Richard Collinson – polárník a průzkumník

Richard Collinson – polárník a průzkumník

Na bývalé lodi Jamese Rosse se vydal Collinson hledat ztracenou výpravu J. Franklina. Vrátil se ale s nepořízenou.

COLLINSON Richard (* 7. 11. 1811, Gateshead, Anglie, † 12. 9. 1883, Londýn, Anglie) – britský námořní důstojník a polární badatel

Dříve než se Richard Collinson stal roku 1850 velitelem lodi Enterprise, na které se dříve plavil James Ross, prováděl hydrologický průzkum řeky Jang-c’-ťiang a oceánografická měření u čínského pobřeží.

V lednu 1850 vyslala britská Admiralita R. Collinsona spolu s R. McClurem (na další Rossově lodi Investigator) do Beringova zálivu, aby odtud hledali ztracenou výpravu J. Franklina. Obě lodi se rozdělily už v Pacifiku a nesešly se ani v Honolulu. Na další cestu se vydaly každá zvlášť – Enterprise se na podzim 1850 dostala do Beaufortova moře, ale zamrzlá hladina donutila Collinsona ustoupit, když ­dosáhl 73° 30’ severní šířky.

Zamrzlé moře

Přes zimu zůstal se svou posádkou v Hongkongu a na počátku dubna 1851 se vrátil do Arktidy. Proplul průlivem Prince waleského (mezi Banksovým a Viktoriiným ostrovem) a poté, co jej opět zastavily kry, se vrátil a obeplul Banksův ostrov. Neúspěšně se pokusil proniknout Beaufortovým mořem na sever a přezimoval u vstupu do průlivu Prince waleského. Jeho lidé prozkoumali na saních poloostrov Dundas (na Melvillově ostrově, kde tábořili v blízkosti McClura).

V září 1852 proplula Enterprise podél jižních břehů Viktoriina ostrova a průlivem Dolphin and Union do Korunovačního zálivu. Deasovým průlivem pronikl až na 105° západní délky a přezimoval v Cambridgeském zálivu (u Viktoriina ostrova).

Skupina, kterou vyslal na saních v dubnu 1853, projela k poloostrovu Boothia (objevila přitom ostrov, který dostal Collinsonovo jméno, a ostrov Gateshead). Konečně se v srpnu 1853 uvolnily ledy a Enterprise mohla vyplout. Pro nedostatek paliva se musel Collinson vydat zpátky na západ a přezimovat se svou posádkou v zálivu Camden u severního pobřeží Aljašky. Po roce, v srpnu 1854, proplula Enterprise Beringovým průlivem a v roce 1855 se vrátila do Anglie.

Encyklopedii světových cestovatelů vydalo nakladatelství Libri.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: