Re:Ekvádor, Kolumbia
01. 01. 2012, 16:27:46
zuzana
Ahoj,
byla jsem v Kolumbii a Ekvádoru půl roku. Cestování naprosto OK. Můj favorit je jednoznačně Kolumbie, i když v Ekvádoru je cestování snadnější, protože je menší a je tam trochu lepší infrastruktura a navíc výrazně levnější busy (1hodina cesty = 1 dolar).
Přejezd Ekvádor-Kolumbi...přes den vůbec není problém, noční není možný, protože musíš získat ekvádorské vstupní či výstupní razítko a celníci mají myslím mezi 22:00-7:00 zavřeno (jinak přechod samozřejmě technicky možný je). Na kolumbijské straně je otevřeno non stop...přímem bus z Quita do Kolumbie jsou vyhozené peníze. Každou chvíli jezdí Quito-Tulcán za 5USD bus, pak za doláč na hranice, tam si je stejně musíš přejít pešky a počkat na razítko (cestou do Ekvádoru jsem byla za půl hodiny hotová - včetně návštěvy duty free - levnej chlast, ale na zpátek měli nějak porouchané počítače a čekala jsem čtyři hodiny)a pak za doláč do Ipiales a odtud jsem myslím jela za cca 60 000COP (600Kč) nočním busem do Cali, takže to bylo určitě pod 40 dolarů a busy Quito-Cali v mém hostelu inzerovali za 60USD.
Galapágy...není to úplně nereálné, mě vyšlo deset dní na 1000USD komplet...určitě leť z Guayaquilu, protože to je levnější na zpátek prostě můžeš jenom zůstat v letedle déle a vystoupit až v Quitu, všechny lety totiž letí Q-G-G...lety ti navíc, pokud bude volno, zadarmo přehodi..takže já jsem si koupila letenku za pět dnů a pak si to na Galapágách prodloužila na deset...doporučuji jet na vlastní pěst. Koupíš letenku a letíš a teprve tam si můžeš když tak koupit plavbu - začátky skoro každý den, alespoň v červnu tomu tak bylo (nejlevnější na severní ostrovy byla za 450USD 4dny/3noci) anebo se mezi hlavními ostraovy přesunout "MHD" za 20USD a pozkoumat je sám anebo si kupovat jednodenní tours. Plavku nedoporučuji: 1) pokud bude moře neklidné, tak to bude fakt mazes spát na lodi 2) budeš 4 dny non stop s cizími lidmi a spíš to nebudou batůžkáři, ale US důchodci 3)každá plavba stráví jeden den na sotrově Santa Cruz, kde je Darwinovo centrum, které je zadarmo a můžeš si ho obléhnout sám..takže pak máš vlastně jen 2,5dne a všechny ostrovy (kromě Espaňola) můžeš navštívit během jendodenní tour...ubytko se dá sehnat od 10USD/osoba a jídlo za 3,5USD, takže i socka z ČR (tím myslím sebe) na to když tak má a je to fakt unikát, i když nijak krásný - resp. líbiví
Jinak, jak jsem psala. Mě naprosto vzala Kolumbie a pokud nemáš potřebu kalit s jinými batůžkáři v hostelu, tak doporučuji se vyhnout velkým městům, jako je třeba Cali a Medellin a vydat se na venkov. Tam je to totiž ta pravá zábava...Kdybys chtěl nějaké info, jsem k dispozici.
Užijte si to.
Zuzana
Odpovědět