Naše DNA říká: Co Čech, to cizinec
22. 11. 2008, 09:28:24
Netestovaný
No a jsou tu ještě jiné skupiny?
Odpovědět
08. 12. 2008, 10:20:05
Jan Zástěra
Ano samozřejmě, v článku jsou zmiňovány pouze ty nejčastější. Přehled výskytu mužských - otcovských klanů můžete nalézt na stránkách naší laboratoře www.genomac.cz v sekci "Publikační činnost", kde je shrnutí výsledků genetického mapování ČR. Linie mateřské nyní zpracováváme.
Odpovědět
Nemáte pravdu.
21. 12. 2008, 16:41:05
Kolemjdoucí
Jak můžete přiřadit skupinu I1b1 jihoslovanským národům, když tento haplotyp patří k původnímu balkánskému obyvatelstvu ( zrovna jako E1b1b1a M78)? Slovanské kmeny přece kolonizovaly Balkán až v 6 - 7 století. Dnes již známý výzkum v Pakistánu u kmene Pathan (oni vždy tvrdili, že mají řecké předky) potvrdil genetický vliv makedonsko - řeckých vojáků Alexandra Makedonského(tažení zhruba 4 století před Kristem) na tamní obyvatelstvo. Konkrétně se jedná o skupinu E1b1b1a. Tak si spíš myslím, že skupina I1b1 patří Ilyrům, původnímu balkánskému obyvatelstvu, posléze slavinizovanému!
Takže ten váš koláč o původu českých obyvatel budete muset opravit. S určitostí můžete pouze určit paleolitický či neolitický původ Čechů, etnicitu předků plus minus, ale určitě pane Zástěro né takto!
Odpovědět
09. 01. 2009, 17:05:32
vaki
Článek je opravdu zajímavý,ale pátraní v matrikách má také své kouzlo.Moje maminka složila záznamy o našich předcích cca 200 let zpět a to ze své i otcovy strany.Zhruba každou druhou generaci se vyskytují cizinci nebo poloviční cizinci,zvlášť časté za Rakouska -Uherska.Asi byla migrace častější než jsem si myslela.Tak mám v krvi půl Evropy a takových lidí znám poměrně dost.A proto asi najdete Čechy všude nebo aspoň stopu,že tam byli
Odpovědět
30. 01. 2010, 04:24:53
Jamperina
Nějak jsem nepostřehla jak veliký byl soubor, ze kterého jste vygenerovali procenta, prosím o upřesnění. Děkuji.
Odpovědět