Lauge Koch – důkladně zmapoval Grónsko

Lauge Koch – důkladně zmapoval Grónsko

Neuvěřitelných čtyřiadvacet expedicí do Grónska podnikl Lauge Koch, synovec badatele Johana Petera Kocha, který se také významě věnoval největšímu ostrovu světa.

KOCH Lauge (* 5. 7. 1892, Kaerby u Kalundborgu, Dánsko, † 5. 6. 1964, Hørsholm, Dánsko) – dánský geolog a polární badatel

Od počátku 20. století se stalo Grónsko cílem mnoha výprav, které prováděly systematický průzkum vnitrozemí pokrytého ledovcem. Z polární stanice Thule (založené 1910) vyjížděl na dlouhé výpravy dánský etnograf K. Rasmussen. Jeho druhé expedice z let 1915–18 se zúčastnil dánský geolog Lauge Koch (synovec polárního badatele J. P. Kocha, který roku 1913 přešel Grónsko v jeho střední části).

Při Rasmussenově thulské jízdě (1915–18) L. Koch zkoumal hluboké fjordy na severovýchodním pobřeží. V roce 1921 dostal novou příležitost, když vedl výpravu z Thule na sever ostrova. Zkoumal při ní především Pearyho zemi a oblast mezi ní a Inglefieldovým zálivem. Dokončil přitom mapování ostrova.

Do Grónska se L. Koch vracel každoročně a do začátku druhé světové války podnikl 24 expedicí na největší ostrov světa. Expedice, kterou vedl v letech 1931–34, zkoumala na východě oblast mezi fjordy Františka JosefaKrále Oskara. Pro další výzkum zorganizoval na severovýchodě Grónska dvě základny, na kterých se vystřídalo několik desítek polárníků. Zároveň podnikl v roce 1933 několik výzkumných letů za pomoci letadel, startujících z expediční lodi. Podrobný letecký průzkum Grónska prováděl L. Koch na výpravě v letech 1938–39, dříve než jeho další výzkum zastavila druhá světová válka.

Encyklopedii světových cestovatelů vydalo nakladatelství Libri.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: