Re:Re:Re:Nepál na cestě od království k republice
04. 07. 2009, 10:17:39
Tomáš B., Namasté Nepál
Trek kolem Manáslu patří k nejkrásnějším v Nepálu. Patří k méně navštěvovaným díky omezenému počtu turistů (cca 500 za rok) a také se dostanete až na svahy osmitisícovky. Mohu vřele doporučit, šel jsem ho loni na jaře a myslím, že to nebylo naposledy.
Nevýhodou je to, že je potřeba permit, který stojí 75 USD na týden a k jeho získání potřebujete též potvrzení o zaplacení pojištění průvodce, kuchaře a 2 nosičů, jehož cena se pohybuje do 200 USD. Na treku už pak nikdo nezkoumá, zda tento "doprovod" máte s sebou či nikoliv. Na trase treku není mnoho možností ubytování, tudíž se dá jít dvěma způsoby: Zápaďáci si pronajmou hejno nosičů a kuchařů, kteří jim nesou veškerý komfort a vaří, my můžeme zajistit průvodce, který dohodne noclehy u domorodců ve vesničkách mimo hlavní trekovou trasu, kde lidé žijí téměř ve středověku. Pro zájemce, kteří chtějí takto do hloubky poznat život v zapadlých horských vesničkách, je také
možné odbočit do postranních údolí.
Cena průvodce je cca 15-20 USD na den, nosiči se pohybují v přibližně stejných cenových relacích.
TB
To se mi líbí
(Tohle se líbí 0 cestovatelům)
Re:Re:Re:Re:Nepál na cestě od království k republice
05. 07. 2009, 09:07:25
jeff
Určitě stejně hodnotnej trek jako Manaslu je i Dhaulágiri(taky možnost spojit s Anapurnou), akorát je bez poplatků.
Škoda jen, že tyto "náročnější"treky jsou čím dál tím víc v módě u movitějších západáků, kteří tam jdou s celým cirkusem a potom to tak vypadá jak na Václaváku.
Na to aby si člověk domluvil nocleh a jídlo v nějaké zapadlé vesničce fakt guida nepotřebuje, já rád zaplatím lidem, ale ne nějakejm zprostředkovatelům, kteří si jenom mastí kapsy, to se týká i těch nesmyslnejch poplatků v rámci různých povolení, obyčejnej nepálec z toho nemá vůbec nic.
To se mi líbí
(Tohle se líbí 0 cestovatelům)