David Thompson – kanadský průzkumník

David Thompson – kanadský průzkumník

Svůj život zasvětil zkoumání severní části Ameriky. Jeho největším úspěchem bylo objevení řeky Colorado. I když patřil k součásti historie Kanady, zemřel téměř v zapomění.

THOMPSON David (* 20. nebo 30. 4. 1770, Londýn, Anglie, † 10. 2. 1857, Longueuil, Kanada) – cestovatel po Kanadě

Pro patnáctiletého sirotka D. Thompsona znamenala Společnost Hudsonova zálivu životní školu. Nastoupil v jejích službách nejprve ve stanici Churchill a zimu 1787–88 prožil spolu s Indiány v blízkosti dnešního Calgary. Studoval základy geodézie a kartografie a jako agent Společnosti se ve dvaceti letech vydal do vnitrozemí Kanady. V letech 1789–90 plul od soutoku Severního a Jižního Saska­tchewanu až po ústí řeky do jezera Winnipeg. Odešel k Hudsonovu zálivu a čtyři roky zkoumal řeky Nelson a Churchill, které se do něho vlévají na jihozápadě, a procestoval končiny mezi Nelsonem a Saskatchewanem. V roce 1796 se vypravil k jezerům Reindeer a Wollaston.

V roce 1797 přešel do služeb konkurenční Severozápadní společnosti a jako obchodník s kožešinami sledoval řeky na západ od Hořejšího jezera a mapoval jižní přítoky jezera Winnipeg. Věnoval pozornost oblasti, kde pramení Mississippi, i když neurčil jezero, ze kterého největší řeka Severní Ameriky vytéká. Ve stejném roce (1798) prováděl měření Malého otročího jezera a kanadské části Skalistých hor. O několik let později (1804–05) se vypravil k jezeru Winnipeg a mapoval oblast na severu dnešní provincie Manitoba.

Nejširší nabídku průvodců a map Kanady (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Po produ řeky Columbie

Severozápadní společnost vyslala Thom­psona roku 1807 na západ od Severního Saskatchewanu. Překonal hřbety Skalistých hor a dostal se k řece Coo­tenay. Po ní na člunu doplul do stejnojmenného jezera, ale hledanou Columbii zatím nenašel. Po krátkém přerušení, kdy se načas vrátil k Saskatchewanu, se vydal opět na horní tok Cootenay a s jarem 1807 pokračoval v hledání Columbie. Objevil přitom jezero Pend Oreille a řeku Clark Fork, kterou opustil, když se stáčela nevhodným směrem na západ. Nepřestával hledat Columbii, ale v zimě 1810–11 se svého plánu vzdával.

Po 27 letech v cíli

Údolím Cootenay se vracel k Saskatchewanu; cestou objevil téměř čtyřtisícovou Mount Columbia (3 747 m) a pronikl k průsmyku Athabasca. Odtud zamířil na severozápad k řece, kterou před časem (1807) minul. Po důsledném průzkumu celé oblasti dorazil k mohutnější řece s mocnými peřejemi. Po jejím proudu se 16. července 1811 dostal do stanice Asto­ria, u které tolik hledaná Columbia ústí do Tichého oceánu. David Thompson za sedmadvacet let svého cestování Kanadou poznal celou oblast od Hudsonova zálivu až k Pacifiku. Zpátky se vracel se svými přáteli na koních proti proudu Columbie až k peřejím Cattle River a na člunech pokračoval až k ústí řeky Canu.

Celé desetiletí (1816–26) se Thompson podílel na práci smíšené britsko-americké komise pro stanovení hranic mezi USA a Kanadou. Po zbytek života nezískal dost prostředků a zemřel v nouzi. Po léta se na něho zapomínalo a teprve v roce 1916, kdy vyšel jeho cestopis, poznali historici Kanady, že D. Thompson patřil k předním objevitelům této části světa.

Encyklopedii světových cestovatelů vydalo nakladatelství Libri.

Zkušenosti čtenářů

Pepíno

Ahoj,
hledám informace o možnostech přechodu hranic Panama
a Kolumbie, jelikož v únoru 2014 tam frčím a tvůj článek
mi otevřel novou možnost. Mohu se optat odkud jsi či mail, zda by jsi mi mohla dát nějaké info. Díky Pepe Teplice

Katka

Ahoj Pepe,
jestli hledáš informace o přechodu z Panamy do Kolumbie po moři, tak se zkontaktuj s panamskou pobočkou hostalu Mamallena, který spolupracuje s prověřenými kapitány. Pokud jedeš z Kolumbie, tak se obrať na hostal Casa Viena a nebo Mamallena v Cartageně. Tahle varianta přechod je podle mého názoru o hodně zajímavější než přesun letadlem (po souši to zatím nejde).¨

Hodně štěstí během cesty.¨
Katka, Prostějov
[email protected]

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí