Francisco Hernández de Córdoba – španělský mořeplavec

Francisco Hernández de Córdoba – španělský mořeplavec

Z Kuby vyrazila španělská expedice poznávat americké domorodce. Časté střety s nimi ale nebyly přátelské a na zranění z boje zemřel i velitel expedice Hernández de Córdoba.

HERNÁNDEZ de CÓRDOBA Francisco († 1517, Havana, Kuba) – španělský mořeplavec

Se svolením guvernéra Velásqueze vypluly v roce 1517 z Kuby tři lodi a mířily na západ. Vedle několika zkušených námořníků (mezi nimi byl i kormidelník čtvrté Kolumbovy výpravy A. Alaminos) tvořili posádku španělští bojovníci. Doufali, že za mořem objeví nové země, které jim přinesou bohatství a slávu. Jejich vůdcem byl zámožný kapitán Francisco Hernández de Córdoba, jenž se na chystaném podniku podílel i finančně.

Po třech týdnech, kdy Hernándezovy lodi zastihla silná mořská bouře, jež přispěla ke změně kursu, přistáli Španělé u severovýchodního pobřeží Yucatánu (u mysu Cartoche). Poprvé se setkali s Mayi a po ozbrojené srážce s jejich bojovníky ustoupili zpátky na lodi a pokračovali dál na severozápad. Dopluli do zálivu Campeche a zátoky Términos, kde se doslechli o jakýchsi Španělech žijících na Yucatánu. Šlo, jak v roce 1519 zjistil H. Cortés, o zajaté členy výpravy, která se roku 1511 octla na poloostrově – Jerónima Aguilara a Gónzala Guerrena.

Španělská výprava se nadále setkávala s projevy nepřátelství Indiánů, obývajících břehy Yucatánu, a množící se ztráty ze srážek s mayskými bojovníky spolu s nedostatkem čerstvé vody donutily zraněného Hernándeze k rozhodnutí vrátit se na Kubu. Alaminos přesvědčil vůdce výpravy i posádku o výhodnosti plout nejprve k Floridě a potom s využitím mořských proudů se vrátit do Havany. Španělé podle Alaminosova návrhu přepluli Mexický záliv (1 200 km), na Floridě nabrali patřičné množství vody a dalších zásob a skutečně dopluli na Kubu, kde F. Hernández de Córdoba zemřel na následky zranění, jež utrpěl v boji s Indiány.

Encyklopedii světových cestovatelů vydalo nakladatelství Libri.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: