Ahmad Bej Hasanajn – Egypťan cestuje po Africe

Ahmad Bej Hasanajn – Egypťan cestuje po Africe

O poslední nedostatky na africké mapě se ve dvacátém století postaral Egypťan Hasanajn. Podnikl dvě velké cesty – nejprve jako průvodce, později sám za poznáním.

HASANAJN Ahmad Bej (* 1892, † 1949) – egyptský cestovatel

Cesty tohoto Egypťana vyplnily jedno z posledních bílých míst na mapě Afriky. Egypťan, ale „evropsky“ vzdělaný a znalý dosavadních objevů, mohl jako muslim a znalec místní problematiky postupovat bez problémů i tam, kde metody i znalosti Evropanů selhávaly.

První ze svých dvou cest podnikl Hasanajn roku 1921 jako průvodce Angličanky R. Forbesové: z Benghází vyšli jihovýchodním směrem a bez větších obtíží se dostali do oblast oáz Kufra, kde dosud z Evropanů stanuli jedině Rohlfs a Stecker (na společné výpravě). Po zmapování Kufry se obrátili k severu, na Džaghabúb, a z něj přes oázy Síwa dorazili Angličanka a Egypťan do Káhiry.

Ještě větším úspěchem byla druhá cesta tohoto Egypťana, podniknutá v letech 1923–24. S karavanou velbloudů vyšel ze Sollúmu na severoegyptském pobřeží. Odtud zamířil na jih, do Džaghabúbu, a opačným směrem než před dvěma lety do Kufry. Hasanajna ale lákaly další, zcela neznámé končiny, ležící jižně od oáz Kufra. Proto jeho karavana pokračovala do severozápadního Súdánu; v místech, kde se dnes stýkají libyjské, egyptské a súdánské hranice, objevil zcela neznámé pohoří Uwénat (téměř dva tisíce metrů vysoké) a jednotvárnou plošinou Sahelu dorazil do Al-Fašíru v Dárfúru a z něj do Chartúmu. V cestopisu ­Through Kufra to Darfur (Londýn 1924) tak mohl představit podobu dosud neznámého koutu Afriky.

Nejširší nabídku průvodců a map Egypta (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Encyklopedii světových cestovatelů vydalo nakladatelství Libri.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: