Expedice VICHR 3: Proč katamarán z PET lahví nedoplul až do Afriky a co bude dál?

Expedice VICHR 3: Proč katamarán z PET lahví nedoplul až do Afriky a co bude dál?

Albert Fikáček z Brna, zakladatel cestovatelského klubu Expeditionclub.cz, se letos v dubnu s dalšími dvěma dobrodruhy pokusil splnit svůj dlouholetý sen a na katamaránu postaveném z PET lahví doplout ze severoitalského Piombina až k alžírským břehům. Jak jejich výprava dopadla?

Jak to vlastně celé vzniklo?

Akcí chtěli poukázat na fakt, že se všude kolem nás povaluje spousta zbytečného odpadu, ze kterého je ale možné při troše dobré vůle tvořit skvělé věci. „V roce 2009 jsem stál na mostě nad řekou Opavou a pozoroval, jak odpadky všeho druhu pomalu plují řekou. Nejvíc mě zaujaly plastové lahve a to, s jakou lehkostí plují po vodě. V tom přišel ten “skvělý” nápad. Postavím z nich loď!“ říká Albert Fikáček.

Po dvou neúspěšných pokusech se k projektu rozhodl přizvat i další pomocníky a tak od roku 2015 vznikal katamarán VICHR 3, jehož plováky byly tvořeny 3700 PET lahvemi. Díky crowdfundingové sbírce, sponzorům a dárcům se jim tentokrát podařilo postavit o mnoho kvalitnější plavidlo. Celý trup byl vyztužen kovovou kontrukcí, stěžeň, plachta i motor byly srovnatelné s vybavením „normálních“ lodí.

Po několika testech, ať už na brněnské přehradě nebo zkušební plavbě po moři, byl VICHR 3 připraven na nelehký úkol – dostat se od pobřeží Itálie k alžírským břehům. Na začátku měla posádka k dispozici podpůrný tým na druhé lodi, se kterou se ale po několika dnech rozloučila.

Drama ve Středozemním moři a džihádisti na PET lahvích?

Pak už katamarán plul sám. Celkem bez obtíží se dostal ke břehům Korsiky, kde ale už bylo potřeba řešit pár poruch, oprav… Naštěstí vždy ochotně pomohli místní. Tak moc ochotné už ale nebyly korsické bezpečnostní složky, které posádku VICHRu na jejich cestě zadrželi, katamarán zabavili a cestovatele několikrát předvolali k výslechu.

Až po několika výsleších se mořeplavci vůbec dozvěděli, že jsou podezřelí z toho, že se v Alžírsku chtějí přidat k džihádistům. Toto obvinění je velice překvapilo. Jak říká kapitán Albert: „Proč bych si složitě kupoval letenky z Prahy do Alžíru, abych tam za pár hodin byl, když si „úplně jednoduše“ mohu připlout přes Středozemní moře na PET lahvích…“ Oproti všem spekulacím ale i na Korsice zůstávali stále na svobodě, korsické vězení si neprohlédli.

Je otázkou, zda se jim zabavenou loď porařilo získat od bezpečnostních složek zpět dílem štěstěny nebo tomu trochu napomohli. Každopádně po pár dech už zase pokračovali v cestě směrem Sardínie. V těchto vodách už ale tolik štěstí neměli. Zlomil se jim lodní stěžeň a opět se ozvala porucha motoru. Dříve, než stačili vymyslet, jak s nepřívětivou situací naložit, posádka lodi plující okolo jim zavolala na pomoc záchranáře.

Štěstím bylo, že se tou dobou již vyskytovali v italských vodách kolem Sardínie. Těžko říct, co by jim řekli Francouzi, pokud by je po jejich záhadném opuštění Korsiky opět potkali…  Bohužel, posádka záchranné lodi jim nedala na vybranu. Během několika minut si museli sbalit jen to nejnutnější a VICHR 3 zanechat uprostřed moře svůmu osudu.

Běžný postup těchto záchranných složek je, že po evakuaci posádky vyšlou specializovanou firmu, aby loď přitáhla do přístavu. Povolaná firma ale tento katamarán z PET lahví registrovaný v Liberlandu bohužel už nenašla…

A co bude dál – VICHR 4?

Mořeplavci se nevzdávají nadějí. Albert Fikáček není z těch, kteří by při prvním neúspěchu (vlastně ani při druhé, třetím, pátém… ) utíkal z boje. Dohledat VICHR 3 se pokusili všemi možnými (a skoro i nemožnými) způsoby. Podle předpokladů by se měl na hladině udržet přibližně rok. Jestli se ho mezitím povede najít nebo bude nutné postavit další loď, je ve hvězdách, jisté ale je to, že do Alžírska Albert Fikáček jednou (třeba na VICHRu 15) dopluje.

Cestovatel Albert Fikáček je zakladatelem a vizionářem brněnského ExpeditionClub.cz. Stopem po Evropě cestuje od svých čtrnácti let, v Africe byl poprvé sám v 17 letech a na svém cestovatelském kontě má například také Irák, Súdán, Mali, Západní Saharu, Bangladéš, Kanadu, Čukotku a mnohé další. Je autorem mnoha na první pohled bláznivých expedic jako třeba „Na babetách k Černému moři“ nebo právě expedice VICHR. Žije podle hesla „lepší mrtvej frajer, než živej sráč“ a zatím se mu daří být „živým frajerem“.

Zkušenosti čtenářů

Martin

Jestli jste té vaší „ekologické propagaci “ nepomohli dalším zasviněním středozemního moře pet lahvemi. Že to tak dopadne bylo od počátku velice pravděpodobné.
Nemyslím, že jste chtěli ve skutečnosti upozornit na odpadky, ale spíše být zajímaví. Osobně v tom nevidím nejmenší smysl.   Bohužel na takovéto „expedice“ se často vydávají lidé bez zkušeností s jachtingem, maximálně z charteru z Chorvatska. Nehonestuji Vaší dovahu, vážím si každého, kdo něco dělá, ale takto ne. Přeji vám, aby jste měli příště lepší a účelnější projekt.  Jako například:  „Idioti na plavbě kolem světa“

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: