HEDVABNASTEZKA.CZ POHORA.CZ AIRWAYS.CZ EXPEDIČNÍ KAMERA KLUB HEDV. STEZKA KLUB CESTOVATELŮ Praha/Brno KARAVANA ESHOP (mapy aj.)

POSLEDNÍ DISKUSE

Kniha Konga jako knižní hit roku 2008

Kniha Konga jako knižní hit roku 2008 26. 08. 2008, 11:49:31

Vladimír Plešinger Díky za lichotivou recenzi!
Samozřejmě se nedomnívám, že knížka nemá chybu, ale rád bych obhájil jedno své tvrzení, označené jako směšné. Říkám v něm, že Kongo je jediný veletok, protínající rovník oběma břehy, a to dokonce dvakrát. "Veletok" jako hydrologický pojem je velká sběrná řeka, ústící do moře. Některé jazyky (angličtina, španělština) pro tento typ řeky speciální výraz vůbec nemají, ale např. pro Francouze je rozdíl mezi "fleuve" (veletok) a "riviere" (řeka) zcela jednoznačný. Z tohoto hydrologického hlediska existují v rovníkové oblasti jen dva skutečné veletoky, Kongo a Amazonka. Amazonka teče na celé své délce po jižní polokouli a protne rovník až ve svém ústí, a to pouze svým levým (severním) břehem. O některých velkých přítocích Amazonky nebo Konga, protínajících rovník (Rio Negro, Japurá, Ubangi, Sangha)lze napsat, že "mají parametry veletoku", ale hydrologicky to veletoky nejsou. - Ještě o "mocnosti", rovněž zmíněné v recenzi. Tím, že povodí Amazonky i Konga jsou rozložena na obou stranách od rovníku, je ovlivněna nejen značná vodnost, nýbrž i malá kolísavost jejich průtoku (oč méně vody dodávají severní přítoky v sušší půli roku, probíhající na severní polokouli, o to více dodají ve stejné době přítoky z jihu, kde v téže době panuje deštivé období; a naopak). Kolísání průtoku řek s povodím okolo rovníku je podstatně nižší než u řek s povodím na jediné polokouli - severní nebo jižní. Napsat o nich, že jsou "mocné" je trochu vágní, ale jak mně, tak i několika mnou dotázaným lidem to u řeky či veletoku daleko spíš evokuje průtok než délku. Kongo je navíc úžasně "mocné" i svou silou na více než třech stech kilometrů dolního toku, kde má při své veliké vodnosti i takový spád, jaký obvykle mívají řeky jenom na horním toku, kde v nich teče mnohem méně vody. Teď si nevzpomínám, jestli jsem to někde v knížce napsal, ale je spočítáno, že energetický potenciál těchto tří set kilometrů je větší než u všech řek Spojených států dohromady.
Závěrem prosím, aby to, co jsem napsal, nebylo chápáno jako replika dotčeného nebo uraženého autora; tak tomu není ani náhodou. Byl bych vděčný Hedvábné stezce i Topi Pigulovi za pozornost, věnovanou mé knížce, i kdyby na mě byli přísnější.
Vladimír Plešinger

Odpovědět To se mi líbí (Tohle se líbí 0 cestovatelům) Nahlásit nevhodný příspěvek
Kniha Konga jako knižní hit roku 2008 29. 10. 2008, 11:22:08

Karel WOLF Velmi kvalitní recenze, chválím Topího! No a jak jsem se sem dostal? Hledal jsem přes google český název opice "Chlorocebus aethiops", kterou jsme viděli v Malawi.

Odpovědět To se mi líbí (Tohle se líbí 0 cestovatelům) Nahlásit nevhodný příspěvek

Sem vložte diskusní příspěvek.

+   = 

RSS této diskuze