Re:Re:Re:Práce v UK
29. 06. 2009, 10:24:17
Honza
Nazdárek,
s Ajobem mám taky zkušenosti. Plně souhlasim s tím co píše ve svém dlouhém odstavci Jakub. Jen bych k tomu ještě pár věcí doplnil - jakmile jednou zaplatíte poplatek agentuře, dostáváte se do určité smyčky. V tu chvíli víte, že odjedete do zahraničí, že budete pracovat nejméně tak dlouho, aby se Vám to aspoň zaplatilo (pokud Vás to nebude bavit) a že budete díky tomu třeba muset slevit ze svých požadavků. Popíšu Vám mojí zkušenost. Práce lepení štítků, která se zdá jako pohodová, není tak docela milá jak se zdá. Bylo tam mnoho různých podmínek, překážek, háčků a nepříjemností. V Ajobu jsem se před podpisem smlouvy ptal, jestli budu pracovat v Anglii pro nějakou agenturu. Řekli mi že ne, že budu pracovat přímo pro anglického zaměstnavatele. Lhali mi i nelhali. Skutečně jsem pracoval pro anglického zaměstnavatele, ale tím zaměstnavatelem byla agentura Now recruitment, kam Vás od Ajobu přepinknou. Člověku dají jen zákonem stanovenou minimální mzdu. Jejich business tím ale nekončí. Většina těchto agenturních zaměstnanců bydlela v Birminghamu a Nottinghamu a ti byli "povinni" dojíždět sběrnými dodávkami do místa pracoviště, což byl v mém případě NYK Logistic v Tamworthu (asi 40 km cesty z Birminghamu). Jestli jedete 2x nebo 5x za týden v ceně za dopravu nehraje roli. Týdně Vám strhnou 20 liber (podzim 2007). Původně nás řidič (Pakistánec) nabíral i vyhazoval blízko našeho bydliště, ale pak se to nějak řešilo s agenturou a ta nás upozornila, že nástup i výstup má být v centru od budovy agentury, a tak to i bude. Do centra jsme to měli 45 min. pěšky a autobusy tak brzo ráno moc nejezdily. Řidič od nás začal vybírat 2 libry týdně od každého za to, že pro nás bude dělat to samé co bylo doposud samozřejmostí. Pokud jde o řidiče, záleží na koho narazíte, ten náš byl v pohodě, ale jezdil jak prase, pouštěl nám nepříjemně hlasitou hudbu(za což bych ho po ránu nejradši zabil) a občas byli v dodávce i stojící nebo sedící na zemi.
Veřejnou dopravou se v tak časných hodinách do práce dostat nedalo, a tak nezbývalo než se takto nechat "okrádat" protože když se např. 2 kluci přestěhovali do vzdálenějšího města, chtěla po nich agentura, aby jezdili autem do Birminghamu a tam nasedali na sběrný van. Prosadili si vlastní dojíždění a výsledkem bylo, že je agentura přestala posílat do práce (jen občas). Takové je jednání Now Recruitment. Když Vás potřebují, honem rychle do práce a makat. Ale jinak s Vámi budou zacházet jak s dobytkem. Krom toho jsme první den podepsali hromady papírů, které jsme nestihli a ani nemohli přečíst a v rukou jsme neměli nic. Alespoň takovou zkušenost mám s touto agenturou v Birminghamu.
Práce samotná nebyla jen o lepení štítků. Na lepení byly limity, které každý musel zvládnout, jinak mu bylo neustále vyhrožováno vyhazovem. Nikdo už nebral v potaz, že můžete dostat paletu o stovkách malých krabiček, kde to jde jako po másle a za pár hodin máte "hotovo", zatímco jiní dostávají palety třeba o 20 velkých, těžkých kusech, se kterými se špatně manipuluje. Jelikož převaha všech zaměstnanců jsou Poláci a palety mnohdy přidělovaly Polky, snadno si domyslíte, jaké palety jste dostávali a jak jste byli schopni plnit limity. Často byli k vidění lidi vzájemně se tahající o palety, podlejzání těm co palety přidělují, tahání se o paletové vozíky, který bylo málo a dokonce i o paletové štítky, které byly nutné pro "uzavření" palety a bylo jich vždy žalostně málo. Každé (neustálé) zdržení Vás stále více oddalovalo splnění limitu, který byl i tak dost našponovaný. A třešnička na závěr - během 12ti hodinové šichty byla čtvrthodinová pauza v 9h, dvacetiminutová v poledne a desetiminutová kolem třetí hodiny. A na to vše dohlížel autokratický vedoucí provozu Trevor Cook. Byl pověstný přísným režimem, tvrdou a nesmyslnou buzerací a všemi možnými negativními vlastnostmi. Nenáviděli ho i zaměstnanci z řad Angličanů. Když se mu zdálo, že si lidi např. protáhli ranní pauzu, zkrátil polední na 15 min. a stál v jídelně přísně jako voják u dveří, dokud na jeho rozkaz neodešel i ten poslední človíček, ačkoliv měl sotva rozjedený oběd. Spravedlivé je říct, že šéf na protisměně byl mnohem lepší a pauzy byly 15 - 25 - 15 ale i to je dost na dvanáctku na nohou. Smůlou bylo, že i když jste chtěli, tak Vás na protisměnu agentura nedala. Práce 4 dny v kuse dvanáctky + 4 dny v kuse volno sváděla k tomu najít si bokovku, ale narovinu řikám, že bez alespoň komunikativní znalosti AJ si ve většině případů neškrtnete. V Birminghamu je přetlak gastarbeitrů a hlavně Poláků.
Rozhodně je to ale velká zkušenost a doporučuju jet na zkušenou do GB za prací. Práci si ale zajistěte předem, na místě je to otrava s nejistým výsledkem. Mzdy jsou téměř vždy minimální a i o ponižující práce se budete "tahat" s náporem Poláků. Pokud jde o Ajob, nic od toho nečekejte. Poslouží Vám do začátku, ale nemyslete si, že Vám sežene práci snů. Nemůžu říct, že moje zkušenost je vyloženě špatná. Není to podvodná agentura, ale určitě neberte příliš do detailu vážně co Vám řeknou nebo slíbí.
Hodně štěstí!
Odpovědět