HEDVABNASTEZKA.CZ POHORA.CZ AIRWAYS.CZ EXPEDIČNÍ KAMERA KLUB HEDV. STEZKA KLUB CESTOVATELŮ Praha/Brno KARAVANA ESHOP (mapy aj.)

POSLEDNÍ DISKUSE

Strašák iráckých silnic

Strašák iráckých silnic 14. 05. 2010, 07:54:54

Topi Moc pěkně napsaný článek. Snad jen, že nástražné výbušné systémy byly veřejnosti známé už z druhé světové války, války ve Vietnamu, Koreje...

Právě čtu Generation Kill od Ewana Wrighta (nakl. Jota) - popis íráckého konfliku očima reportéra - přímého účastníka - vřele všem doporučuju

S těma anglickýma vojenskýma zkratkama - z toho by se jeden opupínkoval.

EFP nálože - fakt zajímavé a funčkní už od dob 2. sv. války viz. http://cs.wikipedia.org/wiki/Projektil_tvarovan%C3%BD_exploz%C3%AD

Odpovědět To se mi líbí (Tohle se líbí 0 cestovatelům) Nahlásit nevhodný příspěvek
Strašák iráckých silnic 15. 05. 2010, 01:09:40

Lukasz F. mezi Erbilem a Sulejmaniji je postavena nová část "dálnice", která sice na několik km vjíždí do oblasti Kirkuku, ale město samotné objíždí. nedoporučuje se za žádných okolností jet autobusem, jelikož ten jede přes město, ale průjezd "shared taxi" je relativně OK.
každopádně "severní" horská cesta přes Koyu je bezpečnější a krásnější (a složitější), ale díky tomu novému úseku dálnice, se dá jet i kolem Kirkuku. samozřejmě přes den.
- tolik info 2 měsíce staré z první ruky od místních ze Suleimanije a z vlastní zkušenosti.

každopádně díky moc za článek!

Strašák iráckých silnic 15. 05. 2010, 01:26:57

Lukasz F. proti cestování do Jižních provincií Iráku hovoří rovněž fakt (a byl by o tom rovněž zajímavý článek) o zamoření některých oblastí DU (depleted uranium = ochuzený uran), který vydatně (kolem 1000 tun v roce 2003) používaly hlavně US a GB army...

Strašák iráckých silnic 15. 05. 2010, 08:48:37

Tomáš Kubuš veru, velmi zaujimavy clanok, dakujem za neho!

cesta cez Koyu zase tak zlozita nieje, clovek sa z Arbilu necha vyhodit v Koyi a tam si ho uz hned odchytia a vyraza sa do SUL, prostredie je krasne na tej ceste asi najkrajsie ake som v celom severnom Iraku videl, vela krat som sa pytal ludi na Kirkuk a nazory sa rozchadzali, raz hovorili ze nieje problem, inkoedy bol..istota je naozaj ist cez Dukan a Koyu :)

Sem vložte diskusní příspěvek.

+   =

RSS této diskuze