Frederik de Houtman – korábem na Jávu

Frederik de Houtman – korábem na Jávu

Na Jávu doplul Nizozemec Houtman s dvěma koráby. Po cestě nečekaně objevil nové ostrovy.

HOUTMAN Frederik de (* asi 1571, Gouda, Nizozemsko, † 1627, Alkmaar, Nizozemsko) – nizozemský mořeplavec

Spolu s Jakobem Edelem vyplul F. de Houtman s koráby Dordrecht a Amsterdam v první polovině roku 1619 na Jávu. Minuli mys Dobré naděje a jižněji než jejich předchůdci (okolo 35° až 37° jižní šířky) přepluli Indický oceán.

19. července 1619 zcela neočekávaně objevili zemi – podle určitých znaků se zřejmě dostali k ústí řeky Swan, o něco jižněji než jsou dnešní města PerthFreemantle (asi na 32° 20’ jižní šířky). Území, k němuž se přiblížili, dostalo na nizozemských mapách název Edelova země (1627) a drobné souostroví u pobřeží se stalo Houtmanovým. Víc než 350 kilometrů na severozápadě Austrálie dostalo jméno De Wittova země po kapitánovi Gerritu de Wittovi, jehož loď Vyanen zahnala v roce 1628 bouře k břehům objevovaného kontinentu.

Plavba nizozemských mořeplavců Houtmana a Edela pokračovala na sever a 19. srpna 1619 zakotvili na Jávě. Houtman vyslovil domněnku, že objevená země je součástí celého světadílu. Podle Edela měla se na objevené zemi vyskytovat zlatá ložiska, což se potvrdilo v 19. století.

Encyklopedii světových cestovatelů vydalo nakladatelství Libri.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: