Top 7 nejnádhernějších ostrovů v Karibiku, které byste měli znát

Top 7 nejnádhernějších ostrovů v Karibiku, které byste měli znát

Krásné písečné pláže, průzračná tyrkysová voda a tropická vegetace. Karibik láká cestovatele nejen na přírodní bohatství, ale i na kulinářské speciality včetně proslulého karibského rumu. Přináším vám 7 karibských ostrovů, kam můžete třeba utéct před nepřízní evropského počasí.

1. Virgin Gorda – přírodní koupele se slanou vodou

Jeden z hlavních Britských panenských ostrovů, jež byl v minulosti vyhledávaným cílem proslulých pirátů a bukanýrů, které vystřídali v současné době turisté. Azurové vody kolem Virgin Gordy jsou totiž ideálním místem pro šnorchlování. Při potápění kolem starých děl desítky let uvězněných pod vodní hladinou si budete připadat jako průzkumník v úplně odlišném světě.

Hlavní atrakcí ostrova však není podmořský svět, ale „The Baths“. Pláž, kde obrovské žulové balvany vytvářejí tajemné jeskyně a jezírka se slanou vodou. Přírodní stezka vedoucí mezi kameny doslova vybízí k plavání a šnorchlování.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

2. Svatý Martin, ostrov milionů motýlů a letadel přistávajících na pláži

Tropický ráj na zemi s miliony poletujících motýlů je nejmenším ostrovem na světě, který je územně rozdělen mezi dva státy. Francouzský Sv. Martin a nizozemský Sv. Maarten. Právě holandská část ostrova láká nejvíce turistů. Ne však kreolskou kulturou, bělostnými plážemi nebo snad tyrkysovým mořem, jak by člověk v Karibiku očekával, ale letadly. Na proslulé pláži Maho Beach si totiž můžete doslova nechat sednout obří dopravní letadla přímo na hlavu. Hned u pláže se totiž nachází ranvej mezinárodního letiště Princezny Juliany. Díky silnému proudění vzduchu ze řvoucích motorů letadel, které způsobuje erozi, nečekejte na pláži moc palem. Zato si však můžete užit docela velké vlny, které ocení hlavně surfaři a skimboardisté.

3. Svatá Lucie – bahno a sopečné prameny

Ostrov Sv. Lucie patří mezi Návětrné ostrovy. Hlavní dominantou jsou dvě sopky – Velký a Malý Piton. Nemusíte se však obávat, poslední erupce byla zaznamenána v 18. století. Můžete se tedy bezstarostně kochat okolní přírodou, vyzkoušet bahenní lázeň a sopečné prameny vytékající z nitra stále aktivní sopky Soufriére v Sulphur Springs Park. To vše v lázních, které nechal vybudovat už Ludvík XVI.

Každou páteční noc se v rybářské vesničce Anse La Raye koná pouliční zábava. Až do časných ranních hodin si můžete dosyta užívat smažených ryb, reggae i tance. Další atrakcí ostrova je trh v Castries a ostrov Pigeon, kde můžete navštívit jak archeologické ruiny z koloniální doby, tak i nádherné pláže.

Na ostrově můžete obdivovat i zbytky tropického deštného pralesa, bohužel část byla už během let vymýcena. I tak lze ve zbytku bohatého porostu spatřit nejrůznější druhy papoušků (například amazonas versicolor), ještěrek, leguánů a žab.

4. Guadeloupe – ostrov ananasu

Guadeloupe je zámořským regionem Francie, což v sobě skrývá hned několik výhod. Můžete zde třeba platit eurem a přicestovat jako do kterékoli jiné země Evropské unie. Na Guadeloupe silný francouzský vliv připomíná i budova tržnice v Point á Pitre, kterou navrhl sám Gustav Eiffel.

Pokud máte rádi ananas, Guadeloupe je tou správnou volbou. Právě z tohoto ostrova toto šťavnaté ovoce pochází. Kromě ananasu je místní specialitou i Bois Bande. Tentokrát se nejedná o žádné tropické ovoce, ale o silné přírodní afrodiziakum. Roztok, kvůli kterému jsou v obležení turistů hlavně kreolské babky bylinkářky.

5. Dominika – ostrov deštného pralesu

Dominika je ostrov sopečného původu, jehož členité vnitrozemí je převážně pokryto tropickým pralesem, který dosud zůstává z větší části zachován v původní podobě. Na výlet do deštného tropického pralesa v parku Morne Trois Pitons se můžete vydat z přístavního města Rosalie. Nedaleko leží i dech beroucí Traffalgarské vodopády. Burácející voda ze dvou hlavních vodopádů padá do rozeklaných tůní. Přímo mezi obrovské černé skály, které jsou obrostlé mechem, kapradím a orchidejemi.

Průzračné vody Karibiku jsou rájem pro šnorchlování i potápění. Nedaleko Grenady se nachází i obrovská podmořská galerie, kde můžete obdivovat stovky soch na dně oceánu.

6. Grenadiny – za potápěním i velrybami

Grenadiny se skládají z 32 menších korálových ostrůvků, z nichž je jen polovina osídlena. Třetí největší ostrov Bequita, je zemí potápěčům zaslíbená. Kolem ostrova se nachází dvacet osm míst zajímavých pro potápění. Můžete se ponořit mezi vraky lodí, dostat se do podmořské jeskyně, a také spatřit velkou karetu, langusty, morény a mnoho jiných zajímavých druhů ryb. Bequita je také jedním z mála míst na světě, kde je Mezinárodní velrybářskou komisí povoleno lovit v omezeném množství velryby. Místní rybáři mají povoleno tradiční metodou, tedy ručním vrháním harpun z malých otevřených plachetnic, ulovit až čtyři velryby ročně. Jedná se však o tak náročnou techniku, že většinou se nepodaří ulovit ani jednu velrybu.

7. Grenada – ostrov koření

Grenada je jedním z nejzajímavějších ostrovů Karibiku. Má vše, co může dovolená v Karibiku nabídnout. Hornaté vnitrozemí, tropické lesy, romantické pláže i vodopády. Dokonce i hlavní město ostrova, St. George´s je považováno za jedno z nejmalebnějších přístavních měst v Karibiku.

Grenada dostala přívlastek „Ostrov koření“, pěstuje se zde totiž ve velkém muškátový květ i oříšek, skořice a zázvor. Samozřejmě ani tady nechybí krásné lokality pro šnorchlování a potápění. Nejlepší místo pro prozkoumávání podmořského života, potápění se želvami i kolem potopených lodí, je Molinière Point severně od St. George´s.

Ve vnitrozemí, v deštném lese Grand Etang vede krásná vycházková trasa podél sedmi vodopádu – Seven Sisters Falls Trail. V zátoce Hartman Bay na samém jihu Grenady si můžete zase vychutnat nejen klid na plážích, ale v baru Martin´s Pub i jeden z nejlepších rum punchů v Karibiku.

Zkušenosti čtenářů

Petr L.

Myslím si,ze Guadeloupe není v Schengenu, takze pricestovat nebude stejne jako do Francie. Já bych si tedy vzal pas, aby bylo kam dat razitko – délka pobytu max 3 mesice.

Jan
Petr L.:

Ano, není v Schengenu, ale je v EU, takže občanský průkaz stačí a razítko nedávají.

Podle toho kdo to razitko ma zrovna v ruce a jakou ma naladu – ja bych si pas kazdopatne vzal.

Petr L.

MZV: Režim vstupu je pro občany ČR totožný s režimem vstupu do metropolitní Francie. Vzhledem ke vzdálenosti a možnosti mezipřistání v jiných státech se doporučuje do zámořských území a departementů cestovat s pasem.

….tak obcanka staci a pas do batuzku ?

Slávka
Petr L.:

Tak za tohle mě už na hranicích (českých) popotahovali – prý si můžu vzít buď jen občanku nebo jen pas.

Radek

Pas vždy mít u sebe – pro jistotu. Krásné ostrovy…..teď ještě vyhrát sportku a jedu!!!

lada

Tak san marten teda neni nic moc bordel kasina no takove zoufalstvi nez raj na zemi.

Jarka

Mě tam chybí Trinidad a Tobago. Osobně mi přijdou zajímavější než třeba St. Maarten, ale vždycky je to věc názoru.

Linds

Zapomněli na Martinik 🙂  Vyrážíme za 3 týdny. Někdo další v tomto termínu?

David

Ahoj, prosimte posli mi vice info na [email protected] Zvazujeme s prirelkyni cestu do Karibiku. Diky David

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí