Philipp Franz Balthasar von Siebold – evropský průkopník Japonska

Philipp Franz Balthasar von Siebold – evropský průkopník Japonska

Německý cestovatel, později diplomat, P.F. Siebold byl významným objevitelem vnitrozemí Japonska, kam se do té doby téměř žádný jiný Evropan nedostal. Na základě svých poznatků začal von Siebold vydávat knihy o Japonsku, včetně japonského atlasu.

SIEBOLD Philipp Franz Balthasar von (* 17. 2. 1796, Würzburg, Německo, † 18. 10. 1866, Mnichov, Německo) – německý přírodopisec a cestovatel

Díky dílu P. F. Siebolda se Evropa mohla seznámit podrobněji se zemí, která byla dosud bílým místem na mapě světa: s Japonskem. Evropané znali takřka přesně jeho pobřeží, ale do vnitrozemí nepronikl téměř nikdo.

Siebold se narodil v rodině lékaře v severobavorském Würzburgu a na tamní univerzitě vystudoval medicínu (doktorát 1820), ale také přírodní vědy a etnologii. Jako šestadvacetiletý se dal do služeb nizozemské Východoindické společnosti a odplul na Jávu, ale tam setrval necelý rok a od roku 1823 působil jako lékař v nizozemské obchodní stanici u Nagasaki (na ostrůvku Dešima; jde o jediné místo, kam měli Evropané v Japonsku přístup).

Nečekané vyhoštění ze Sieboldova nobého domova

V Japonsku zůstal Siebold sedm let, procestoval zejména jeho jihozápadní část a získal nepřeberné množství informací o této uzavřené zemi a její podobě ještě před „otevřením se světu“ v 50. a 60. letech 19. století. Na druhou stranu ve spolupráci s nagasackým umělcem a učencem Kawahara Keigou a jeho studenty zprostředkoval pro zemi vycházejícího slunce mnohé z evropských poznatků. Siebold chtěl v Japonsku zůstat co nejdéle, ale když si při své druhé cestě do města Edo (nyní Tokio), sídla šógunů, opatřil mapu ostrovů, stal se pro japonské úřady podezřelým a v lednu 1830 byl ze země vypovězen. Vrátil se do Evropy a v letech 1832–51 vydával pravidelným tempem – co rok, to svazek – své obsáhlé dílo Nippon. Archiv zur Beschreibung von Japan und dessen Neben- und Schutzländern. Vedle toho je i tvůrcem atlasu Japonska (1851) a řady dalších menších prací.

Podruhé se Siebold vydal do Japonska roku 1859, kdy se angažoval při navazování diplomatických kontaktů mezi Japonskem a evropskými státy (Sieboldův syn později působil na anglické misi v Tokiu). Několik let pak strávil na Jávě; teprve v roce 1862 se rozhodl odcestovat do Evropy, vystoupil ze služeb nizozemského krále a vrátil se do rodného Bavorska, kde o několik let později zemřel.

Nagasaki, kde Siebold řadu let působil, je možné navštívit i jeho muzeum.

Encyklopedii světových cestovatelů vydalo nakladatelství Libri.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: