Re:Re:Indický národní park Ranthambhór
24. 02. 2011, 17:37:39
dan
Nejsem taky biolog, ale viděl jsem (pravděpodobně) to samé v Sundarbanu v Bangladéši a bylo mi řečeno, že to je jelen axis. http://en.wikipedia.org/wiki/Axis_axis
Re:Re:Indický národní park Ranthambhór
26. 02. 2011, 11:38:27
Katka
Ahoj, doplním pro upřesnění pro ty, co je zajímá, co že to za vysokou zvěř v Indii žije :-)
Větší je sambar indický nebo jiným názvem jelen sambar, latinsky Rusa unicolor, Indové mu říkali sambar. Je velký jako vzrostlý jelen nebo malá kráva. Má velké uši a na zadku světlé skvrny vedle ocásku. Samec má parohy, samice ne.
Menší je Axis indický, latinsky Axis axis a Indové mu říkají čital. Velikostně je asi jako srnec (asi o půlku menší a lehčí než sambar a má na těle bílé tečky. Samci mají krásné větvené paroží.
Za tygrem jsme se do parku v Indii vydali třikrát, ale bohužl ani jednou nám štěstí nepřálo. A dvě postarší dámy z Německa absolvovaly vyjížďku jeepem po parcích Indie kvůli tygrovi 7x a taky bez úspěchu. Je to o náhodě. Ale i bez tygra byly ty parky moc pěkné. A na závěr nám to vynahradila asijská lvice v NP Sasan Gir. :-)
Hodně zdaru při "lovu" krásných koček :-))
Re:Re:Re:Indický národní park Ranthambhór
25. 03. 2011, 13:28:20
Hanka
Ja bych doplnila, ze v Indii krom sambara a chitala zije jeste barasinga (velky jelen), muntzak (malicky jelinek), axis vepri (angl. hogdeer) a vzacny jelen lyrorohy (ale toho jsem sama nevidela).
V Ranthambore jste urcite museli videt jeste antilopy nilgau a chinkary (gazela indická).
Jinak my v Indii byli v sesti "tygrich" parcich a tygra jsme videli jen v Kanhe ze slona, ale nepocitame ho, nebot mel na krku telemetricky obojek a pruvodce nam sice tvrdil, ze signal z obojku na ukazovani tygra nepouzivaji, ale my mu neverili.