Fenomén cestování s malými a specializovanými cestovkami má svůj důvod: Znalost poměrů a autentické zážitky

Fenomén cestování s malými a specializovanými cestovkami má svůj důvod: Znalost poměrů a autentické zážitky

I když mnoho cestovatelů cesty s cestovní kanceláří neuznává, s rozrůstajícím se počtem malých cestovních kanceláří a místních průvodců, je potřeba uznat, že se občas vyplatí využít servisu odborníků na danou destinaci a často si tak zajistit hlubší poznání navštíveného místa.

Samozřejmě je nejkrásnější, když máte dostatek času a energie a dokážete si před každou svou cestou dokonale nastudovat historii země, do níž se chystáte, umíte místní jazyk a na dovolenou máte neomezené množství času. S rostoucími pracovními povinnostmi a třeba i rodinným životem ale ne každý má dostat volného času, a když se na cestu vydá, chce z krátkého pobytu vytěžit co nejvíce. V tu chvíli se dostávají ke slovu malé cestovní kanceláře a třeba i individuální průvodci, kteří vám pomůžou naplánovat cestu podle vašich představ.

Když váš průvodce destinaci opravdu zná

Lívia Kocnárová jezdí 15 let na Kubu, je to její oblíbená destinace a zná ji jako své boty. Právě proto se rozhodla zařídit si cestovní kancelář Exotica Cuba, která nabízí široké spektrum služeb na Kubě. Nemusíte se sem nutně vydat s průvodcem, ale můžete si přes cestovní kancelář předem zarezervovat půjčení automobilu či ubytování. S kubánským životním stylem a nedostatkem infrastruktury to může být pro neznalce místních poměrů docela časově náročný úkon. Člověk, který má kontakty a vyřizuje podobné věci denně, to zvládne mnohem rychleji.

Specializuje-li se cestovní kancelář na několik málo destinací, má je zpravidla mnohem lépe zvládnuté. Karel Topič žil 6 let v Austrálii a je tedy víc než pravděpodobné, že jeho cestovní kancelář Viva Austrálie vám poskytne opravdu zkušený servis při plánování cesty na míru. Však také nabízí opravdové perličky. Dokážou například zajistit a naplánovat pronájem vlastní jachty na ostrovech Whitsundays, ať už s kapitánem nebo bez. Zajímavé jsou i jízdy jeepem v divočině nebo šnorchlování s delfíny, velrybami i žraloky.

Příkladem toho, jak zkušení mohou být tito specializování průvodci, je spolumajitelka cestovní kanceláře True Travel. Ta si zamilovala Nový Zéland a již 12 let je jí druhým domovem. V roce 2013 se dokonce stala Honorárním konzulem České republiky na Novém Zélandu. I ona a její tým dokáží připravit dokonalou cestu na míru po Novém Zélandu – s česky mluvícím průvodcem a po netradičních koutech.

Specifické služby malých cestovek

Další skvělou zkušeností je cestování s průvodcem, který v dané destinaci žije od narození. Najít ale někoho spolehlivého a osvědčeného může být někdy náročné. Cestovní kancelář Good Places ověřila místní průvodce po celém světě za vás. Pomůže tak svým klientům naplánovat opravdu autentický pobyt na míru, který bude levnější než s velkou cestovkou a navíc mnohem příjemnější. Pokud si nejste jistí znalostí jazyka, pošlou s vámi klidně i průvodce českého.

Podobnou perličkou je malá cestovní kancelář Reina Travel specializující se na Latinskou Ameriku. Dokážou totiž sestavit zájezd doslova jako puzzle. Stačí si na jejich webu vybrat přesná místa, která byste během cesty chtěli vidět, a hned uvidíte orientační cenu a přibližný itinerář.

Další výhodou je fakt, že většina menších cestovek má k dané destinaci velmi blízký a osobní vztah, a dbají proto více na zodpovědné cestování. Podobně je na tom i Honza Brotánek a jeho kolegové z DoJizniAmeriky.cz, kteří na svých cestách dokáží nejen využívat služby lokálních průvodců i penzionů a restaurací místních lidí, ale podporují také Nadační fond Inka zajišťující vzdělání chudým indiánům. Za všechno mluví nápad brát s sebou zadarmo na Machu Picchu děti z nejchudších horských vesniček, které si cestu tam nemůžou dovolit.

Sedm důvodů proč cestovat s malou, specializovanou cestovní kanceláří:

1. Mají užší výběr destinací (často jen jednu), které se věnují prakticky celý život.

2. Dokážou naplánovat opravdu kvalitní cestu na míru.

3. Nemusíte si kupovat celý zájezd, ale pomůžou vám zajistit jen některé hůře dostupné služby.

4. Mají perfektní kontakt s místními lidmi a dokážou doporučit lokální průvodce.

5. Často umí cestu pojmout více v duchu filozofie „zodpovědného cestování“.

6. Většinou destinaci znají i z pohledu člověka, který zde žil, a nejen jako průvodci.

7. Cestují v menších skupinkách či připraví program jen pro vás.

Přesto si dejte pozor

Přestože existuje spoustu kvalitních malých cestovních kanceláří a průvodců, může se samozřejmě stát, že narazíte na vypočítavé podvodníky. Než se proto rozhodnete svoji dovolenou svěřit do něčích rukou, pořádně si daného člověka ověřte. Pátrejte v diskusích na internetu a zkuste najít někoho, kdo vám dá reference. Buďte obezřetní k těm, kteří s podobnými službami teprve začínají.

Cestování sólo je samozřejmě skvělé a nesmírně zábavné, ale chcete-li proniknout hlouběji do mentality místních lidí a často složité kultury v krátkém čase, tyto menší specializované cestovní kanceláře vám s tím skvěle pomohou.

Autorka Kateřina Smolová vystudovala žurnalistiku a mediální studia. Jejím koníčkem je nejen cestování, ale i sport, zejména lezení, vysokohorská turistika, jízda na horském i silničním kole a v neposlední řadě jóga. Má ráda země s vysokými horami, milými lidmi a neobjevenými místy. Už více než tři roky pracuje jako šéfredaktorka portálu HedvabnaStezka.cz, čímž se ji podařilo spojit volný čas a zaměstnání v jedno.

Zkušenosti čtenářů

Roman Ryšánek

Před pár lety jsem myslel, že cestovky jsou na úbytě a zůstanou už jen ty, co jsou dlouho zavedené (Kudrna, Adventura atd.), ale v poslední době musím uznat, že přibývají další a rozvíjejí se a jejich nabídka vypadá často dost zajímavě. A ty dlouho zavedené fungují dál a často mnohem líp než dřív (suprově se rozjel třeba Alvarez nebo Alpina do toho pěkně šlape) … i když ne vždy. Třeba takový S.E.N. ani nevím, jestli ještě pořádně existuje a o China Tours jsem taky pěkně dlouho neslyšel.
S několik z těch zavedených jsem už někam jel; teď mám docela chuť vyzkoušet i nějakou z těch nových.

Pavel

Pokud chcete pomoct naplanovat a zorganizovat cestu po Novem Zelandu, moc doporucujihttp://www.absolutenewzealand.com/

liv

Dobrý den, která cestovka se specializuje  na Afriku? JAR, Tanzánie… Dekuji

Jana Poláková
liv:

Cestovek je spousty, je nutné ale počítat s vyššími náklady, samotné cestování po Africe je dražší než Asie nebo Latinská Amerika. Cestovní kancelář si za služby nechá zaplatit, ale za peníze, které zapltíte za zájezd není zaručené, že průvodce kterého od CK dostanete bude opravdu expert na tu či onu zemi. To že je průvodce, neznamená, že je znalcem a že Vám zajistí ty nejlepší zážitky. Expertem a znalcem se jeden nestane z knížek, ale ze zkušeností, známostí, času tráveného na místě, práce a další a další.  Volila bych možnost spolucestování, přidat se k nějaké znalé skupině nebo cestovatelům, kteří mají nenahraditelné zkušenosti a znalosti.  Jsou lidé, kteří se za poznáním Afriky neustále vrací, nebo tam dokonce i setrvávají. Proklepla bych si je, jak cestují, co si z cest odnáší. Tak nejlépe poznáte, co na dovolené zažijete.
Měla bych několik tipů, ale nemohu dělat reklamu. Kdyžtak mi napište email.
Jana

Majda
liv:

Já jsem byla vloni s místní cestovkou z JAR na okruhu JAR – Namibie – Botswana – Zimbabwe. Lze to zařídit i přes českou CK, která si neúčtuje nic navíc (zájezd Vám zařídí, ale není to s čekým průvodcem, ale se základní znalostí angličtiny se není čeho obávat). Jestliže to tu nesmím psát, abych nedělala reklamu 🙂 (jak píše níž Jana), napište mi mail, pošlu Vám odkaz i podrobnosti o cestě.
Hezký den, Majda,
[email protected]

Pavla

Super článek. Taky bych jednu doporučila – http://www.maledivy-levne.cz

Josef

V letošním roce jsem navštívil Azorské ostrovy s cestovní kanceláří Katu. Perfektní znalost místa, perfektní organizace. Doporučuji. Mají i další zajímavé věci – viz http://www.katu.cz

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: