POSLEDNÍ DISKUSE

Jak si užít (nejen) Indii

Jak si užít (nejen) Indii 09. 04. 2009, 15:07:54

Blažej Indie je nádherná, občas nesnesitelná, s kontrasty klidného venkova a hlučných páchnoucích měst, navštívil jsem posvátná města Pushkar, Haridwar, pobyl v centru jogy Rishikesi a sjel rafrem Gangu, trekem z Manali Washistu do průsmyku Rothang, pobyl v "dalajlámově" městě Dharamshale, vlastně v McLeod Gandzh kde mniši, vlastně všichni, při chůzi po ulici točí modlitebními mlýnky a usmívají se, v národním parku spatřil divoké slony, památky v Jaipuru a Agře s novodobým divem světa Taj Mahal, úžasné mausoleum šejka Salima Čistiho v Medrese v Fatehpur Sikri, zažil smog v Delhi i s kravičkami, moderním metrem, drožkani, Párgándž, Mein Bazár, všude různorodá směska všech, muslimové, hinduisté, buddhisté, sikhové, boháči, žebráci, sadhuové, evropští batůžkáři, jak jsem se těšil na odjezd domů, měl jsem Radjastanu, Uttar Pradeshe, Himachal Pradeshe a a všeho plné zuby, nyní na webu sleduji ceny letenek do Dilí nebo Bombaje a plánuji další dovolenou. "Indie, Těším se!"

Odpovědět
Re:Jak si užít (nejen) Indii 10. 04. 2009, 09:33:51

Vladka S. Ja moc dekuji za tento clanek! Prave jsem se vratila. Vsichni mi pred odjezdem rikali, ze se nam v Indii urcite neco stane. Hned po priletu do Mumbaie jsme jeli 30hodin vlakem do Varanasi. Mumbai, vlak, Varanasi, a pak Agra, zkratka jsme si ten zacatek "pekne dali" hned na uvod. Kdyz jsme si pak v ovesne kasi nasli cervi, dosla jsem k nazoru, ze to tady fakt minimalne odneseme na zdravi a dalo by se rict, ze jsem se trochu psychicky zhroutila a odnesla to strevnimi problemy a teplotami. Kdyz jsem svuj stav analyzovala, doslo mi, ze je to opravdu o psychice a nahledu na tu "jinou planetu" jmenem Indie (nebo jsme my jina planeta?). S vetsinou bodu tohoto clanku se proto shoduji a mohu jedine potvrdit, ze tak lze Indii nejen prezit, ale hlavne si UZIT A ZAMILOVAT. Specialne jizni Indie je se svym SHANTI stylem naprosto uzasna! Mohu jedine doporucit ...

Odpovědět
Jak si užít (nejen) Indii 10. 04. 2009, 21:03:48

Lubor Budu opisovat:
"Lidská neomalenost, hrubost, nezdvořilost, nejlépe snad "dacanskost", nekonečná špína, zástupy malomocných, štěnice v posteli, krysy v koupelně, smog, z kterého pálí oči a bolí hlava, nechutné podvody, všudypřítomný pach moči a výkalů, znevažování žen a jejich práv, atd.."
"Například smrad v New Delhi a Agře je něco tak neuvěřitelnýho, že se to prostě nedá popsat. Na druhou stranu Pláže a pohoda v Goa to je prostě totální kontrast. Indie je země totalních kontrastů... Viděl jsem znevažování žen a viděl jsem milování žen. Viděl sem žebráky a viděl jsem boháče, viděl jsem lidi kteří mě chtěli jen vodbrbat o prachy a viděl jsem lidi, kteří se mnou obchodovali slušně... "
Ano to všechno je INDIE. Je toho ještě spousta horšího ale také spousta LEPŠIHO. Indie je nádherná země, země obrovských protikladů a obrovských kontrastů. Indie je pro mne prostě země, kde se budu stále rád vracet a kde je mi krásně. Nedokážu popsat všechny klady a krásy Indie, ale sám za sebe chci říct, že pro mě je to země která mi pokaždé dokáže "otevřít" oči a na spoustu dní mě naplní energií a chutí do života. Když člověk vidí místní chudobu a podmínky v jakých dokáží místní lidé žít a fungovat, tak si až pak uvědomí že naše rádoby problémy jsou úplně nicotné a malicherné. Až tam si dokáže uvědomit jakou přednost člověk má, že se narodil právě v Česká Republice. A za to jsem Indii vděčný. Myslím, že kdyby třeba někteří naši politici mohli zažít Indii právě tak jako my, obyčejní baťužkáři, a ne jen z oken dipomatického auta a vyslanectví, tak bychom se možná měli všichni lépe. Ale to je jen můj názor

Odpovědět
Jak si užít (nejen) Indii 09. 04. 2009, 20:10:09

Svacao Zdravím,
snad už jako klišé zní ona věta o tom, že Indii buď nenávidíte nebo milujete, nic mezi. Jestli jsem tento článek správně pochopil, tak se jedná o jakýsi návod, kterak nespadnout do skupiny těch nenávidících. Ale lze vůbec milovat zemi, o které má někdo potřebu vytvářet osmnáctibodový manuál, jak ji vnímat, abyste se tam cítili dobře? Splníš-li výše zmíněné dobře míněné rady a bude se ti tam líbit, nesplníš je, zahyneš...přijde mi to divný, divný ze svojí podstaty.

Jako propagaci Indie to beru, je správný vidět věci pozitivně, dobrý přístup. Sám za sebe bych ale jen chtěl dodat, že ač jsem se snažil dodržovat většinu z "Osmnáctibodového mírového plánu" a jel jsem do Indie bez předsudků a natěšenej, po měsíci jsem odjížděl s pocitem, že ač se člověk snaží brát jiný kraj a jeho mrav sebevstřícněji a sebepovzneseněji, negativa prostě převládnou. Lidská neomalenost, hrubost, nezdvořilost, nejlépe snad "dacanskost", nekonečná špína, zástupy malomocných, štěnice v posteli, krysy v koupelně, smog, z kterého pálí oči a bolí hlava, nechutné podvody, všudypřítomný pach moči a výkalů, znevažování žen a jejich práv, atd...Jak mám tohle milovat?

Odpovědět
Jak si užít (nejen) Indii 09. 04. 2009, 23:12:13

Jan Šafář Jak to říct? Ne vždycky a ne všude Savaco... :-) Například smrad v New Delhi a Agře je něco tak neuvěřitelnýho, že se to prostě nedá popsat. Na druhou stranu Pláže a pohoda v Goa to je prostě totální kontrast. Indie je země totalních kontrastů... Viděl jsem znevažování žen a viděl jsem milování žen. Viděl sem žebráky a viděl jsem boháče, viděl jsem lidi kteří mě chtěli jen vodbrbat o prachy a viděl jsem lidi, kteří se mnou obchodovali slušně... A to samé jsem viděl i u nás v "civilizované" evropě... Nebudu indii soudit a nebudu jí vychvalovat, indie je prostě jiná, ten kdo se s tím dokáže zžít jí bude milovat takovou jaká je a ten kdo to nedokáže by pravděpodobně nemohl žít ani v Praze. P.S. Když jsem minulej týden projížděl Brnem a viděl ty odpadky a bordel u Boby centra, tak jsem si hned vzpomněl na Delhi. Úplně to samý, jen sem viděl dál, než na 100m :-D

Odpovědět
Jak si užít (nejen) Indii 10. 04. 2009, 05:50:28

David G Můj návod, jak si užít Indii:
když pojedete do jižní Indie (Tamil Nadu, Kerala), tak spoustu výše popisovaných nepříjemností nepotkáte, nebo jen v podstatně menším množství. Je tam čistěji, lidé příjemnější, zdvořilejší, podvodníků méně, menší přelidnění, menší vedro, obvykle méně střevních problémů a k tomu chrámy starší a neponičené vpády muslimů jako na severu.

Odpovědět
Re:Jak si užít (nejen) Indii 14. 04. 2009, 18:35:21

LK Bezpochyby je jizni Indie mene prelidnena a je pro vetsinu navstevniku ze zapadu lepe stravitelna nez severni polovina. Jestli je tam mensi horko, o tom by se asi dalo polemizovat. Kazdopadne tam je vetsi vlhko. Nekdo snasi lepe horko-sucho nekdo zase horko-vlhko.

Nicmene prave v severni polovine Indie je "to kouzlo, ta tezko popsatelna a jedinecna magicka atmosfera - se vsim dobrym a spatnym dohromady", ktera treba me osobne ucarovala, a myslim, ze nas takovych je vic :).

Abychom tem muslimum nekrivdili, urcite znicili mnoho nemuslimskych svatyni, ale mimo to vybudovali (aspon podle me) jedny z nejkrasnejsich staveb a zahrad na svete. Taj Mahal, Fatehpur Sikri, Red Fort a mnoho dalsich.

Takze moje dalsi rada - pokud vam nesedne ani prelidnena severni Indie, ani vlhka jizni, jedte do Himalaji. Proc? Jedte a uvidite :).

Odpovědět
Jak si užít (nejen) Indii 10. 04. 2009, 08:34:05

Pavel Gladiš Velice dobrý článek, dá se zobecnit pro všechny cesty.

Odpovědět
Jak si užít (nejen) Indii 17. 04. 2009, 15:30:26

Kamila v Indii jsem stravila tri mesice cestovanim z nejjiznejsiho cipu pres Goa, stredni Indii az do Himalaji, a Indii jsem vdecna za jedno: ztratila jsem tam veskery strach. Indie mi ukazala, ze zit v pritomnosti, jako jeji obyvatele, je recept, jak se nezabyvat minulosti a nestrachovat se z pohledu do budoucnosti.... Po navratu do CR tezim v kazdodennim zivote stale z cesty po Indii.
Indii doporucuji vsem kteri nevi, kterym smerem ve svem zivote...

Odpovědět
Jak si užít (nejen) Indii 15. 09. 2010, 13:55:27

lida Také jsme si užili jižní indii. Jen jsme asi naší cestu začali tím, myslím hezčím kusem tohoto státu - Andamanskými ostrovy.Opravdu nádhera, kouzelné nepřelidněné ostrovy (teda až na Havelock), překrásné moře, šnorchlování, potápění, pozor na tkz. instruktory, někteří nemají potřebné zkoušky, jako náš polský instruktor,který se při jednom nepodařeném ponoru málem sám utopil.Takže Andamany - velká pohoda,téměř žadný žebráci, ani nemocní, a špína také unosná.A pak drsná realita v podobě špinavých páchnoucích měst, žebráků, mrzáků, malých nahatých dětí natahující ruce, zbídačených nemocných psů,pálivého jídla, střevních potíží,švábů na pokojích,rikšů jezdících za neskutečně směšný peníz,přeplněných vlaků, ale také boháčů a luxusních aut. A přesto všechno mě do této země pořád něco táhne. Nechci se opakovat v tom, že Indii buď nenávidíte nebo si ji zamilujete.Já si Indii zamilovala.

Odpovědět
Jak si užít (nejen) Indii 15. 09. 2010, 18:33:59

jeff Takový ty rady dělej to a dodržuj to jsou stejně k ničemu ve finále pokud jsi ve stresu nějakou tu krpu stejně uděláš a většinou taky za to zaplatíš, ono nějaká lekce občas neuškodí, každej si na vše musí přijít sám a proto je nejlepší se do ničeho nestylizovat a být sám sebou, ale to je těžký, když naše společnost je jedna velká přetvářka:-), hlavně proboha ze sebe nedělejte Indy nebo, že jste jeden z nich(oblíkání šalvaru apod.).

Odpovědět
Re:Jak si užít (nejen) Indii 15. 09. 2010, 19:18:18

Láďa Souhlasím s Jeffem...:-))

Odpovědět
Re:Re:Jak si užít (nejen) Indii 16. 09. 2010, 09:50:21

banan ja taky

Odpovědět

Sem vložte diskusní příspěvek.

+   = 

RSS této diskuze