Grigorij Ivanovič Šelechov – správce Ruské Ameriky

Grigorij Ivanovič Šelechov – správce Ruské Ameriky

G.I. Šelechov měl zájem využít americký kontinent pro obchod.  Po příjezdu na Aljašku zde zakládal obchodní kolonie, kde se snažil místní obyvatele učit pravoslaví a ruským zvykům.

ŠELECHOV Grigorij Ivanovič (též Šelichov) (* 1747, Rylsk u Belgorodu, Rusko, † 22. 7. 1795, Irkutsk, Rusko) – ruský kupec, průkopník využití Aljašky pro obchod

S několika dalšími ruskými kupci založil roku 1775 Grigorij ŠelechovOchotsku obchodní společnost s cílem využít bohatství zemí na protější straně oceánu, o nichž přinášeli zprávy ruští námořníci. Podle Šelechova představoval nejvhodnější místo pro založení faktorie ostrov Kodiak, oddělený nepříliš širokým (později Šelechovovým) průlivem od Aljašky.

V srpnu 1783 vypluly tři koráby, které nechal Šelechov vystavět, z ústí řeky Uraku. Na lodi Tři svatí se plavil G. Šelechov s manželkou, která ho následovala do neznámých končin. Po dvou týdnech plavby minula výprava Kurilské ostrovy a zamířila k Beringovu ostrovu. Na něm posádky lodí Tři svatí Simeon a Anna přezimovaly (zatímco třetí loď zmizela). V červnu 1784 se dostaly k ostrovu Unalaska v Aleutách a v srpnu 1784 přistály na Kodiaku. Šelechov na něm založil obchodní kolonii; snažil se místní obyvatele získat pro pravoslaví a zavést ruské zvyky. Po přežití další zimy se Rusové pustili na člunech zkoumat blízké ostrovy a zálivy (Kenaiský a Čugačský). Kříže označovaly nové ruské zábory. Noví osadníci se snažili vytvářet obchodní, ale i zemědělská centra.

Rusko-americká společnost

Na jaře 1786 se G. Šelechov vrátil do přístavu Bolšereck na Kamčatce. O výsledcích výpravy sepsal podrobnou zprávu, která roku 1801 vyšla v Petrohradě tiskem pod dlouhým názvem První putování ruského kupce Grigorije Šelechova od roku 1783 do 1787 z Ochotska po Východním oceánu ke břehům Ameriky. Dočkala se i překladu do němčiny. Jako správce Ruské Ameriky vyslal Šelechov na východ A. A. Baranova, který pak působil u amerického pobřeží celých 28 let a podstatně rozšířil Rusy kolonizované oblasti. Šelechov se v dalších letech soustředil na organizaci průzkumu Kurilských ostrovů a vyhledávání kontaktů s Japonskem. Snažil se prosadit pravidelné plavby ruských lodí ve východní Asii a v Pacifiku. Po Šelechovově smrti se ruští kupci, kteří měli zájem o podnikání za oceánem, sjednotili v silnou a podnikavou Rusko-americkou společnost (1798).

Encyklopedii světových cestovatelů vydalo nakladatelství Libri.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: