Chariton Prokofjevič Laptěv – průzkumník poloostrova Tajmyr

Chariton Prokofjevič Laptěv – průzkumník poloostrova Tajmyr

Velmi podrobně dokázal ruský námořník Chariton Laptěv zachytit podobu poloostrova Tajmyr. Na Sibiř vyrazil spolu se svým bratrem, ten se ale věnoval zkoumání jiných oblastí.

LAPTĚV Chariton Prokofjevič († 21. 12. 1763) – ruský námořník, polární cestovatel

Spolu s hlášením o výsledcích, kterých dosáhla výprava V. Prončiščeva († 29. 8./9. 9. 1736) a S. Čeljuskina při průzkumu Tajmyru (v rámci Velké severské expedice), došla do Petrohradu zpráva o smrti vůdce expedice. Ruská Admiralita v březnu 1738 vyslala na Sibiř Charitona Laptěva, který dosud sloužil na Baltu jako námořní důstojník. Na Sibiř odešel se svým bratrancem Dmitrijem Laptěvem.

V Jakutsku shromáždil členy bývalé Prončiščevovy výpravy. S nimi vyplul Ch. Laptěv po Leně na sever, zamířil do ústí Oleňku a v srpnu zakotvil v Cha­tangském zálivu, když obeplul Begičevův ostrov a objevil průliv, jenž dostal jméno Nordvik. Nastávající zimu využili Rusové k průzkumu poloostrova Tajmyr, u jehož břehů kotvili. Jednotlivé skupiny na saních se psím spřežením se dostaly do ústí řek Tajmyra a Pjasina.

V létě 1840 rozdrtily ledové kry expediční loď a Rusové pokračovali v saňových výpravách, křižujících poloostrov. V létě 1741 a 1742 procestovali členové výpravy několikrát Tajmyr a po pevnině sledovali linii jeho pobřeží. Při jedné z cest dosáhl S. Čeljuskin v květnu 1742 mysu, který je nejsevernějším bodem asijské pevniny. Na podzim 1742 se celá výprava vracela proti proudu Jeniseje na jih a o rok později, na konci září 1743, podal Ch. Laptěv Admiralitě podrobnou zprávu o výsledcích expedice. Její součástí byla mapa, zachycující geografickou podobu poloostrova Tajmyr.

Encyklopedii světových cestovatelů vydalo nakladatelství Libri.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: