Eduard Vogel – průzkumník Nigérie

Eduard Vogel – průzkumník Nigérie

Objevitel se zájmem o astronomii, který prozkoumal ve své době dosud neobjevené části Nigérie. byl prvním Evropanem ve státě Wadaj, kde byl zavražděn na rozkaz tamního sultána.

VOGEL Eduard (* 7. 3. 1829, Krefeld, Německo, † 8. 2. 1856, Wara, nyní Čad) – německý cestovatel

Eduard Vogel se narodil jako poddaný pruského krále a vystudoval přírodní vědy a astronomii na univerzitách v Lipsku a Berlíně, od roku 1851 ale působil na jedné z londýnských hvězdáren. Když došla do Evropy zpráva o tom, že v Africe zemřel Adolf Overweg (1822–1852), byl Vogel na doporučení kartografa Augusta Petermanna vyslán do Afriky, aby pomohl Bar­thovi. V únoru 1853 proto opustil Londýn a doplul do Tripolisu, odkud v červenci vyšel s karavanou k jihu po staré známé cestě do říše Bornu. Jeho hlavního města, Kúky, dosáhl v lednu příštího roku.

Krátce před jeho odjezdem dorazily do Evropy zprávy, že Barth nejspíše zemřel; proto když jej Vogel v Kúce nezastihl, neváhal a přijal nabídku bornuského sultána, aby se účastnil vojenské výpravy proti kmeni Muzgů; na této výpravě se dostal k jihu až na 9° severní šířky. Při zpáteční cestě nečekaně potkal 1. prosince 1854 v Bundi (nedaleko Kana) živého a zdravého Bartha. Společně pak spolu došli do Kúky, kde se ale znovu rozdělili – Barth se vrátil do Evropy, Vogel se rozhodl pokračovat ve výzkumech a během roku 1855 prozkoumal dosud neznámé oblasti v dnešní severovýchodní Nigérii, kde se dostal až k řece Benue a do Adamauské vysočiny.

Tureckým špiónem?

V prosinci 1855 se Vogel vrátil k původnímu cíli své cesty: chtěl projít z Bornu na východ dosud neznámými oblastmi až k řece Nil. Své dosavadní zápisky poslal s karavanou do Tripolisu a sám se v lednu příštího roku vydal na východ. Jako první Evropan se pak dostal do státu Wadaj (Ouaddaï) ve východním Čadu, tam ale upadl v podezření, že je turecký špión a ze sultánova rozkazu byl – asi 8. února 1856 – u města Wara zabit. Na jeho záchranu bylo zorganizováno několik expedic (Munzinger, Beurmann, Heuglin a další), jeho osud ale byl dlouho nejistý a objasnil jej až v roce 1873 Nachtigal. Vogelovy zprávy, velmi kvalitní zejména co do astronomických měření souřadnic, byly postupně vydány v Petermanns Geographische Mitteilungen.

Encyklopedii světových cestovatelů vydalo nakladatelství Libri.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: