v pralese a pod. Také jsme měli plánovaný pobyt i ve městech Bombaji, Puttaparti, Tirumanomalai,Palakad, Kollur, ale nevěděl jsem, kolik tam budu mít času na shánění něčeho po obchodech a zda tam vše bude k sehnání. Tak byly zprávy např.že nemohou sehnat toaletní papír nebo papírové kapesníčky (vše jsem tam běžně sehnal ve smíšeném obchodě), nebo teplé vložky do ponožek, když se stojí dlouho v chrámu na kamené zemi( to jsem pak nepotřeboval). Také jsem zbytečně nakoupil drahou moskytiéru, repelenty, odpuzovače komárů do zásuvky a pak jsem tam vše viděl v obchodě za směšnou cenu. Nejvíce jsem však vezl léků i obvazů a ortrézu na kotník,rameno, koleno,loket a pod, kdybych měl někde problém v pralese nebo na výstupu na nějakou horu.Ale naštěstí jsem to nepotřeboval, ale o prevenci proti infekci a lécích až třeba jindy.
Také nemá smysl vést navíc žádné šaty a boty, vše se tam dá lehce sehnat, ve městech jsou obchody jak u nás a na vesnicích stánky, včetně krejčích, kadeřníků, žehlení a pod.
Bohužel mě teď do toho něco náhle vlezlo a musím končit, tak se ještě ozvu třeba zítra. Ahoj
Odpovědět
Re:Indie - listopad 2012
21. 02. 2012, 22:51:25
Láďa
Ahoj,předevčírem jsem musel ukončit psaní předčasně, tak se to pokusím nějak dokončit. Jak jsem uvedl, tak pokud se jede po městech, tak alespoň v jižní Indii šlo sehnat snad vše potřebné. Byl trochu rozdíl ve střední Indii v relativně moderním Putaparty a na východě v starodávném Tirumanovalay v republice Tamil Nadu - ta na mě působila nejzaostaleji, ale zase např. víc na jihozápadě v republikách Kerala a Karnataka byly smíšené obchody potravin, domácích potřeb a drogerie úplně se vším. Pokud musíš všechno tahat na zádech v batohu a šetřit místo i váhu, tak bych si již nevezl šaty ani boty, je lepší si tam koupit místní lehké a vzdušné vč. triček, také sandály i tenisky a vše laciné. Také veškerou hygienu vč.prášku na praní, repelentů, ubrousků.
Trochu pikantností k té hygieně: toalaťák se tam do tureckého záchodu nepoužívá, zadek (i předek) se omývá vodou z hrníčku, a je to makačka přijít na to, jak to dobře udělat a také si nezacákat šaty a boty. Zkus si to doma nacvičit a uvidíš. Řešení na hotelu je jednoduché, na WC se úplně svléknout a mít osušku, ale ve městě a ve vlaku bych snad ani na takové WC na velkou nevlezl, pokud tě však nechytne průjem, to už je pak vše jedno. Také je problém jak rychle umýt vodou z hrníčku, která nemá sílu proudu, pošpiněnou šlapko-mísu, desítky pokusů, voda proteče a stále nic spláchlé. A za dveřmi čeká na WC netrpělivě i druhý spolubydlící a nechceš před ním vypadat jako čuník. Nikde totiš nebyla na WC štětka ani nic podobného. Napadne Vás rychlé a efektivní řešení? Jen v Putaparty v ašrámu u Sai Baby byly záchody evropské splachovací i sprcha v ubytovně pro cizince za 50 Rps(25 kč)za noc a den. V Tirumanovalay na hotelu, jak se tu říká každé ubytovně, za 300 Rps (150 Kč) už jen šlapky a sprcha byla jen dírka ve zdi o průměru asi 1 cm ve výši asi 2m. Podle toho jak se povolil kohoutek u země, tak se nastavil proud, aby na vás přesně docákl a ne na protější dveře nebo naopak jen netekl po zdi. Teplá voda se většinou ohřívá jen venku v trubkách od slunéčka a bývá spíše jen vlažná. Ale při cestě zpět jsme všichni po 24 hodinách cestování vlakem ocenili na letišti v Bombaji turecký záchod i když tam byly i evropské splachovací. Ten turecký měl již místo hrníčku na boku u země malou spršku s asi metrovou hadičkou. Takže jsme se tam všichni sprchovali na bobku, a jak rádi,sprchy tam nebyly jen umyvadla.
Vezl jsem si také mini rychlovarnou konvici a k ní misku na instantní polévku nebo čaj, ale misku i polévky a čaj tam seženeš,ale konvici jsem nikde neviděl a tu jsem denně využil a stále kolovala i u ostatních čajařů a kafařů.Doporučuji.
Pokud budeš spát na obyčejných malých hotelech a ubytovnách, a budeš si každý večer prát jediné oblečení, tak je dobré mít něco na sušení prádla,oni suší většinou venku na trávě a keřích, na pokoji sušáky nejsou, ale venku jsou drzé opice zlodějky! Takže dost dlouhou pevnou šňůru, ale problém za co ji na pokoji uvázat, většinou jsou tam ve výšce jen dřevěná futra dveří a naproti nim pak okno, když má mříž je to ok. Podobný problém s moskytyérou, stropy vysoké a betonové. Nemohl jsem sehnat alespoň dvě-tři pevné skobičky se závitem do dřeva na ty futra, aby bylo kam uvázat šňůru a také pevné tak, aby to uneslo mokré prádlo. Takže doporučuji vzít si lustrháčky a malý navrtáváček. Hřebíčky se ohnou i vytrhnou a nejdou opakovaně použít. Jako elektrotechnik jsem si vezl i mininářadíčko, ale již doma si udělal z tenké dvojlinky asi dvoumetrovou mini prodlužku na 220V (oni nemají zemnicí kolík, takže dva dráty stačí)protože konvice má jen půlmetrovou šňůru. Jakobych to tušil na jednom pokoji jediná zásuvka u dveří nahoře vedle vypínače světla a na jiném zase jediná uprostřed manželské dvojpostele. Takže bych tu konvici musel celou dobu vaření držet ve výšce v ruce, nebylo ji na co položit v dosahu její krátké šňůry. Takto mě prodlužka dosáhla až na zem nebo židli. Také jsem měl malé noční světélko do zásuvky, protože když v podvečer vypnul proud a naskočil diselagregát, tak nižší napětí již nenastartovalo zářivku a ta jen stále blikala a cvakal startér. A jak na potvoru většinou na pokojích byla funkční jen ta zářivka, žárovky byly spálené.
Musím již končit, protože jsem zjistil, že když dlouho píši, tak pak při odeslání již je stránka odpojená pro nečinnost, nebo nevím proč a nejde to pak odeslat.
Tak zase příště, třeba něco o lécích, očkování, malárii nebo dopravě a pod. vyber si co dříve.
Ahoj Láďa
Odpovědět