Richard Chancellor – anglický mořeplavec

Richard Chancellor – anglický mořeplavec

Snaha najít cestu do Asie po moři přes sever vedla i Hughema Willoughbyma, který si s sebou jako navigátora vzal Angličana Chancellora. Vůdce expedice nakonec utonul a jeho místo převzal právě navigátor.

CHANCELLOR Richard († 10. 11. 1556, u pobřeží Skotska) – anglický mořeplavec

V polovině 16. století nebyla Anglie ani zdaleka „královnou moří“ a stěží mohla konkurovat flotilám Španělska a Portugalska, brázdícím světové oceány. Ve snaze najít cestu k bohatství zámořských končin vytvořili angličtí obchodníci společnost, jejímž cílem bylo objevovat nové kraje (1548). Na třech lodích pak vypravili roku 1553 expedici v čele s význačným dvořanem Hughem Willoughbym (1500–1554) a s Richardem Chancellorem v roli hlavního navigátora. Jejich úkolem bylo najít cestu do Číny, JaponskaIndie severovýchodním směrem.

Do Indie přes sever

Výprava na třech lodích opustila 10. května 1553 ústí Temže a v nepříznivém větru se jen zvolna dostala k norskému ostrovu Senja. V prudké bouři se Chancellor odpoutal od dvou dalších lodí, které minuly záliv u přístavu Vardø a pokračovaly dál na východ. Dopluly až k Nové zemi (22. 8. 1553). Vrátily se zřejmě na jihozápad a jejich posádky zahynuly při ztroskotání u poloostrova Kola.

Chancellor obeplul Nordkap a celý týden čekal na Willoughbyho ve Vardø. Nedočkal se a pokračoval v osamělé plavbě na východ. Pronikl do Bílého moře a 24. srpna se dostal do ústí Severní Dviny. Na podzim vyjel na saních do Moskvy, kde byl přijat carem Ivanem IV.

V březnu 1554 propustil ruský vládce „anglického vyslance“, který po návratu do Londýna velmi čile spolupracoval při zakládání Moskevské společnosti (jejím ředitelem se stal S. Cabot). V roce 1555 podnikl Chancellor novou cestu do Ruska. Získal od cara příslib řady obchodních privilegií pro anglické kupce. Při zpáteční cestě utonul při ztroskotání lodi u pobřeží Skotska.

Encyklopedii světových cestovatelů vydalo nakladatelství Libri.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: