Josef Vágner

Josef Vágner

(* 26. 5. 1928 Ždírnice na Trutnovsku – † 6. 5. 2000 Dvůr Králové n.L) – český lesník a zoolog

Dnes už žádný kulturní národ nedovolí ničit své kulturní památky, slavná umělecká díla a pozoruhodnosti, které vyšly z práce celých generací. Stejně tak nemůže připustit soustavné ničení, ochuzování a devastování přírody. Živá příroda, lesy, zvířata, vodní plochy – to je nesmírné kulturní bohatství lidstva, bez něhož nemůže žít. Příroda nám pomíhá citově ovlivňovat myšlení lidí a je nejlepším prostředkem pro zdravý tělesný i duševní vývoj člověka. Moderní zoologické zahrady jsou významné vědecké instituce, které pomáhají odhalovat pravdu o životě zvířat, dosud nepoznaná tajemství života zvířat a chránit všechny formy života na této planetě. Jsou otevřenou učebnicí nejen pro žáky a studenty, ale pro všechny, kdo chtějí vědět o životě zvířat co nejvíc.

Šestá výprava do Afriky

Josef Vágner, ředitel Zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem, se osmkrát vypravil v letech 1967–76 do Afriky, aby zde získal zvířata pro svou ZOO. K jeho nejznámějším výpravám patří šestá cesta na černý kontinet. Začal ji v prosinci 1973 v Súdánu, kde sondoval možnosti pro odchyt zvěře v jižní části této země.

Z Chartúmu pak po několika dnech pokračoval do Nairobi a po menších komplikacích získal od keňské vlády licenci k odchytu zvěře na zdejším území. Pokračoval do oblasti Karamodže v Ugandě, kde lovil slony, buvolce topi a buvolce Jacksonovy. Za zebrami a antilopami se přesunul do Namibie a Botswany.

Krátce se zastavil v Kamerunu a poté, co v keňské Mombase zajistil transport zvěře do Evropy, odcestoval na 7 týdnů do Indie a na Šrí Lanku. Jednání s úřady v Dillí, Kalkatě a v Bombaji měla umožnit pořádání dalších expedic za asijskou zvěří. V článku pro časopis Lidé a země spočítal, že šestá výprava do Afriky přivezla pro československé zoologické zahrady 790 zvířat, velké savce, ptáky i krokodýly, varany a želvy.

Vágner J.– Schneiderová N.: Safari pod Kilimandžárom. Bratislava 1975

Encyklopedii českých cestovatelů vydalo nakladatelství Libri

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: