Nádvoří Náprstkova muzea bude v letním období hrát všemi barvami

Nádvoří Náprstkova muzea bude v letním období hrát všemi barvami

V rámci cyklu festivalů Barevné nádvoří se lidé na nádvoří Náprstkova muzea podívají do Japonska, Latinské Ameriky, Indie, Bhútánu i na Havaj. Mimoevropské kultury budou poznávat všemi smysly i chuťovými pohárky.

V minulém roce bylo nádvoří Náprstkova muzea celé zrekonstruováno, což umožnilo prostor využít k pořádání zajímavých kulturních akcí. Jednou takovou byl například i festival čaje Čajomír First Flush, festival africké kuchyně nebo veřejná vernisáž nově otevírané výstavy „Rituály smrti“.

„Nádvoří Náprstkova muzea je krásný a historicky významný prostor, který si zaslouží, aby o něm lidé více věděli a nebrali ho jenom jako prostranství, kterým musí projít, aby se dostali do muzea. O tom svědčí také koncepce venkovních panelových výstav velkoformátových fotografií, která byla na nádvoří Náprstkova muzea nedávno uvedena do provozu,“ řekla pracovnice tiskového oddělení Náprstkova muzea Jana Kálalová.

Náprstkovo muzeum se zaměřuje na asijské, africké a americké kultury. A právě na tyto exotické, mimoevropské krajiny se jednotlivé cykly Barevného nádvoří zaměří.  „Náprstkově muzeu existuje také výstavní program „Okno do světa“, který chce českým návštěvníkům představovat právě ne tolik známé mimoevropské kultury. Přímo se tedy nabízelo uspořádat cyklus festivalů mimoevropských kultur a tím nádvoří oživit a v letních měsících ho naplno využít,“ vysvětlila Kálalová.

V jeden den a na jednom místě

Daleké krajiny budou návštěvníci poznávat všemi smysly. Lidé budou moci ochutnat gastronomické speciality, typické pro danou kulturu, zaposlouchat se do tradiční hudby, vidět tance či bojová umění, která v daných kulturách mají významnou roli, poslechnout si zajímavé přednášky a dokonce si sami vlastnoručně vyrobit třeba origami.

Festival japonské kultury

První festivalovou vlaštovkou bude už 16. května Festival japonské kultury. Na kterém se představí staré japonské bojové umění Bujikan a také Embukai (neboli ukázka) aikido v podání dojo Aikido Hostivař. V rámci ukázky budou předvedeny sestavy s jo (tyčí), bokenem (dřevěným mečem) a také technik bez zbraní.

Při workshopech poodhalí lidé tajemství origami a umění kaligrafie. Začátečníci i pokročilí budou mít možnost naučit se, či vylepšit své dovednosti v tradičním japonském krasopisu pod vedením japonské lektorky Mari Kučera z Česko-japonské společnosti. Mimoevropské kultury by návštěvníci měli poznávat všemi smysly, chuť nevyjímaje. Těšit se tak mohou i na japonské gastronomické speciality. Ochutnají sushi a třeba i japonské pivo nebo saké.

Je připraven pestrý program, na kterém si své najde určitě každý. „Zajímavostí je určitě unikátní možnost zahrát si tradiční japonskou hru Shogi, která v České republice zatím není tolik známá. Já osobně se nejvíc těším na japonské speciality restaurace Samurai, protože mám moc ráda sushi a japonské speciality této restaurace jsou v Praze vyhlášené. Jsem také velice zvědavá na workshop origami, které jsem nikdy nezkoušela a ráda bych se do jeho skládání zapojila,“ dodala Jana Kálalová.

Festival latinskoamerické kultury

O týden později se cyklus přesune na druhý konec planety. Na Festivalu latinskoamerické kultury si lidé vyzkouší třeba argentinské tango. Nebudou chybět ani latinskoamerické gastronomické speciality. Jihoamerická čokoláda, Chilská vína, Kolumbijské omáčky Amazon vyrobené podle tradičních receptur z různých druhů pálivých papriček. Lidé ochutnají také tradiční latinskoamerické maté a Empanadas, skvělé jihoamerické plněné taštičky, připravené šéfkuchařem restaurace Gran Fierro.

Rozhodně zajímavé budou i přednášky Rituál yerba maté, která bude spojená s degustací tohoto typického jihoamerického nápoje. Nebo třeba povídání české dobrovolnice, Dagmar Winklerové, která strávila rok na obávané severomexické hranici.

Na Festivalu latinskoamerické kultury by Jana Kálalová vyzdvihla Argentinský večer s Tango Praha. „Návštěvníci budou mít možnost se zdarma zúčastnit otevřené lekce argentinského tanga pro začátečníky, čímž doufáme, trochu přiblížíme tento krásný tanec české veřejnosti a možná v nich probudíme utajeného tanečního ducha.“

FESTIVALY Z CYKLU BAREVNÉ NÁDVOŘÍ – PROGRAM

Květen

Sobota 16. 5. 2015, 11:00 – 20:00              Festival japonské kultury

Sobota 23. 5. 2015, 11:00 – 22:00              Festival latinskoamerické kultury

Červen

Sobota 13. 6. 2015                                       Bhútánský večer + Pražská muzejní noc

Červenec

Sobota 18. 7. 2015                                       Japonské svátky Obon

Srpen

Sobota 15. 8. 2015                                       Oslava indického Dne nezávislosti

Sobota 22. 8. 2015                                        Festival africké kultury

Neděle 30. 8. 2015                                        Havajské slavnosti

Další bližší informace k programu najdete na webových stránkách Náprstkova muzea.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: