Owen Stanley – anglický oceánograf

Owen Stanley – anglický oceánograf

Znalec mořských hloubek a proudů díky své práci pomohl významně námořní dopravé. O. Stanley byl i objevitelem rozsáhlého pohoří na Nové Guineje, které nese jeho jméno.

STANLEY Owen (* 1811, † 1850) – anglický mořeplavec a oceánograf

Zájem o Novou Guineu, který od 40. let 19. století projevovala Velká Británie, se odrazil v plavbách lodí Fly (Moucha) a Bramble (Ostružina) pod velením F. Blackwooda (1833, 1843–45) stejně jako ve výpravě, kterou na lodích Rattlesnake (Chřestýš) a Bramble vedl kapitán Owen Stanley o několik let později. Zkušený oceánograf, který v letech 1826–30 mapoval pod vedením P. P. Kinga pobřeží Patagonie a Ohňové země, zkoumal na počátku 40. let Torresův průliv, Arafurské a Timorské moře. Stanleyova měření mořských hloubek a proudů významně pomohla námořní dopravě a jeho plaveb se účastnili významní přírodovědci, především Thomas Henry Huxley.

Stanleyova hora

V roce 1848 vypluly Stanleyovy lodě ze Sydney do Korálového moře a zamířily do Torresova průlivu. Pokračovaly k souostroví Louisiady a Stanley v červnu 1849 mohl zakreslit do námořních map nové ostrovy v bezprostřední blízkosti Nové Guineje. Britské lodi pokračovaly k nejvýchodnější části tohoto rozlehlého ostrova. Obepluly mys Broomer a obrátily se na západ. Pohoří, které viděly jejich posádky z paluby, dostalo Stanleyovo jméno (stejnojmenný vrchol dosahuje výšky 4 100 m). Pokračovaly do zálivu Papua, kde Stanley mohl zaznamenat řadu zálivů a výběžků pevniny a vysoký hřbet Astrolabe, který v roce 1828 zaznamenal Dumont d’Urville. Počátkem roku 1850 se Stanleyova expedice vrátila do Sydney.

Encyklopedii světových cestovatelů vydalo nakladatelství Libri.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: