Dmitrij Jakovlevič Laptěv – vzhůru na Sibiř

Dmitrij Jakovlevič Laptěv – vzhůru na Sibiř

Velitelem Velké severeské výpravy na Sibiři se na pár let stal i námořní důstojník Dmitrij Laptěv. Plavil se po sibiřských řekách a u Nižněkolymského ostrohu jeho loď na dlouhou dobu dokonce zamrzla, proto vyrazil Laptěv dál na saních.

LAPTĚV Dmitrij Jakovlevič (18. století) – ruský námořní důstojník

V březnu 1738 vyjížděli z Petrohradu bratranci Dmitrij a Chariton Laptěvové, aby se daleko na východě ujali oddílů, které v rámci Velké severské výpravy zkoumaly severní pobřeží Sibiře. V Jakutsku se cesty obou bratranců rozešly. Ch. Laptěv převzal oddíl, který pod vedením V. Prončiščeva († 1736) a S. Čeljuskina mapoval poloostrov Tajmyr a moře, která ho obklopují. Dmitrij Laptěv znovu soustředil svou skupinu, se kterou pokračoval po smrti švédského badatele P. Lasinia († 1735) v průzkumu od ústí Leny na východ. Ledová bariéra tehdy zastavila postup mužů, které D. Laptěv vedl u mysu Buor Haja (73° 16’ severní šířky). Vrátili se, přezimovali v ústí Leny a D. Laptěv odcestoval pro nové instrukce do Petěrburgu.

Dříve než se nová výprava D. Laptěva pustila na cestu, prozkoumal Alexej Ložkin na příkaz vůdce expedice pobřeží od ústí řeky Jany k mysu Svjatoj Nos. D. Laptěv vyplul v srpnu 1739 s lodí Irkutsk k mysu Buor Haja, do ústí Jany a k mysu Svjatoj Nos, který obeplul. V polovině září se dostal k ústí Indigirky, kde výprava přezimovala.

Cestu komplikují ledy

S obtížemi se v příští sezoně podařilo vysvobodit Irkutsk z ledu a teprve v srpnu 1740 pokračovala expedice D. Laptěva v plavbě. Minula ústí řeky Alazeja, objevila ostrov Krestovskij (podle Laptěva Sv. Antonína) v Medvědích ostrovech a 14. srpna 1740 zakotvila v deltě Kolymy. Dostala se až k Velkému Baranovovu mysu, ale led a hrozící zima ji donutily k návratu do bezpečnějšího „přístavu“ u Nižněkolymského ostrohu. Ani v létě 1741 nedovolily ledy ruské výpravě pokračovat v plavbě dál než k Velkému Baranovovu mysu a D. Laptěv se rozhodl dosáhnout ústí Anadyru na saních se psím spřežením. Na cestu se vydal v listopadu 1741 proti proudu řek Bolšoj Anjuj a Angarka. Překonal Kolymské pohoří a řeka Jablon jej dovedla k Anadyru. Na konci listopadu 1741 se jeho skupina dostala na Anadyrský ostroh.

Na jaře 1742 se D. Laptěv pustil se svými lidmi na průzkum ústí Anadyru a na konci října 1742 se znovu na saních vracel k ústí Kolymy. Potom zamířil do Jakutska, odkud podle instrukce A. I. Čirikova, nového vůdce Velké se­verské výpravy (po zesnulém V. Beringovi), odcestoval do Petěrburgu, aby podal raport o průběhu cesty a o nových objevech na severním pobřeží. Kromě toho D. Laptěv připravil pro ruskou Admiralitu pamětní spis o národech obývajících východní pobřeží Severního ledového oceánu. D. Laptěv zastával velitelské funkce v carském námořnictvu až do dubna 1762, kdy v hodnosti viceadmirála odešel do výslužby.

Encyklopedii světových cestovatelů vydalo nakladatelství Libri.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: